Diversificarea este un moment esenţial în viaţa mamelor şi a bebeluşilor. Mâncarea solidă poate fi introdusă între 4 şi 6 luni dacă bebeluşul este pregătit.
Până la această vârstă, laptele matern sau laptele formulă este suficient, conţinând toţi nutrienţii de care micuţul are nevoie şi pe care îi poate tolera. Sistemul lui digestiv nu este pregătit pentru altceva până atunci.
Cum îţi dai seama că bebeluşul este pregătit pentru mâncare solidă?
Micuţul dă câteva semne pe care trebuie să le ai în vedere atunci când e pregătit pentru diversificare:
-Copilul îşi poate ţine capul ridicat singur, fără ajutor.
-Renunţă la „reflexul de extruziune”, reflexul de a împinge afară din gură, cu limba, orice este solid.
-Se poate menţine în poziţie dreaptă pe scaun, chiar dacă cu ajutor, pentru a putea înghiţi cu uşurinţă.
-Gura şi limba bebeluşului se dezvoltă în acelaşi timp cu sistemul digestiv. Bebeluşul trebuie să poată face mişcările de masticaţie, să poată împinge mâncarea în spatele gurii şi să o poată înghiţi.
-Bebeluşul ia în greutate, de obicei îşi dublează greutatea de la naştere.
-Îi creşte apetitul.
-Începe să fie curios când vă vede mâncând.
Cum se introduce mâncarea solidă?
Cel mai bine este să începi cu fructe şi legume pasate. Printre fructele şi legumele potrivite se numără cartoful dulce, dovleacul, mărul, bananele, piersicile şi perele.
Prima oara e bines să îl alăptezi, iar apoi, pe vârful unei linguriţe să îi pui un pic de piure. Dacă nu pare foarte interest de asta, lasă-l să miroasă şi să guste.
Începe cu o singură masă diversificată pe zi. Este foarte important ca bebeluşul să fie odihnit şi într-o dispoziţie bună.
Bebeluşul mai trebuie hrănit şi cu lapte după diversificare?
Da, bebeluşul trebuie alăptat sau hrănit cu lapte formulă până la 1 an. Ambele conţin vitamine, fier şi protein în formă uşor digerabilă.
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatPrajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....
Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facutDescopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...
Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii