Cum sa pui cele mai gustoase muraturi

Castravetii, varza, conopida, gogonelele si morcovii pusi in saramura sau otet toamna isi pastreaza neatinse calitatile curative si, pe langa faptul ca merg grozav cu tot felul de mancaruri pe timpul iernii, sunt si o sursa excelenta de vitamine.

Cum sa pui cele mai gustoase muraturi

Cateva sfaturi despre pastrarea muraturilor:

Foarte important este locul in care veti tine borcanele in care muraturile fermenteaza. Daca e prea cald si aerul uscat, e posibil ca alte bacterii sa intervina in procesul de fermentatie, iar gogonelele sau gogosarii pot prinde mucegai sau mirosuri neplacute. Daca e prea frig, procesul de fermentatie va fi incetinit.

Nu uitati, de asemenea, sa acoperiti foarte bine borcanele cu muraturi, pentru a nu patrunde niciun pic de aer inauntru. Avand in vedere ca oxigenul favorizeaza raspandirea microbilor, daca o particica de castravete, de exemplu, ia contact cu aerul, se va altera imediat.

Mare atentie la condimente! Usturoiul, de exemplu, nu doar aduce o aroma deosebita muraturilor, ci, pus din belsug printre castravetii murati, tine sub control bacteriile ce impedica dezvoltarea acidului lactic. Nu uitati nici de marar sau de boabele de mustar.

In ceea ce priveste muraturile conservate in otet, e bine sa folosim un otet de calitate, facut din vin sau din miere, care are capacitatea de a vindeca anumite disfunctii digestive, scade tensiunea si trateaza infectiile urinare. De asemenea, otetul folosit impreuna cu sarea amplifica efectul sau antibacterian.

Conserve murate in sare sau in otet?

In functie de tipul de muraturi pe care-l doriti (murate in saramura sau in otet), va trebui sa fiti atenti la alte urmatoarele sfaturi.

Pentru conservele murate in saramura, trebuie sa folositi castraveti mici, cu coaja subtire si multe broboane, iar legumele pe care le puneti la murat trebuie sa fie proaspete, sanatoase, necrapate sau lovite. De asemenea, e indicat sa asezati legumele in borcane in functie de soiul si marimea lor, pentru a va asigura ca fermentatia s-a realizat uniform. Iar, daca va grabiti si doriti ca muraturile sa fie gata mai repede, imediat dupa oparire si racire, strapungeti legumele cu o furculita in doua-trei locuri (pentru castravetii mari, ii strapungeti la codita sau le taiati varfurile si ii crestati in doua, pe lungime).

Conservele in otet se pastreaza un timp mai indelungat si sunt prielnice sanatatii. De obicei, in otet se conserva castraveti, gogosari, patlagele verzi sau ciuperci, dar puteti experimenta si cu alte tipuri de legume.

Retete de muraturi

La final, Gustos.ro va ofera cateva retete de muraturi, atat in saramura, cat si in otet, pentru ca dumneavoastra sa o alegeti pe cea preferata si sa incepeti sa va umpleti camara cu bunatati. Sute de retete gasiti in sectiunea Conserve si muraturi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi