Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca, cacao si rahat este o explozie de arome si texturi, care te va cuceri de la prima degustare. Bucura-te de traditia si calitatea unui cozonac facut acasa, cu dragoste si atentie la detalii!

Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte caldut
  • 6 galbenusuri
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt topit
  • 200 g zahar tos
  • 50 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingurita sare
  • 1 ou pentru uns
  • Umplutura:
  • 400 g nuca macinata
  • 250 g zahar tos
  • 6 buc albus
  • 40 g cacao
  • 25 g zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 praf sare
  • Decor (optional)
  • 100 g ciocolata alba
  • 2 linguri de ulei
  • floricele de zahar

Mod de preparare

Intai de toate cerneti faina de cateva ori intr-un vas incapator.

Puneti drojdia intr-un bol, adaugati o lingura de zahar, putin lapte caldut si lasati-o la dospit.

Amestecati zaharul cu laptele cald, pana acesta se dizolva. Frecati galbenusurile cu sarea si aromele.

Cand drojdia a crescut puneti-o peste faina, puneti, galbenusurile si laptele cald.

Incalziti uleiul impreuna cu untul.

Incepeti sa framantati, incorporand putin cate putin din grasime. Cand aluatul a devenit usor si ati terminat de incorporat grasimea, acoperiti vasul si lasati la crescut.

Intre timp pregatiti umplutura. Bateti putin albusurile cu praful de sare, adaugati esenta de rom si zaharul pudra cu aroma de vanilie. Apoi incorporeza zaharul tos treptat, mixand continuu.

Adaugati cacaoa cernuta si amestecati usor cu o spatula cu miscari de sus in jos, apoi incorporeaza nuca macinata.

Transferati aluatul de cozonac pe suprafata de lucru pe care va trebui sa o ungeti cu putin ulei inainte. Taiati aluatul pe jumatate dupa care fiecare jumatate din nou pe jumatate. Adica va trebui sa obtineti 4 parti in total. Intindeti cu mainile prima parte de aluat dandu-i o forma dreptunghiulara, apoi continua sa intinzi aluatul cu sucitorul.

Puneti o parte de umplutura cu nuca din cantitatea totala care va trebui impartita in 4 parti. Intindeti umplutura astfel incat sa lasati spatiu de doua degete pe margini. Rulati aluatul si aduceti ultima parte peste. Sigilati aluatul cu degetele, inclusiv marginile. procedati asa si cu celelalte bucati de aluat.

Puneti cozonacii formati in tavi de 30 cm, acoperite cu hartie de copt si lasa la crescut inca 30-40 de minute. Apoi ungeti cozonacii cu oul batut, amestecat cu o lingura de lapte.

Coaceti cozonacii la 170 de grade C, 50-60 de minute, cuptor preincalzit.

Dupa ce sut copti, scoateti-i pe un gratar sa se raceasca, intorcandu-i din 5 in 5 minute pe o parte si pe alta.

Dupa ce s-au racit complet, decorati-i cu ciocolata topita impreuna cu uleiul si cu floricelele de zahar.

Va mai recomandam si cozonacul leopard, cozonacul cu nuca sau cozonacul bunicii. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise