Colacul ritualic în obiceiurile de nuntă

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.   Forma pâinii de sărbătoare este colacul, o pâine albă ce se coace la sărbători din făină de grîu de calitate superioară. Pâinea coaptă pentru sărbători se deosebeşte de cea de zi cu zi după conţinutul aluatului, după forma ce i se dă și după felul în care este împodobită.    

Colacul ritualic în obiceiurile de nuntă

Colacii se fac de diferite forme şi mărimi, în functie de rolul indeplinit. Se împletesc în două, trei, patru, şase, opt, chiar şi în şasesprezece sau mai multe viţe.

Rolul colacilor la nunta

Majoritatea etapelor nunții sunt însoțite de prezența unui colac. Bradul de nunta (Oltenia si Muntenia) este susținut de un colac pe care îl ia brădarul. Stegarii din alai (Transilvania) poartă în mâini un colac mare care le revine dupa ceremonie, tinerii (in Nordul Moldovei) primesc “colacul flăcăilor”. Animalele de la căruță sunt împodobite cu colaci (sudul Transilvaniei), pe care îl iau drept răsplată, pentru serviciile aduse în cadrul nunții, conducătorii respectivelor vehicule.

Mireasa este impodobită fiind asezată pe doi colaci (Oltenia) sau primește alaiul de nuntă privind printr-un colac; dupa cununie mănâncă din același colac cu ginerele, i se rupe colacul miresei deasupra capului cand pleacă la biserică, cât durează “îmbrobodirea” ține pe brațe doi colaci, darul (banii) se adună pe un colac, tânăra noră este primită în noua gospodărie cu unul sau mai mulți colaci oferiți de socri etc.
Principalele tipuri de colaci pentru nuntă

Colacul de întâmpinare

Un colac mare (de 1,6 kg.) și dulce, în formă de pâine rotundă, din făină de grâu superioară înpodobit cu împletituri și flori. Este folosit pentru întâmpinarea nașilor de către miri și părinții lor. În unele regiuni are loc și trecerea nuntasilor pe sub colac - mirii sau cavalerii de onoare si nasii tin deasupra usii un colacul, formand un fel de bolta pe sub care trece fiecare nuntas.
Turta miresei/Colacul Miresei

Este elementul ce polarizează atenția generală fiind de obicei rotundă, împodobită cu diverse ornamente și împletituri, iar nașa este cea care o comandă și o plătește. Motivul caracteristic al colacului de mireasă este împletitura, decorată sau nu cu păsări sau flori din aluat sau cu busuioc proaspăt. Colacul miresei poate fi rupt fie de nașă (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasă însăși (Transilvania) deasupra capului ei înainte de a pleca la cununie. Dupa ruperea turtei, nașa/ mireasa o aruncă în formă de cruce peste cap, iar cei care prind bucăți din ea și le mănâncă, se crede ca vor fi fericiți și vor avea mult noroc în anul următor. Obiceiul este vechi, păstrându-se de pe vremea Romei antice și reprezintă o binecuvântare din partea nașilor la nuntă. Ruperea turtei deasupra capului miresei simbolizează fertilitatea – nașa, mama ei spirituală, îi urează o căsătorie binecuvântată cu mulți copii.

Colacul Mirelui - obicei din Moldova

Colacul mirelui este un colac dulce din făină de grâu. In Moldova exista obiceiului schimbului de colaci intre mire si mireasa: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui in schimb ce primeste colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă.Mirele primeşte colacul, îl sărută și îl împarte cu nuntaşii lui, în semn de împărtăşire a bucuriei comune.

Pâinea mirilor /Colacul mirilor (Jemne) - obicei din Moldova

Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiti cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac. Aceștia trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntasșilor să guste din el. Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.
Colacii Nașului - obicei din Moldova

Sunt 2 sau 3 colaci mari, dulci, din făină de grâu de calitate superioară care se închină/ se dau cadou nașilor în timpul nunții sau a doua zi dupa nunta de catre fini sau socri.
Colacii socrilor

Se pregatesc 4 colaci mari pentru socri. La o saptamana dupa nunta, insurateii se duc cu parintii tanarului la parintii fetei, de le duc colaci, ca multamita de cinstea fetei. In Moldova si Dobrogea exista obiceiul de schimbului de colaci intre socri (incuscrirea).

Tortul de nunta

Romanii aveau obiceiul ca la sfirsitul ceremoniei de casatorie sa rupa o pine deasupra capului miresei, iar numarul farimiturilor indica citi copii va avea noul cuplu. Invitatii culegeau aceste farimituri si le pastrau pentru noroc. Cu timpul, prin rafinament, piinea a fost inlocuita cu prajituri si mai târziu cu tortul miresei.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel: o reteta simpla si gustoasa. Descopera cum sa prepari cartofi crocanti,...

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa
Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Descopera reteta rapida de limonada cu capsuni, perfecta pentru zilele calduroase. Racoritoare si delicioasa, aceasta bautura...

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise