Dulceata de gutui, parfumul toamnei

Gutuile se numara printre ultimele fructe ale toamnei, si, pentru a pastra esenta toamnei cat mai mult timp, va propunem o reteta de dulceata de gutui. Dulceata aramaie va da savoare zilelor de iarna si va va incanta papilele gustative.

Dulceata de gutui, parfumul toamnei

Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie mirosita partea opusa a cotorului. Ar trebui sa aiba o aroma florala intensa. Daca nu are acest miros, inseamna ca nu este suficient de coapta gutuia. Daca sunt organice gutuile, s-ar putea sa aiba viermisori, insa aceasta nu e o problema pentru a face dulceata, trebuie doar indepartata partea cu probleme.

Ingrediente

1 kg de gutui spalate si date prin razatoare (aproximativ 5 gutui, cam 1,3 kg)

1 litru de apa

60 ml de suc de lamaie

1 lingura de coaja de lamaie

900 g de zahar

Mod de preparare

Pregatiti gutuile, spalati-le si taiati-le in doua. Dati-le prin razatoare pana ajungeti la cotor, inlclusiv coaja, pana obtineti aproximativ 1 kg de gutui date prin razatoare.

Puneti apa intr-o oala mare, larga si cu fundul gros (6-8 litri) si aduceti-o la punctul de fierbere. Adaugati gutuile date prin razatoare, zeama de lamaie si coaja de lamaie. Reduceti focul si lasati sa fiarba incet pana ce se inmoaie gutuile, aproximativ 10 minute.

Adaugati zaharul si fierbeti din nou. Amestecati pentru a dizolva cristalele de zahar. Scadeti temperatura. Lasati sa fiarba fara capac si amestecati din cand in cand pana ce dulceata capata o culoare caramizie si se ingroasa, insa 30-50 de minute.

Turnati dulceata in borcane fierbinti sterilizate* si acoperiti-le. Inainte de aplicarea capacelor, sterilizati-le prin punerea intr-un bol si acoperire cu apa clocotita. Stergeti gurile borcanelor astfel incat sa fie uscate inainte de aplicarea capacelor.

* Pentru a steriliza borcanele, spalati borcanele, uscati-le si puneti-le, fara capac, in cuptorul incins la 100 de grade C pentru 10 minute.

Se obtin aproximativ 5 borcane de cate 250 ml.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Salata cu cartofi noi si peste afumat

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu cartofi noi si peste afumat
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise