Intr-adevar, asta e ceea ce credeau cei din Egiptul antic, potrivit hieroglifelor de acum 4.600 de ani. Aroma delicioasa a ciupercilor i-a intrigat pe faraonii Egipului atat de mult, incat au decratat ca aceste legume sunt potrivite doar pentru ei si ca niciun om de rand nu se va atinge de ele. Si alte civilizatii, precum Rusia, China, Grecia, Mexic sau America Latina, tineau ritualuri ale ciupercilor si credeau ca aceste legume au proprietati care produc super-puteri umane, ajutandu-i sa gaseasca obiecte pierdute si sa le pregateasca sufletul pentru a atinge taramul zeilor.
De asemenea, de-a lungul istoriei, ciupercile au facut si multe victime. Cateva personalitati care au murit din pricina otravirii cu ciuperci au fost: Marele Buddha, imparatii romani Tiberius si Claudius, Alexandru I al Rusiei, Papa Clement al II-lea.

Ciupercile nu sunt doar un aliment gustos, care poate fi gatit in o multime de combinatii, ele au si o valoare nutritiva ridicata. Ciupercile contin apa, proteine, grasimi, glucoza, celuloza si substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu) si vitamine (A, B, C, D). Deoarece au o valoare nutritiva ridicata, ciupercile sunt numite si “carnea vegetala”. Cu toate acestea, desi au o canitate mare de proteine, dezavantajul ciupercilor e ca au un continut bogat de celuloza, care e mai greu de digerat.

Alt mare avantaj al ciupercilor este ca sunt foarte versatile – pot fi gatite in foarte multe combinatii si te poti bucura foarte des de valoarea lor nutritiva. Iata cateva sugestii pentru a incorpora ciupercile in meniul tau.

- Daca iti plac legumele congelate, alege un sortiment care contine ciuperci. Le poti cali usor pe foc si sunt o garnitura buna pentru aproape orice.
- Cand comanzi pizza, nu uita de ciuperci! Oricum, cu cat mai multe legume ai pe pizza, cu atat acest produs fast food isi va pierde in grasimi si calorii.
- Poti pregati ciuperci la cuptor sau pe gratar. Daca nu le umpli cu branzeturi, ci doar cu coditele lor si le stropesti cu suc de lamaie, ciupercile la gratar pot fi chiar un fel de mancare dietetic, de regim.
- Nu uita de tocanita de ciuperci, de asemenea o garnitura potrivita pentru fripturi, snitele sau peste la gratar.
- Cand prepari ciulama de pui, include si cateva ciuperci. Gustul va fi cu mult mai savuros.
- Pastele tale preferate se vor potrivi mult mai bine cu un sos delicios de rosii cu ciuperci. Si, daca folosesti rosii proaspete, sosul va fi si foarte sanatos!

Voi cum pregatiti ciupercile?

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 8 %
249.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 iunie 2011

    Ciupercile sumt o bunatate indiferent cum le gatesti.Recent am facut ciuperci calite putin cu ceapa ,amestecate cu maioneza si usturoi (la blender ).Un aperitiv super !

  • Fara foto

    iuliadd (Bucatar) , 28 iunie 2011

    Eu le includ in omleta de dimineata. Folosesc ciuperci proaspete pe care le dau la tigaie cu ulei de masline, sare,piper, cateva minute, adaug ou si cateva bucati de cas. DELICIOS Un mic dejun hranitor.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Sunt o bunatate 1

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 01 mai 2010

    Imi plac tare mult indiferent cum sunt preparate.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Si noi folosim in preparatele noastre foarte des ciupercile,sunt foarte gustoase si bune pentru sanatate.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Ne plac foarte mult ciupercile. Le gatesc atat ca tocanite, garnituri sau in salate. Nu am mancat niciodata crude.Nu stiu daca voi incerca.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Ciupercile crude in salate sunt foarte bune pentru sanatate si pentru slabit.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Ciuperci cu maioneza si usturoi,frigarui cu legumea( si ciuperci),ciuperci la cuptor,orez cu ciuperci,sarmalute cu ciuperci,ciuperci marinate, tocanita cu ciuperci...

  • Fara foto

    flora, 13 mai 2009

    Mai nou consum ciupercile crude sub forma de salata, sunt delicioase!

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ciupercile contin seleniu, vitamina D , le lipseste vitamina B12 , dar sunt bogate in Vitamina B6,care poate preveni depresea.Se cred ca acest mineral antioxidant poate preveni cancerul.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Ciupercile sunt minunate si inlocuiesc carnea cu succes.Pregatesc ciuperci cu maioneza, ciuperci la gratar,mancarica de ciuperci,ciuperci umplute la cuptor.

  • Fara foto

    Dora, 12 decembrie 2008

    Ciuperci cu maioneza si smintina. 500 gr. ciuperci se fierb la foc mic circa 20 de minute, cu un virf de cutit de sare si o foaie de dafin. Se scurg, iar cind s-au racit se taie in felii subtiri sau chiar mai marunt. Se amesteca cu circa 100gr. maioneza si 100gr. smintina. Se adauga piper si patrunjel verde tocat. Pofta buna!