Cea mai buna friptura la gratar

Pentru cei mai multi dintre noi, un gratar se face foarte simplu. Presaram cateva condimente pe bucata de carne, apoi o prajim timp de cateva minute si gata! Totusi, Gustos.ro iti arata cum poti face dintr-un gratar o adevarata explozie de arome si savoare, marinand carnea in diverse amestecuri inainte sa o prajesti.

Cea mai buna friptura la gratar

In primul rand, marinand carnea, ii vei da o savoare aparte, in functie de tipul de condimente pe care le folosesti. Apoi, carnea va fi mai frageda, iar retetele tale vor fi cu atat mai originale si invidiate de toti.

O reteta clasica de marinata contine ulei, un acid la alegere (vin, otet, suc de lamaie etc.), alte lichide pentru aroma (sos de rosii picant, sos Worcestershire, sos de soia etc.), legume aromate (usturoi, ceapa, ghimbir) si orice fel de condimente, dupa gust.

Dupa ce ai pregatit marinata intr-un castron de plastic, scufunda bucata de carne, pana e acoperita complet. Pune castronul la frigider, pentru abosrbirea perfecta a aromei. Spre exemplu, puiul, carnea de vita, de porc sau de miel trebuie sa stea la marinat pentru cel putin cateva ore (sau le puteti chiar lasa la marinat peste noapte, dar niciodata mai mult de 24 de ore!). Pestele, in schimb, nu trebuie marinat mai mult de 30 de minute, intrucat acidul din marinata ii va dezintegra carnea rapid. Un exemplu de combinatie de condimente pentru marinata sunt: sare, piper, paprika, chili, pudra de usturoi, pudra de ceapa si cibru.

Marinata mediteraneana

Ingrediente:

500 ml. Ulei de masline

sucul de la doua lamai

un catel de usturoi, pisat

o lingura de rozmarin

jumatate de lingura de coriandru

jumatate de lingura de pudra de ceapa

sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Amesteca toate ingredientele foarte bine, apoi scufunda carnea in amestec si las-o la marinat pentru una-doua ore.

Marinata picanta

Ingrediente:

o ceasca de apa

1/3 ceasca otet de vin alb

doi ardei iuti, maruntiti

80 gr. Ceapa, maruntita

o lingurita chimen

o lingurita coriandru

o lingurita sare

jumatate de lingurita de piper

Mod de preparare:

Amesteca toate ingredientele intr-o tigaie. Cand incepe sa fiarba, mai adauga apa si apoi lasa la fiert pentru 9 minute. Pune tot amestecul intr-un blender, apoi pune sosul rezultat in frigider pana ajunge la temperatura camerei si adauga carnea, pe care trebuie s-o lasi la marinat una-doua ore.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi