Gutuile se numara printre ultimele fructe ale toamnei, si, pentru a pastra esenta toamnei cat mai mult timp, va propunem o reteta de dulceata de gutui. Dulceata aramaie va da savoare zilelor de iarna si va va incanta papilele gustative.

Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie mirosita partea opusa a cotorului. Ar trebui sa aiba o aroma florala intensa. Daca nu are acest miros, inseamna ca nu este suficient de coapta gutuia. Daca sunt organice gutuile, s-ar putea sa aiba viermisori, insa aceasta nu e o problema pentru a face dulceata, trebuie doar indepartata partea cu probleme.

Ingrediente

1 kg de gutui spalate si date prin razatoare (aproximativ 5 gutui, cam 1,3 kg)
1 litru de apa
60 ml de suc de lamaie 
1 lingura de coaja de lamaie
900 g de zahar

Mod de preparare

Pregatiti gutuile, spalati-le si taiati-le in doua. Dati-le prin razatoare pana ajungeti la cotor, inlclusiv coaja, pana obtineti aproximativ 1 kg de gutui date prin razatoare.

Puneti apa intr-o oala mare, larga si cu fundul gros (6-8 litri) si aduceti-o la punctul de fierbere. Adaugati gutuile date prin razatoare, zeama de lamaie si coaja de lamaie. Reduceti focul si lasati sa fiarba incet pana ce se inmoaie gutuile, aproximativ 10 minute. 

Adaugati zaharul si fierbeti din nou. Amestecati pentru a dizolva cristalele de zahar. Scadeti temperatura. Lasati sa fiarba fara capac si amestecati din cand in cand pana ce dulceata capata o culoare caramizie si se ingroasa, insa 30-50 de minute.

Turnati dulceata in borcane fierbinti sterilizate* si acoperiti-le. Inainte de aplicarea capacelor, sterilizati-le prin punerea intr-un bol si acoperire cu apa clocotita. Stergeti gurile borcanelor astfel incat sa fie uscate inainte de aplicarea capacelor.

* Pentru a steriliza borcanele, spalati borcanele, uscati-le si puneti-le, fara capac, in cuptorul incins la 100 de grade C pentru 10 minute. 

Se obtin aproximativ 5 borcane de cate 250 ml.

Sursa foto.

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Gica Petrescu, 13 noiembrie 2015

    Ff buna

  • Otilia Bouros, 25 octombrie 2015

    1. Gutuile le tai cubulete. 2. Fierb apa cu zaharul, apoi adaug gutuile. La fel de buna iese dulceata. :)

  • Iuliu Bitterfeld, 29 noiembrie 2013

    foarte buna, pafumata si delicata. Eu le-am facut fara coaja.

  • Aurelian Popescu, 24 noiembrie 2013

    dulceata de gutui este preferata mea!...

  • Sorin Virstiuc, 11 noiembrie 2013

    e foarte buna bravo

  • Maria Veselu, 05 noiembrie 2013

    cea mai buna dulceta de gutui

  • Aristide Mariana, 03 noiembrie 2013

    eu gutuile le pun cu tot cu coaja si le rad pe razatoarea mare pe toate partile si ramane miezul cu partea tare fara sa le tai, am sa incerc si reteta aceasta!

  • Aristide Mariana, 02 noiembrie 2013

    ma interesa cum fac sa nu se inchida la culoare dulceata de gutui?

  • Florin Topala, 31 octombrie 2013

    este foarte buna dulciata

  • 16 octombrie 2013

    900 grame de zahar e mult prea mult. daca is coapte gutuile ajunge juma de kg

  • cris, 14 octombrie 2013

    Buna! Conservant se adauga vreun pic, sau sta fara probleme? Aaa si daca o dau prin robotul de bucatarie..e ok?

  • rodica, 12 octombrie 2013

    dulceata de gutui excelenta

  • Manole Lacramioara, 10 octombrie 2013

    uaor de facut si hmii place sa manac e bun..

  • Faby Adm, 05 octombrie 2013

    imi va pregati mami arata delicios

  • Nichitean Cristina, 03 octombrie 2013

    oala in care faci dulceata sa fie de 6-8 litri!!!

  • Yo Nicu, 30 septembrie 2013

    6-8 litri de apa?

  • Ionela Iordache, 30 septembrie 2013

    usor de preparat la fel si de mancat ))))))

  • ionela , 30 septembrie 2013

    o dulceta fffoarte buna dar si fff necesara pt. tot ce inseamna ceva dulce in casa(iarna )

  • Caraiman Maria, 23 septembrie 2013

    acum am sa oincerc si am sa va dau de veste

  • Stoica Marilena, 04 septembrie 2013

    usor de preparat si este cea m ai buna dulceata.

  • doruif (Bucatar) , 10 noiembrie 2010

    Maine ma apuc sa o fac tocmai la cantitatile astea ma si gandeam sper sa iasa va salut.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2010

    Foarte buna si aromata.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2010

    Foarte mult imi place dulceata sau gemul de gutui!