Pentru cei mai multi dintre noi, un gratar se face foarte simplu. Presaram cateva condimente pe bucata de carne, apoi o prajim timp de cateva minute si gata! Totusi, Gustos.ro iti arata cum poti face dintr-un gratar o adevarata explozie de arome si savoare, marinand carnea in diverse amestecuri inainte sa o prajesti. In primul rand, marinand carnea, ii vei da o savoare aparte, in functie de tipul de condimente pe care le folosesti. Apoi, carnea va fi mai frageda, iar retetele tale vor fi cu atat mai originale si invidiate de toti.

O reteta clasica de marinata contine ulei, un acid la alegere (vin, otet, suc de lamaie etc.), alte lichide pentru aroma (sos de rosii picant, sos Worcestershire, sos de soia etc.), legume aromate (usturoi, ceapa, ghimbir) si orice fel de condimente, dupa gust.

Dupa ce ai pregatit marinata intr-un castron de plastic, scufunda bucata de carne, pana e acoperita complet. Pune castronul la frigider, pentru abosrbirea perfecta a aromei. Spre exemplu, puiul, carnea de vita, de porc sau de miel trebuie sa stea la marinat pentru cel putin cateva ore (sau le puteti chiar lasa la marinat peste noapte, dar niciodata mai mult de 24 de ore!). Pestele, in schimb, nu trebuie marinat mai mult de 30 de minute, intrucat acidul din marinata ii va dezintegra carnea rapid. Un exemplu de combinatie de condimente pentru marinata sunt: sare, piper, paprika, chili, pudra de usturoi, pudra de ceapa si cibru.

Marinata mediteraneana


Ingrediente:

500 ml. Ulei de masline
sucul de la doua lamai
un catel de usturoi, pisat
o lingura de rozmarin
jumatate de lingura de coriandru
jumatate de lingura de pudra de ceapa
sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:
Amesteca toate ingredientele foarte bine, apoi scufunda carnea in amestec si las-o la marinat pentru una-doua ore.

Marinata picanta


Ingrediente:
o ceasca de apa
1/3 ceasca otet de vin alb
doi ardei iuti, maruntiti
80 gr. Ceapa, maruntita
o lingurita chimen
o lingurita coriandru
o lingurita sare
jumatate de lingurita de piper

Mod de preparare:
Amesteca toate ingredientele intr-o tigaie. Cand incepe sa fiarba, mai adauga apa si apoi lasa la fiert pentru 9 minute. Pune tot amestecul intr-un blender, apoi pune sosul rezultat in frigider pana ajunge la temperatura camerei si adauga carnea, pe care trebuie s-o lasi la marinat una-doua ore.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Alexandra Rat, 08 mai 2016

    Multumesc!

  • Fara foto

    sitaru teodora, 27 ianuarie 2015

    cu siguranta voi incerca retetele

  • Fara foto

    Adriana Caloean, 06 septembrie 2014

    multumesc! voi incerca retetele.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iulie 2011

    Sfaturi bune de retinut si bune de urmat. Rezultatul e super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    multumim pentru idei !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bune reţetele de marinată!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Foarte mult imi place carnea marinata,mai ales cea de vitel si apoi facuta pe gratar,iese excelenta.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Si eu pun carnea la marinat indiferent daca o fac la gratar sau la cuptor.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

    Carnea de pui ptr. gratar devine f. gustoasa daca se tine intr-o marinata de iaurt amestecat cu condimentele preferate.

  • Fara foto

    mihaela (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Sunt multumita de reteta, am sa o fac si eu cat de repede si am sa va raspund cum este.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2009

    Mie imi place la fripturi sa mai pregatesc si sosuri. Printre preferatele mele sunt sosurile de hrean si salsa verde.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2009

    Preparatele la gratarul cu lemne si carbuni au fost,sunt si vor ramane unice.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Carnea marinata are un gust deosebit iar preparatele cu ingrediente marinate sunt superyamiiiiiii!

  • Fara foto

    Sorin Mateiu (Bucatar) , 21 noiembrie 2008

    O alta metoda de de a fragezi carnea inainte de a o frige pe gratar este si aceea de a o unge si cu mustar inafara de sare si mirodenii.

  • Fara foto

    sanzaiana p (Bucatar) , 13 octombrie 2008

    Apropo de ce spunea Crissu, puteti sa imi recomandati si un desert usor, care ar merge bine dupa aceasta minunatie de marinata picanta? Vreau sa prepar o masa speciala si nu am habar ce sa fac pentru desert. Nu vreau sa o dau in bara fix la desert. Va multumesc!

  • Fara foto

    alina_mari_76, 13 octombrie 2008

    Friputura are mai mereu acelasi gust asa ca recomandarile voastre sunt bine-venite. O sa fac gratare cu retetele acestea. Sunt curioasa ce mai pune lumea pe gratar, ce legume sau ce combinatii faceti?

  • Fara foto

    Crissu, 13 octombrie 2008

    Cred ca o sa incerc marinata picanta. Sotul meu se innebuneste dupa mancarurile picante, asa ca o sa-i fac o surpriza placuta! Nu stiu cu ce garnitura sa o servesc, totusi, aveti idei?

  • Fara foto

    micul hombre, 13 octombrie 2008

    Carnea pentru gratar taiata felii se mai poate pune la frigider cam asa: in castron un strat de carne, apoi boia de ardei dulce, sare, piper - se adauga unul sau mai multe condimente: busuioc, cimbru, chimen pisat, tarhon, oregano.Pentru o aroma intensa se poate pune si usturoi pisat. Atentie: condimentele nu trebuie sa atenueze gustul si aroma propriu zisa a carnii, deci cu condimentati cu grija - dupa ce straturile aproape ca au umplut castronul se adauga bere sau un vin dulce! - se lasa peste noapte la frigider Pofta buna!