Gutuile se numara printre ultimele fructe ale toamnei, si, pentru a pastra esenta toamnei cat mai mult timp, va propunem o reteta de dulceata de gutui. Dulceata aramaie va da savoare zilelor de iarna si va va incanta papilele gustative.
Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie mirosita partea opusa a cotorului. Ar trebui sa aiba o aroma florala intensa. Daca nu are acest miros, inseamna ca nu este suficient de coapta gutuia. Daca sunt organice gutuile, s-ar putea sa aiba viermisori, insa aceasta nu e o problema pentru a face dulceata, trebuie doar indepartata partea cu probleme.
Ingrediente
1 kg de gutui spalate si date prin razatoare (aproximativ 5 gutui, cam 1,3 kg)
1 litru de apa
60 ml de suc de lamaie
1 lingura de coaja de lamaie
900 g de zahar
Mod de preparare
Pregatiti gutuile, spalati-le si taiati-le in doua. Dati-le prin razatoare pana ajungeti la cotor, inlclusiv coaja, pana obtineti aproximativ 1 kg de gutui date prin razatoare.
Puneti apa intr-o oala mare, larga si cu fundul gros (6-8 litri) si aduceti-o la punctul de fierbere. Adaugati gutuile date prin razatoare, zeama de lamaie si coaja de lamaie. Reduceti focul si lasati sa fiarba incet pana ce se inmoaie gutuile, aproximativ 10 minute.
Adaugati zaharul si fierbeti din nou. Amestecati pentru a dizolva cristalele de zahar. Scadeti temperatura. Lasati sa fiarba fara capac si amestecati din cand in cand pana ce dulceata capata o culoare caramizie si se ingroasa, insa 30-50 de minute.
Turnati dulceata in borcane fierbinti sterilizate* si acoperiti-le. Inainte de aplicarea capacelor, sterilizati-le prin punerea intr-un bol si acoperire cu apa clocotita. Stergeti gurile borcanelor astfel incat sa fie uscate inainte de aplicarea capacelor.
* Pentru a steriliza borcanele, spalati borcanele, uscati-le si puneti-le, fara capac, in cuptorul incins la 100 de grade C pentru 10 minute.
Se obtin aproximativ 5 borcane de cate 250 ml.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii