Toată lumea are o aromă sau o marcă preferată pentru îngheţată, iar discuţia despre care îngheţată e mai bună se schimbă de la un an la altul. În timp ce producătorul dezvoltă propriile reţete speciale, elementele de bază ale producţiei îngheţatei sunt - în esenţa - aceleaşi peste tot. 

Cele mai importante ingrediente ale îngheţatei provin din lapte. Lactatele sunt cruciale în determinarea caracteristicilor produsului final îngheţat. În Statele Unite, de exemplu, legislaţia prevede că îngheţata trebuie să aibă cel puţin 10% grăsime din lapte. Folosirea diferitelor procentaje de grăsime afectează gustul, fineţea, culoarea, textură şi valoarea nutritivă a produsului finit. Îngheţatele gourmet sau superpremium conţin cel puţin 12% grăsime de lapte, dar de obicei chiar mai mult. 

Îndulcitorii folosiţi la îngheţată variază de la zahărul de trestie sau de sfeclă până la miere. Stabilizatorii, precum derivatele din plante, sunt de obicei folosiţi în cantităţi mici pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheaţă şi pentru a face îngheţată mai fină. Emulsificatorii - precum lecitina, mono-gliceridele şi digliceridele - sunt folosite de asemenea în cantităţi mici. Ei oferă o îngheţare uniformă a îngheţatei, precum şi un corp şi o textură mai fină şi uscată în formă finală.

Aceste ingrediente de bază sunt amestecate şi mixate într-o cisternă specială. Compoziţia este apoi pompată într-un pasteurizator, unde este încălzită şi ţinută la o temperatură dinainte determinată. 

Compoziţia fierbinte este apoi "împuşcată" într-un apărat de omogenizare, unde grăsimea din lapte este dispersată în particule mai mici, oferind astfel mixturii posibilitatea de a rămâne netedă şi cremoasă. 

Compoziţia este apoi răcită rapid prin intermediul unei metode de "răcire continuă", folosind un flux regulat de mixare care îngheaţa o anumită cantitate de îngheţată în anumite intervale de timp. 

În timpul procesului de îngheţare, mixarea este aerată de un dispozitiv special. Bulele mici de aer sunt incorporate de această acţiune de învârtire continuă, prevenind astfel că îngheţată să devină o masă solidă de ingrediente îngheţate. Cantitatea de aer este limitată prin standarde.

Următorul pas este adăugarea aromelor cum ar fi: fructele, alunele, ciocolată. Aceste ingrediente sunt adăugate în îngheţată semi-solidă după ce această părăseşte răcitorul. 
 Apoi, îngheţata este împachetată în diverse recipiente, cupe, forme şi este transferată rapid într-o cameră specială, unde temperaturi sub 0 grade îngheata produsul până la depozitarea şi distribuirea lui finală.

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 3 comentarii
 • sonia dumbrava

  sonia dumbrava (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2012

  e bine de stiut .multumim

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2012

  Foarte interesant...Multumim...

 • Adrian Zanfir (Maestru bucatar) , 06 august 2011

  Interesant! Dar acasa nu avem posibilitatea sa facem o astfel de inghetata!