O excursie in Delta Dunarii iti rezerva multe surprize. De la peisajul unicat, la particularitatile locului (sute de specii de pasari si plante) si pana la bucataria pescareasca, totul te va uimi. Si, in ceea ce priveste experienta culinara, se spune ca nu ai mancat cu adevarat bucate din peste pana cand nu ai ajuns in Delta. Chiar daca esti un bucatar priceput, locuitorii Deltei iti vor arata ca exista moduri de a prepara pestele la care nici nu te-ai gandit. In primul rand, pescarii Deltei, inainte de a gati pestele, prepara inotatoarele, capul si coada, pentru ca, astfel, mancarea sa fie mai bogata in arome. In ceea ce priveste taierea si curatarea pestilor, bucatarii din aceasta zona prefera  sa-i cresteze pe o parte. Astfel, fierberea sau prajirea se face mai rapid si uniform si, de asemenea, acest tip de crestare marunteste oasele mai mari. Desigur, locuitorii Deltei sunt familiarizati cu toate tipurile de peste si cunosc exact unde se afla oasele periculoase, pe care le pot scoate usor.

Pentru a afla secretele pregatirii pestelui, trebuie sa stai pe langa un pescar autentic si sa-i “furi” din tehnici. Desigur, una dintre strategiile principale este ca pestele sa fie gatit cu apa din Dunare – se spune ca va avea un gust aparte. Apoi, ciorba de peste trebuie sa fie foarte condimentata si gatita din mai multe soiuri de peste, iar un bucatar al Deltei iti poate impartasi cateva retete cunoscute din batrani. Totusi, atentie! Pescarii din aceasta zona spun ca, dupa ce ai mancat o portie de ciorba pescareasca veritabila, nu ai voie sa bei apa cel putin o jumatate de ora, pentru ca, altfel, vei suferi de sete toata ziua.

Si, daca vei ajunge in Delta, nu trebuie sa ratezi urmatoarele feluri de mancare: peste la protap, batog de peste, saramura, icre proaspete, icre sarate la butoi sau coada si clesti de rac fripti in jar.

Pana vei ajunge prin acele locuri, totusi, Gustos.ro iti propune niste retete pescaresti pe care le poti incerca chiar la tine acasa.

Bors pescaresc

Crap cu sos pescaresc

Crap la cuptor pescaresc
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Imi place sa pescuiesc ,imi place sa pregatesc mancaruri pe baza de peste si bineinteles imi place sa mananc peste.Este foarte sanatos si gustos.

  • angel

    zana b. (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2009

    Secole la rand,teritoriul Deltei s-a extins datorita malului adus de fluviu,formandu-se astfel o retea de canale ,de lacuri,de insule acoperite cu stuf,de paduri tropicale, de pasuni si de dune de nisip care acopera acum o suprafata de 5640km2. Acest taram al apelor adaposteste peste 300 de specii de pasari si nenumarate speciide pesti de la sturioni la crabi si bibani ,dar si 1150 de tipuri de plante,de la liane impletite pe trunchiurile copacilor in padurile de stejar pana la nuferi. Pentru mine Delta este capatul lumii, cel mai frumos, mai salbatic si mai tacut loc din UNIVERS.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Cert ne rezerva mari surprize! Din pacate trebuie s-o spun pentru mine cam neplacute. Am avut mari sperante in ceea ce priveste ciorba de peste, insa... Dupa ce am mincat una traditionala, sint hotarita ca nu as da borsul de peste ca la mama acasa pe 100 facute in Delta. Deh, obisnuinta!