Toamna e momentul potrivit ca tu sa-ti umpli camara cu tot felul de bunatati. Si ce poate fi mai bun, pentru un desert sanatos sau un mic-dejun bogat, decat o dulceata delicioasa facuta in casa? Pentru ca, anul acesta, sa prepari cele mai bune dulceturi, Gustos.ro iti da cateva sfaturi:

  • Cantitatea de zahar pe care trebuie s-o folosesti depinde de cat de zemoase si cat de dulci sunt fructele. Spre exemplu, fructele acre, precum visinele sau coacazele, au nevoie de mai mult zahar decat cele dulci, cum ar fi caisele sau capsunile. Trebuie sa fii foarte atent la cantitatea de zahar pe care o folosesti. Daca pui prea mult zahar, dulceata se va zaharisi, iar, daca folosesti prea putin, dulceata va trebui sa fiarba mai mult, iar fructele isi vor pierde din calitati.
  • Este destul de complicat sa se stabileasca un timp exact de fierbere pentru fiecare tip de dulceata, intrucat acest lucru depinde atat de calitatea fructelor, cat si de cantitatea de apa pe care o contin.
  • Inainte sa puneti dulceata in borcane, e bine sa le tii putin la cuptor, iar, cand torni dulceata, ca sa nu se sparga borcanele, pun sub ele o carpa umeda sau coada unui tacam din metal.
  • Daca dulceata a fiert prea mult, poti adauga suc de lamaie si o poti pune iar la fiert.
  • Ca sa nu se formeze mucegai in borcane, pune putin rachiu de secara peste dulceata din borcan. Daca, totusi, dulceata face mucegai, e un semn ca nu a fiert suficient.
  • Daca, in timpul fierberii, dulceata nu se leaga, inseamna ca nu are suficienta pectina. Adauga pectina si lasa sa fiarba in continuare.
  • Pentru a testa daca siropul s-a legat, pune cateva picaturi pe o farfurioara: daca se coaguleaza repede, dulceata e gata.


Sirop, peltea, gem sau serbet?

Siropul se prepara din apa, zahar si fructe. Cele mai bune siropuri se prepara din sucul fermentat al fructelor.

Gemul se prepara doar din fructe bine coapte, cu zahar, fierte in suc propriu. Se foloseste mai putin zahar decat pentru dulceata.

Pelteaua se prepara din suc de fructe strecurat, obtinut prin scurgerea piureului de fructe, si fiert cu zahar. Trebuie folosita o cantitate de zahar egala cu cantitatea de fructe.

Serbetul este, de fapt, un sirop concentrat care se freaca pana cand devine transparent si opac. Daca prepari serbet din fructe dulci, acesta trebuie frecat la rece, in vreme ce serbetul din fructe acre se freaca la cald. De asemenea, pentru un gust mai exotic, poti prepara serbet si din ciocolata sau zahar ars.

Fie ca doresti sa prepari dulceturi clasice (din prune, visine, gutui, trandafiri) sau unele cu un gust mai exotic (combinatii de mure si afine, capsuni si zmeura, capsuni si caise cu migdale sau chiar dulceata de vinete!), urmarind aceste sfaturi, cu siguranta nu vei da gres.

Spre final, Gustos.ro va propune o serie de retete de dulceata:

Dulceata de caise

Dulceata de visine

Dulceata de capsuni

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    rapsodia (Maestru bucatar) , 07 noiembrie 2011

    Foarte necesare sfaturile. Multe retete sanatoase am gasit si aici:http://bunatatidinnatura.blogspot.com/

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2011

    Duceata de caise si visine sunt preferatele familiei mele sau gemul din aceste fructe.Uneori cand imi permite bugetul mai fac dulceata de mure sau afine(acestea sunt la un pret cam piperat pe piata).

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    La dulceturi folosesc Gelfix clasic.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    O bunatate !

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Dulceţuri! mmmmmmmm Îmi plac la nebunie, mai ales dulceaţa de nuci verzi!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Foarte util acest articol,felicitari pentru el.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 19 iunie 2009

    Foarte interesant articolul,mai ales ca a sosit anotimpul dulceturilor,dar am o intrebare,de unde cumparam pectina?

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

    intotdeauna cand torn dulceata in borcane, am grija sa pun borcanele pe o tava de prajitura si nicidata nu mi s-a spart niciun borcan.

  • Fara foto

    Alexa Mihai, 22 septembrie 2008

    Pai, depinde cum iti place. E dulcisor, da nu e gretos!

  • Fara foto

    Alexandra Marin, 22 septembrie 2008

    Anul asta fac prima mea dulceata! Foarte bune sfaturile de aici. O intrebare as avea totusi: serbetul nu e prea dulce? Mi se pare ca am gustat asa ceva cand eram mica, si era un fel de dulceata groasa si dulceeee.

  • Fara foto

    alex, 12 septembrie 2008

    Uuuhm, ce gustos suna!