Cu totii stim ca secretul succesului unei retete nu sta doar in urmarea pas cu pas a instructiunilor, dar si in creativitatea de care suntem in stare. Cel mai usor mod de a experimenta cu gatitul in fiecare zi este a combina cat mai bine condimentele pe care le adaugi in mancare. Astfel, Gustos.ro va da cateva sfaturi despre folosirea acestor ingrediente-cheie pentru ca meniul dumneavoastra zilnic sa fie mereu un succes.

Sfaturi pentru folosirea condimentelor:


Daca adaugi condimentele in mancare prea devreme, e posibil sa lase o aroma prea puternica.

Pentru mancaruri care necesita mai mult timp de preparare, precum supele sau tocanele, incearca sa adaugi condimentele cu o ora sau chiar mai putin inainte sa servesti felul de mancare. Pentru rezultate si mai bune, incearca sa sfarami condimentele in mana inainte sa le adaugi in mancare.

Patrunjelul sau verdeata ornamentala la o supa sau ciorba trebuie puse dupa ce ai oprit focul sau inainte de servire.

Pentru felurile de mancare care se gatesc repede, incearca sa adaugi condimentele uscate mai devreme, in vreme ce condimentele proaspete trebuie adaugate atunci cand mancarea e aproape gata.

Nu folosi mai mult de trei tipuri de condimente intr-o reteta, decat daca acest lucru e specificat clar in indicatii. Spre exemplu, anumite mancaruri indiene fac exceptie de la aceasta regula, avand in vedere ca unele retete contin pana la 10 tipuri de condimente diferite.

Experimenteaza si incearca sa inlocuiesti condimentele specificate in reteta cu altele: spre exemplu, pune maghiran in loc de oregano, coriandru in loc de patrunjel, seminte de anason in loc de fenicul.

Si, pentru cei ce nu stapanesc inca arta condimentelor, iata o lista a celor mai potrivite condimente pentru fiecare tip de mancare:

Pentru carnea de vita sunt ideale busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, menta, salvie, tarhon, cimbru (fara rozmarin).

Pentru carnea de porc sunt indicate anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, marar, fenicul, lemongras, menta, maghiran, rozmarin, salvie, tarhon si cimbru.

Carnea de miel trebuie asezonata cu menta, busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, maghiran, rozmarin, salvie sau cimbru.

Carne de pasare:
Pentru pui, busuioc sau dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, galbenele, maghiran, menta, rozmarin, tarhon, salvie.

La curcan puteti adauga si cimbru, la gasca, salvie, iar la rata, marar, menta, rozmarin, salvie, tarhon.

Pestele si fructele de mare trebuiesc asezonate cu anason, busuioc, coriandru, marar, fenicul, lemongras, galbenele, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru.

Pentru paine si prajituri puteti folosi coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, anason, fenicul, leustean, rozmarin.

Oualor le puteti adauga marar, anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, lemongras, leustean, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.

Pentru ficat e indicat sa adaugati coriandru, salvie sau tarhon.

Salatelor le pot fi adaugate urmatoarele: anason, busuioc, iarba-matei, hasmatuchi, tataneasa, coriandru, chimen, papadie, marar, soc,  lemongras, galbenele, menta, patrunjel, tarhon si cimbru.

Pentru supe, puteti folosi anason, chimen, marar, fenicul, lemongras, lustean, galbenele, maghiran, menta, urzici, tarhon, cimbru.

Urmand aceste sfaturi, vei putea crea retete unice al caror secret il vei sti doar tu si care vor fi apreciate de toata lumea.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Popovici , 20 august 2016

    Bună ziua,as dori să știu ce se folosește de la galbenele,floarea sau fructul.Deasemenea să -mi spuneți ce este iarba matei,multumesc!

  • Fara foto

    Ghisoi Cornelia, 26 ianuarie 2016

    felicitari!

  • Fara foto

    Ruse Tatiana, 28 noiembrie 2015

    Un articol fff util.Multumesc!

  • Fara foto

    Andreea13, 14 aprilie 2015

    Hristos A Inviat!Pt.carnea de ied se pun aceleasi condimente ca la miel?Multumesc

  • Fara foto

    Rozalia Iriza, 09 aprilie 2014

    Multumesc, un articol foarte folositor pentru cei care doresc sa gateasca bine... si cat mai gustos !

  • Fara foto

    Iliescu Valentina, 29 martie 2014

    de retinut si aplicat!

  • Fara foto

    Cristina Si Cristi, 20 martie 2014

    interesant...e bine de stiut...:)

  • Fara foto

    Valya Ursu, 16 ianuarie 2014

    mersi pentru informatie!!!chiar am avut nevoie)))

  • Fara foto

    Dan Istrate, 29 decembrie 2013

    pentru porc spinoos!?

  • Fara foto

    constanta proca, 28 noiembrie 2013

    Un articol excelent si util

  • Fara foto

    Proca Constanta, 28 noiembrie 2013

    Un articol excelent si util

  • Fara foto

    Iuli Ana, 01 octombrie 2013

    (y)

  • Fara foto

    Marius Dragomir, 08 septembrie 2013

    ok.. mai vreau si alte informatii..

  • Fara foto

    Bubu Florin, 16 august 2013

    bun articolul pt mine :D

  • Fara foto

    Mirela Mirela, 07 august 2013

    a

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Multumim !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Condimentele naturale sunt preferatele mele.Nu folosesc niciodata vegeta,delikat sau alte derivate la mancare.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Pentru bucataria greca regele plantelor aromate este oregano,urmat de cimbru , menta si rozmarin. Pentru italieni"familia regala"este alcatuita din busuioc, salvie si maghiran. Englezii adora menta, in timp ce francezii prefera cimbrul si dafinul.La spaniolo si marocani este sofranul.Incercati sa amestecati condimentele preferate pentru a va face propriul amestec.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Daca nu aveti experienta , sau prea putina , in ceea ce priveste condimentele, atunci folositi-le cu moderatie. Folositi condimentele pe rind.Condimentele sunt sursa de viata pentru majoritatea preparatelor culinare.

  • Fara foto

    Crasovan Ruja (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Foarte bun articolul. Cu destui ani in urma aveam si gaste si rate, am si uitat cum se pregatesc.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Intr adevar, sa stii sa combini condimentele este foarte bine, intrucat mancarea va avea un gust f bun.Mie imi place sa ma joc cu condimentele in mancare, pentru a i da un alt gust.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Un articol excelent si foarte util

  • Fara foto

    kristina (Bucatar) , 20 martie 2009

    Interesant articol. Mereu este ceva de invatat!

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 14 martie 2009

    Imi place sa experimentez cu noi condimente pentru a vedea cum se potrivesc in mancaruri.Pe langa faptul ca dau aroma mancarurilor, sunt si foarte sanatoase.Imi place foarte mult busuiocul uscat si cred ca de multe ori exagerez pentru ca imi vine sa il pun in multe mancaruri,poate chiar in unele care nu se potrivesc.Dar,daca nu incercam nu putem sti daca va iesi ceva,nu-i asa?

  • Michael Dima Dima

    titza (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2008

    Din lista de mai sus lipsesc, printre altele, enibaharul care se potriveste bine cu ficatul, la unele muraturi si la alte preparate, nucsoara, scortisoara, cardamomul, boabele de mustar precum si piperul, care este unul din cele mai importante condimente. Multe dintre acestea pot fi folosite in cantitati ceva mai mari la mancarurile pentru hipertensivi, la care am redus drastic sarea.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2008

    Interesant acest articol. Condimentele au un rol important in aromatizarea preparatelor culinare si pot fi folosite cu succes in terapia naturista a diverselor afectiuni ale organismului uman.