Majoritatea oamenilor se dau in vant dupa dulciuri. De la copii pana la oameni in toata firea, trecuti bine prin viata, o bucatica de ciocolata, o prajiturica sau un simplu mar copt cu zahar vanilinat si scortisoara poate fi o ispita mai mare decat cea mai de pret comoara.
 

Redescoperirea placerii de a gati si intoarecerea la simplitatea din natura presupun ca, pe langa supe, fripturi si legume proaspete la gratar, masa sa se incheie cu un desert pregatit in casa. Desi, de cele mai multe ori, gatitul este asociat cu o corvoada. Nu insa si cand profesor este Jamie Oliver.

Inarmati cu putina curiozitate si inspiratie, folosind ingrediente de sezon sau altele exotice, veti putea pregati retete mai simple, cum ar fi fructele coapte (in aceasta simplitate se ascunde insa multa savoare, caci Jamie stie sa le prepare intr-un mod original, asa ca merita sa le incercati!), creme de branza dulce, semifreddo (un alt fel de a pregati inghetata ... in casa) budinci de toate felurile, fructe cu ... firimituri si tarte cu ... orice.

RETETE

Fructe coapte

Nu subestimati simplitatea fructelor proaspete, coapte, de sezon. Incercati-le la cuptor — capata un gust total diferit. Aromele calde, acrisoare ale fructelor cu zahar vanilat sunt foarte interesante, iar gustul poamelor coapte este destul de diferit de al celor crude.
Cumparati niste prune, caise, nectarine, piersici, pere, cirese, smochine, capsuni de buna calitate. Dumneavoastra decideti cantitatea; coaceti cat de multe sau de putine vreti. Spalati fructele, taiati-le in jumatate si scoateti samburii sau invelisul dur al semintelor daca este cazul. Puteti adauga niste minunate tulpini roz de rubarba, spalate si taiate, sau decoji si felia niste banane. Puneti fructele intr-o farfurie putin adanca din ceramica rezistenta la caldura, adaugati cateva picaturi de coniac, daca doriti, si presarati zahar vanilat (in principiu, indulciti dupa gust, dar daca fructele sunt destul de dulci In stare naturala, atunci, evident, folositi mai putin zahar decat in cazul in care acestea sunt foarte astringente si acre).

De preferinta, puneti-le pe gratar sau in cuptor la cea mai mare temperatura — nu foarte mult timp, dar destul de mult cat sa le inmuiati usor, dar sa le pastrati forma (ar trebui sa dureze in medie 4 minute, insa la rubarba va dura cateva minute in plus).

Serviti cu putina crema de vanilie, crème fraIche, inghetata de vanilie sau mascarpone indulcit cu zahar vanilat. Grozav!


Zahar vanilat

Nu cumparati esenta de vanilie si nici zahar vanilat la pliculet. Este aşa de scump, ca nu veti lua suficient, si puteti obtine singur foarte usor unul mult mai bun. Ar trebui sa folositi pastai de vanilie. Desi sunt destul de scumpe, pe termen lung iesiti mult mai ieftin avand in vedere cantitatea pe care o obtineti.

Nu cumparati pastai de vanilie uscate si tari — luati din cele mari, lipicioase si suculente. Ceea ce vrem sa facem este sa infuzam aroma naturala a pastailor de vanilie in zahar. Este perfect in regula si evident mai rapid, trebuie doar sa puneti pastaile in zaharul aflat intr-un recipient etans; veti obtine o aroma mult mai subtila. Chiar imi place aceasta reteta, deoarece se obtine maximumul dorit din pastaile de vanilie.

1 kg zahar pudra
4 pastai de vanilie

Aveti nevoie de un robot de bucatarie pentru aceasta. Puneti pastaile de vanilie in aparat, mixati, razuiti peretii si reluati procesul. Adaugati apoi tot zaharul si mixati timp de 2 minute. Cerneti amestecul intr-un bol, iar eventualii bulgari ramasi zdrobiti-i tot in robotul de bucatarie. (E posibil sa repetati acest proces daca vreti sa fie cu adevarat fin.) Rezultatul va fi un amestec usor cenusiu — acesta este adevaratul zahar vanilat!

Depozitati-l intr-un recipient etans. Ar trebui sa tina o vesnicie.

Crema de mascarpone

Este o crema „obraznica, dar buna“. Este grozava impreuna cu fructe coapte, dar si ca umplutura pentru acele tarte rapide cu fructe. Umpleti cu ea formele de prajituri, acoperiti cu fructe si puneti deasupra putina glazura daca vreti (1 lingura de gem si 1 lingura de apa incalzita intr-un vas) si gata!

1 lingura de zahar vanilat
255 g branza mascarpone

Amestecati pur si simplu zaharul cu mascarpone.

Aceste retete fac parte din volumul V din seria "Jamie Oliver Bucatarul se dezbraca de secrete", care apare in fiecare vineri cu Jurnalul National la pretul de 7,9 lei.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mioara (Maestru bucatar) , 24 aprilie 2012

    nu stiu de unde sa cumpar pastaii de vanilie, pe la noi nu am vazut niciodata asa ceva........... vreau si eu sa fac acest zahar .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

    Crema de mascarpone este grozava !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 februarie 2010

    Am pregatit zahar vanilat dupa aceasta reteta,e super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    FELICITARI PENTRU ARTICOL.RETETELE SUNT DELICIOASE

  • Fara foto

    Ttina, 14 ianuarie 2010

    Interesant. Sanatoase si deliciose. Multumim.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2009

    Un articol foarte bun cu retete foarte bune.

  • Fara foto

    lia, 27 noiembrie 2009

    Un articol foarte bun despre fructele coapte, interesant de stiut si incercat, de ce nu.

  • Fara foto

    maria elena, 16 noiembrie 2009

    Ma bucur ca pana acum am reusit sa cumpar toate cele 5 carti aparute.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2009

    Un articol foarte interesant cu retete delicioase si sfaturi utile.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 noiembrie 2009

    Interesant articol. Un sfat bun. Multumim!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 12 noiembrie 2009

    Mascarpone este folosita deseori la prepararea risotto-ului in loc de unt, dar sa nu uitam si de celebrul Tiramisu al carui ingredient principal este. Italienii folosesc mascarpone la foarte multe deserturi renumite, uneori, acompanaita de coniac. Dar o prefera si in mancare, sosuri, sau in amestec cu ansoa, mustar si condimente sau unsa pur si simplu pe paine. Deseori o combina doar cu fructe. Este oricum proaspata si delicioasa.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 12 noiembrie 2009

    Ideile sunt interesante.