Castravetii, varza, conopida, gogonelele si morcovii pusi in saramura sau otet toamna isi pastreaza neatinse calitatile curative si, pe langa faptul ca merg grozav cu tot felul de mancaruri pe timpul iernii, sunt si o sursa excelenta de vitamine. Cateva sfaturi despre pastrarea muraturilor:

Foarte important este locul in care veti tine borcanele in care muraturile fermenteaza. Daca e prea cald si aerul uscat, e posibil ca alte bacterii sa intervina in procesul de fermentatie, iar gogonelele sau gogosarii pot prinde mucegai sau mirosuri neplacute. Daca e prea frig, procesul de fermentatie va fi incetinit.

Nu uitati, de asemenea, sa acoperiti foarte bine borcanele cu muraturi, pentru a nu patrunde niciun pic de aer inauntru. Avand in vedere ca oxigenul favorizeaza raspandirea microbilor, daca o particica de castravete, de exemplu, ia contact cu aerul, se va altera imediat.

Mare atentie la condimente! Usturoiul, de exemplu, nu doar aduce o aroma deosebita muraturilor, ci, pus din belsug printre castravetii murati, tine sub control bacteriile ce impedica dezvoltarea acidului lactic. Nu uitati nici de marar sau de boabele de mustar.

In ceea ce priveste muraturile conservate in otet, e bine sa folosim un otet de calitate, facut din vin sau din miere, care are capacitatea de a vindeca anumite disfunctii digestive, scade tensiunea si trateaza infectiile urinare. De asemenea, otetul folosit impreuna cu sarea amplifica efectul sau antibacterian.

Conserve murate in sare sau in otet?

In functie de tipul de muraturi pe care-l doriti (murate in saramura sau in otet), va trebui sa fiti atenti la alte urmatoarele sfaturi.
Pentru conservele murate in saramura, trebuie sa folositi castraveti mici, cu coaja subtire si multe broboane, iar legumele pe care le puneti la murat trebuie sa fie proaspete, sanatoase, necrapate sau lovite. De asemenea, e indicat sa asezati legumele in borcane in functie de soiul si marimea lor, pentru a va asigura ca fermentatia s-a realizat uniform. Iar, daca va grabiti si doriti ca muraturile sa fie gata mai repede, imediat dupa oparire si racire, strapungeti legumele cu o furculita in doua-trei locuri (pentru castravetii mari, ii strapungeti la codita sau le taiati varfurile si ii crestati in doua, pe lungime).

Conservele in otet se pastreaza un timp mai indelungat si sunt prielnice sanatatii. De obicei, in otet se conserva castraveti, gogosari, patlagele verzi sau ciuperci, dar puteti experimenta si cu alte tipuri de legume.

Retete de muraturi

La final, Gustos.ro va ofera cateva retete de muraturi, atat in saramura, cat si in otet, pentru ca dumneavoastra sa o alegeti pe cea preferata si sa incepeti sa va umpleti camara cu bunatati. Sute de retete gasiti in sectiunea Conserve si muraturi.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    paul keid (Bucatar) , 10 februarie 2011

    Ati uitat sa publicati retetele de muraturi Asteptam

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Multumim !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Bune sfaturile, dar lipsesc retetele de muraturi din final, ce sa alegem?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Un articol foarte bun,felicitari.Ciupercile murate sunt foarte bune.

  • Fara foto

    tudor mirela, 10 septembrie 2009

    Ciupercile mele murate fermenteaza. Nu am mai pus pana acum asa ceva, le-am oparit/apoi le-am asezat in borcane am pus usturoi, hrean,iar deasupra cateva frunze de vita. Saramura am facut-o din 700ml apa si 300 otet si sare si le-am pus in beci. Dupa 7 zile m-am uitat la ele fermenteaza foarte tare si nu stiu ce sa le fac, oare se strica? Ajutati-ma, va rog

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Folositi otet si ulei de masline de extra calitate pentru o conservare mai buna.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Muraturi se pot face din grasita, anghinare si mladita de vita de vie.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2009

    Felicitari pentru articol.Conservele si muraturile traditionale sunt delicioase.Am postat cateva retete delicioase.

  • Fara foto

    Constantin, 05 septembrie 2008

    Produsele conservate in saramura oare sa-si pastreze calitatile curative?!