O nebunie de dulceata!

Toamna e momentul potrivit ca tu sa-ti umpli camara cu tot felul de bunatati. Si ce poate fi mai bun, pentru un desert sanatos sau un mic-dejun bogat, decat o dulceata delicioasa facuta in casa? Pentru ca, anul acesta, sa prepari cele mai bune dulceturi, Gustos.ro iti da cateva sfaturi:

O nebunie de dulceata!
  • Cantitatea de zahar pe care trebuie s-o folosesti depinde de cat de zemoase si cat de dulci sunt fructele. Spre exemplu, fructele acre, precum visinele sau coacazele, au nevoie de mai mult zahar decat cele dulci, cum ar fi caisele sau capsunile. Trebuie sa fii foarte atent la cantitatea de zahar pe care o folosesti. Daca pui prea mult zahar, dulceata se va zaharisi, iar, daca folosesti prea putin, dulceata va trebui sa fiarba mai mult, iar fructele isi vor pierde din calitati.
  • Este destul de complicat sa se stabileasca un timp exact de fierbere pentru fiecare tip de dulceata, intrucat acest lucru depinde atat de calitatea fructelor, cat si de cantitatea de apa pe care o contin.
  • Inainte sa puneti dulceata in borcane, e bine sa le tii putin la cuptor, iar, cand torni dulceata, ca sa nu se sparga borcanele, pun sub ele o carpa umeda sau coada unui tacam din metal.
  • Daca dulceata a fiert prea mult, poti adauga suc de lamaie si o poti pune iar la fiert.
  • Ca sa nu se formeze mucegai in borcane, pune putin rachiu de secara peste dulceata din borcan. Daca, totusi, dulceata face mucegai, e un semn ca nu a fiert suficient.
  • Daca, in timpul fierberii, dulceata nu se leaga, inseamna ca nu are suficienta pectina. Adauga pectina si lasa sa fiarba in continuare.
  • Pentru a testa daca siropul s-a legat, pune cateva picaturi pe o farfurioara: daca se coaguleaza repede, dulceata e gata.


Sirop, peltea, gem sau serbet?

Siropul se prepara din apa, zahar si fructe. Cele mai bune siropuri se prepara din sucul fermentat al fructelor.

Gemul se prepara doar din fructe bine coapte, cu zahar, fierte in suc propriu. Se foloseste mai putin zahar decat pentru dulceata.

Pelteaua se prepara din suc de fructe strecurat, obtinut prin scurgerea piureului de fructe, si fiert cu zahar. Trebuie folosita o cantitate de zahar egala cu cantitatea de fructe.

Serbetul este, de fapt, un sirop concentrat care se freaca pana cand devine transparent si opac. Daca prepari serbet din fructe dulci, acesta trebuie frecat la rece, in vreme ce serbetul din fructe acre se freaca la cald. De asemenea, pentru un gust mai exotic, poti prepara serbet si din ciocolata sau zahar ars.

Fie ca doresti sa prepari dulceturi clasice (din prune, visine, gutui, trandafiri) sau unele cu un gust mai exotic (combinatii de mure si afine, capsuni si zmeura, capsuni si caise cu migdale sau chiar dulceata de vinete!), urmarind aceste sfaturi, cu siguranta nu vei da gres.

Spre final, Gustos.ro va propune o serie de retete de dulceata:

Dulceata de caise

Dulceata de visine

Dulceata de capsuni

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi