Povestea noastra incepe intr-un restaurant numit Cafe de Paris din Monte Carlo, in anul 1895. Printul Edward of Wales, fiul Reginei Victoria si viitorul rege al Angliei, era un client fidel al localului. Intr-o zi, el, impreuna cu niste prieteni si fiica unuia dintre acestia, au sosit pentru a lua pranzul. Henri Charpentier, un ospatar de 15 ani, a fost chemat pentru a-i servi. Unul dintre felurile de mancare erau clatitele (crepes). Acestea erau preparate in bucatarie, dar sosul era pregatit la masa, de fata cu mesenii. Astfel, clatitele trebuiau incalzite intr-un sos facut din coaja de portocale, zahar si o combinatie de lichioruri. Din greseala, in acea zi alcoolul a luat foc, flamband sosul si creand din intamplare un nou gust. Printul Edward si invitatii sai au fost incatati, si printul l-a intrebat pe Charpentier cum are de gand sa-si denumeasca noua creatie. Charpentier a sugerat “Crepes Princesse”, dar Edward, in onoarea fiicei oaspetelui sau, l-a intrebat pe ospatar daca nu doreste cumva sa denumeasca noul fel de mancare “Crepes Suzette”. Si, astfel, o mancare clasica s-a nascut. Charpentier a devenit un bucatar faimos si a publicat aceasta poveste in memoriile sale.

Totusi, povestea lui Charpentier este disputata si nu este singura istorie a originii Crepes Suzette. O varianta mai picanta este ca Suzette nu era fiica unuia dintre oaspetii lui Edward, ci una dintre amantele sale. Alta poveste sustine ca un bucatar pe nume Monsieur Joseph a inventat acest fel de mancare pentru o actrita germana, Suzanne “Suzette” Reichenhurg. Dar pana si aceasta poveste are mai multe variante. Intr-una dintre ele, se pare ca pe atunci juca o piesa in care o servitoare pe nume Suzette ii oferea altui personaj clatite. Iar Monsieur Joseph era cel ce pregatea zilnic o serie de clatite, ca “recuzita” pentru aceasta piesa. Iar o ultima poveste spune ca faimoasele Crepes Suzette au fost create de bucatarul Jean Reboux pentru Regele Ludovic al XV-lea, la banchetul printesei Suzette de Carignan, care era indragostita de rege.

Se pare, totusi, ca nu vom sti niciodata sigur daca Suzette era o fetita, amanta unui print, o actrita, un personaj dintr-o piesa sau chiar o printesa.

Dar, daca aceste povesti v-au trezit interesul pentru acest fel de mancare, puteti sa-l pregatiti chiar dumneavoastra, dupa o reteta propusa de Gustos.ro, astfel:

Aluat (pentru aproximativ 16 clatite):

300 ml. lapte
3 oua
60 ml unt topit
100 g faina
o jumatate de lingurita de sare

Amestecati laptele cu ouale si untul, apoi adaugati, treptat, faina si sarea. Amestecati-le pe toate pentru cateva minute sau pana cand totul este bine incorporat. Puneti amestecul la frigider pentru doua ore. Incingeti o tigaie cu o lingurita de ulei, apoi turnati jumatate de polonic din aceasta compozitie, avand grija sa acoperiti intreaga suprafata uniform. Tineti tigaia pe foc aproximativ un minut, apoi intoarceti clatita si preparati-o si pe cealalta parte. Dupa ce ati facut toate clatitele, puteti prepara sosul.


Sosul:
un pachet de unt
un sfert de cana de zahar
sucul de la o portocala mare
coaja de la o portocala mare
60 ml. Grand Marnier

Topiti untul intr-o tigaie si adaugati zaharul. Apoi, incorporati si coaja si sucul de portocale si lasati sa fiarba cateva minute. Puneti prima clatita in tigaie, lasati-o cateva secunde, sa se incalzeasca, apoi impaturiti-o o data in jumatate, apoi din nou in jumatate, formand o forma de triunghi. Impingeti clatita spre marginea tigaii si inclinati tigaia putin, pentru ca sosul sa se scurga spre centru. Continuati cu urmatoarele clatite, pana cand toate sunt incalzite, impaturite si bine impregnate cu sos. Apoi, adaugati lichiorul Grand Marnier si flambati clatitele. Atunci cand flama se stinge, le puteti servi.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • eugg

    eugg (Chef de cuisine) , 12 mai 2011

    Nu stiu cine a scris aceasta reteta .Poate chiar Gustos punct ro.Si nu vreau sa par rautacios: Dar daca se adreseaza romanilor,ca pare scrisa in lb.romana, atunci o sa fie o problema cu Grand Marnier-ul.Neintimplator, eu am lichiorul.Dar vreau sa vad si eu un roman, obisnuit sau nu, care va folosi asa ceva la reteta asta. Se putea sugera un lichior Triple Sec sau un coniac.In nici un caz Cointreau ca ajungeam la aceeasi poveste...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Felicitari !

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Interesantă povesta clătitelor flambate. Dar si povestea clătitelor bretone scrisă de zana b. Şi eu fac destul de des clătite, dar n-am avut curaj să le flambez. Mi-e frică de foc, deşi îl folosesc zilnic în bucătărie, iar cand eram mică aveam acasă sobă cu lemne şi aprindeam zilnic focul. Dar am dat foc odată la bucătărie, când pregăteam un lichior de portocale şi de atunci am rămas cu frica asta de foc.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Cred ca sunt niste clatite foarte gustoase,felicitari pentru articol,merita testata reteta.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Clatitele crepes se fac in Bretania de cand lumea.Clatitele de grau alb sau negru erau odinioara consumate de tarani cu o bucata de unt sarat sau chiar cu un ou.Astazi les crepes si les galettes se consuma cu oua,sunca,jumari sau branza -dar si cu zahar,dulceata ,nuci,ciocolata.In mod traditional ,clatitele sunt acompaniate de cidru sau lait ribot,o bautura din lapte tipic bretona,usor fermentata.Gavottes sunt clatite bretone dantelate,rulate delicat si infasurate in hartie aurita.

  • Fara foto

    Alice (Chef de cuisine) , 09 iunie 2009

    Super, voi incerca reteta sigur! Fac clatite destul de des, dar clatitele clasice, aluatul dupa aceeasi reteta dar umplute cu dulceata sau branza. multumesc pentru reteta :)

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Interesanta poveste,iar reteta merita incercata.

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Multumesc pentru aceasta reteta,sigur o voi incerca.