Cum este făcută îngheţata

Toată lumea are o aromă sau o marcă preferată pentru îngheţată, iar discuţia despre care îngheţată e mai bună se schimbă de la un an la altul. În timp ce producătorul dezvoltă propriile reţete speciale, elementele de bază ale producţiei îngheţatei sunt - în esenţa - aceleaşi peste tot. 

Cum este făcută îngheţata

Cele mai importante ingrediente ale îngheţatei provin din lapte. Lactatele sunt cruciale în determinarea caracteristicilor produsului final îngheţat. În Statele Unite, de exemplu, legislaţia prevede că îngheţata trebuie să aibă cel puţin 10% grăsime din lapte. Folosirea diferitelor procentaje de grăsime afectează gustul, fineţea, culoarea, textură şi valoarea nutritivă a produsului finit. Îngheţatele gourmet sau superpremium conţin cel puţin 12% grăsime de lapte, dar de obicei chiar mai mult.

Îndulcitorii folosiţi la îngheţată variază de la zahărul de trestie sau de sfeclă până la miere. Stabilizatorii, precum derivatele din plante, sunt de obicei folosiţi în cantităţi mici pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheaţă şi pentru a face îngheţată mai fină. Emulsificatorii - precum lecitina, mono-gliceridele şi digliceridele - sunt folosite de asemenea în cantităţi mici. Ei oferă o îngheţare uniformă a îngheţatei, precum şi un corp şi o textură mai fină şi uscată în formă finală.

Aceste ingrediente de bază sunt amestecate şi mixate într-o cisternă specială. Compoziţia este apoi pompată într-un pasteurizator, unde este încălzită şi ţinută la o temperatură dinainte determinată.

Compoziţia fierbinte este apoi "împuşcată" într-un apărat de omogenizare, unde grăsimea din lapte este dispersată în particule mai mici, oferind astfel mixturii posibilitatea de a rămâne netedă şi cremoasă.

Compoziţia este apoi răcită rapid prin intermediul unei metode de "răcire continuă", folosind un flux regulat de mixare care îngheaţa o anumită cantitate de îngheţată în anumite intervale de timp.

În timpul procesului de îngheţare, mixarea este aerată de un dispozitiv special. Bulele mici de aer sunt incorporate de această acţiune de învârtire continuă, prevenind astfel că îngheţată să devină o masă solidă de ingrediente îngheţate. Cantitatea de aer este limitată prin standarde.

Următorul pas este adăugarea aromelor cum ar fi: fructele, alunele, ciocolată. Aceste ingrediente sunt adăugate în îngheţată semi-solidă după ce această părăseşte răcitorul.

Apoi, îngheţata este împachetată în diverse recipiente, cupe, forme şi este transferată rapid într-o cameră specială, unde temperaturi sub 0 grade îngheata produsul până la depozitarea şi distribuirea lui finală.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor