Cozonac leopard. Reteta de cozonac pufos cu cacao

Doresti sa prepari un cozonac inedit si delicios? Descopera reteta noastra de cozonac leopard, un desert gustos si aratos, cu aluat pufos cu cacao. Afla cum să obții un cozonac spectaculos, perfect pentru orice masa festiva!

Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Cozonac leopard. Reteta de cozonac pufos cu cacao

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 3 oua
  • 50 g unt
  • 100 ml ulei
  • 150 g zahar
  • 10 g drojdie uscata
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • un praf de sare
  • 250 ml lapte caldut
  • Aluatul de culoare deschisa:
  • 1 lingura de cacao
  • 2 linguri de lapte
  • Aluat de culoare inchisa:
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingura nutella
  • 1 lingura ness cafe
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 linguritra de iaurt
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata de menaj
  • fistic

Mod de preparare

Cozonacul leopard nu numai ca este usor de preparat, dar este si un deliciu cu care va puteti impresiona musafirii oricand, dar mai ales de sarbatori. Il puteti face simplu sau, daca doriti, in aluat se pot adauga stafide, merisoare sau fructe confiate.

Intr-un vas mic vom pune drojdia, 2-3 linguri de faina, putin lapte caldut si vom amesteca bine. Lasam 10 minute pana va incepe drojdia sa dospeasca. Mai intai vom mixa ouale cu zaharul, sarea si esentele, pana cand vom obtine o crema omogena. Vom pune faina intr-un vas mai mare la care vom adauga crema de oua cu zahar, drojdia si restul de lapte si vom incepe framantatul.

Incalzim in cuptorul cu microunde untul si uleiul, si pe parcursul framantatului incorporam toata cantitatea. Daca aluatul e prea moale vom mai adauga putina faina, iar daca e prea tare se va pune putin lapte caldut sau iaurt. Aluatul trebuie sa-l simtim pufos la mana, iar dupa 15 minute de framantat el va forma un fel de basici, bule cu aer, care vor pocni usor intre degete.

Vom continua procesul de framantat, pana cand vom simti aluatul pufos si nu se va lipi de maini. El trebuie sa fie moale, pufos si omogen.

Aluatul il vom imparti in doua bucati egale. O bucata cu greutatea de 350 g, o vom pune intr-un vas si o vom acoperi cu folie alimentara si o vom lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. A doua bucata o vom imparti in doua parti, una de 170 g, care va fi culoarea deschisa, iar cea de a doua de 180g, care va fi culoarea inchisa. Dupa ce am impartit aluatul, bucatile le vom pune in doua vase unse cu putin unt si vom pregati colorantii.

Pentru culoarea deschisa vom amesteca lingyra de cacao cu putin lapte si vom incorpora acest amestec in bucata de aluat de 170 g, pana cand obtinem o culoare uniforma si un aluat omogen. La fel procedam si cu bucata de aluat de culoare inchisa. Amestecam nutella, cu cacaoa, ness-ul si laptele, apoi incorporam in bucata de aluat pana obtinem o culoare uniforma si un aluat omogen. Acoperim ambele vasele cu o folie alimentara si le vom lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Dupa ce au crescut vom imparti aluaturile in mai multe bucati, de marimi diferite.

Bucata alba de 350g, o vom imparti in 8 bucati, 3 mai mari si 5 mai mici, si anume: 5x38g=190 g si 3x53 g=180 g.

Bucata de culoare inchisa care este de 180 g, o vom imparti la fel in 8 bucati: 3x30 g=90 g, 5x18 g=90 g.

Bucata de culoare deschisa, cu greutatea de 170 g, se va imparti tot in 8 bucati, 3 mai mari si 5 mai mici, astfel: 3x28 g=84 g si 5x17 g=85 g.

Dupa ce am impartit aluaturile vom incepe sa formam asa zisul "leopard". Pregatim tava in care vom coace cozonacul si o tapetam cu hartie de copt.

Mai intai ne vom ocupa de bucatile mari. Vom intinde cele 3 bucati de culoare alba si inchisa. Peste cele de culoare inchisa vom aseza bucatile mari de culoare dechisa, care au fost rulate ca betisoare, apoi le vom rula impreuna. Am obtinut 3 betisoare mari pe care le punem pe bucatile albe si le vom rula din nou, astfel am obtinut 3 betisoare mari.

Procedam la fel si cu cele 5 bucati mici, ruland in acelasi mod, obtinind inca 5 betisoare. Deci peste bucata de culoare inchisa punem betisorul de culoare deschisa, rulam si betisorul obtinut il rulam in bucata de aluat alba.

Acum vom aseza betisoarele in tava, intercalate intre ele, mari si mici. Vom lasa cozonacul aproximativ inca 20 de minute sa mai creasca, dupa care il vom unge cu ou si vom introduce cozonacul nostru in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute, sau pana trece de testul scobitorii.

Il lasam sa se raceasca pe un gratar si il decoram cu ciocolata topita si fistic, nuci sau alune tocate.

Va mai recomandam si cozonacul cu nuca, cozonacul fara framantare sau cozonacul cu nuca de cocos. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel: o reteta simpla si gustoasa. Descopera cum sa prepari cartofi crocanti,...

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa
Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Descopera reteta rapida de limonada cu capsuni, perfecta pentru zilele calduroase. Racoritoare si delicioasa, aceasta bautura...

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise