Cartoful este un aliment foarte raspandit si foarte popular, care a dat nastere la atatea denumiri hazlii. Este unul din cele mai savurate alimente din lume, care se poate gati in nenumarate feluri, se gaseste in multiple culori si... cine altcineva poate fi decat cartoful.Sau in loc de cartof putem zic bulugheana sau coroaba sau ghistina sau bighiroanca.

    Cartofii, a doua cea mai consumata mancare din lume, dupa orez, au fost cunoscuti de oameni inca din secolul 5 i.Hr. Din pacate, n-au fost cunoscuti de toti oamenii. Din contra, de-a lungul istoriei cartofii au fost atat de ostracizati incat s-a dat la un moment dat si o lege impotriva cultivarii lor.

    Spaima de cartofi
    Abia in secolul 18, un chimist al armatei franceze Antoine-Augustin Parmentier, care sustinea ca poate reduce calamitatile foametei cu ajutorul acestei plante, a reusit sa schimbe situatia. Descoperise aceasta planta cand fusese luat prizonier de armata prusa in timpul Razboiului de Sapte Ani. Ca pedeapsa primea de mancare numai cartofi I-a prezentat, regelui Ludovic al XVI-lea un buchet din frumoasele flori de cartof, impreuna cu un mic cartof gatit, si astfel a convins nobilimea. A reusit sa obtina un teren nefolosit din afara Parisului pentru experimentele sale. Dupa aceea, n-a fost nevoie decat de un mic joc psihologic pentru a convinge oamenii simpli sa-l incerce: a pus ca plantatia sa fie foarte bina pazita, dar doar in timpul zilei. Curiozitatea umana a invins si, in numai patru ani, pana la Revolutia Franceza, a devenit una dintre cele mai populare ingrediente din bucataria franceza. Se spune ca sotia regelui Maria-Antoaneta, purta flori de cartofi in buclele ei, lansand astfel o moda pentru toate domnitele.

    Mofturi populare
    Cel mai savurat aperitiv, chipsurile, au fost, de fapt, inventate dintr-un simplu moft. In meniul restaurantului Moon Lake Lodge din New York, la sfarsitul secolului 19, erau considerati foarte speciali cartofii prajiti in stilul frantuzesc, adica taiati grosi. Un client s-a plans bucatarului ca cei pe care i-a primit el sunt taiati prea gros. Dupa ce i s-au respins a treia oara cartofii prajiti “prea grosi”, bucatarul s-a enervat. A vrut sa-i faca in ciuda clientului “mofturos” si i-a taiat atat de subtiri incat, atunci cand erau prajiti, nici nu puteau fi intepati cu furculita.

    Spre surprinderea bucatarului, clientul a fost atat de incantat incat a atras atentia celorlalti clienti, asa ca a ajuns ca toata seara sa gateasca numai cartofi prajiti foarte foarte subtiri. In curand restaurantul a incaput sa-i comercializeze ambalati si asa s-a ajuns la popularitatea din ziua de azi.

    Diversitatea sortimentelor
    Faptul ca este unul din alimentele cele mai consumate de om ne este dovedit de cate feluri diferite exista de a-i prepara: piure, copti in coaja, fierti sau in abur, cartofi pratiji sau chipsuri, taiati cubulete si copti, fierti cu smantana, fierti in tocanita, rasi si prajiti sau facuti galuste...De asemenea, au un avantaj in plus, fata de majoritatea mancarurilor, care va deveni din ce in ce mai important o data cu modernizarea, pot fi gatiti la cuptorul cu microunde fara sa-si piarda proprietatile nutritive. Pentru a se intampla asta totusi trebuie sa fie inveliti in folie de plastic, astfel pastreaza umiditatea. Astfel puteti obtine repede si sanatos, cartofi copti... la microunde.

    De asemenea, putem sa ne referim la diversitate, gandindu-ne numai la aspectul lor, la cum au evoluat cartofii datorita diferitelor climate la care s-au adaptat. Coaja cartofilor poate fi maro, galbena, roz, rosie si violet (cateodata poreclita “albastra”). Interiorul lor poate fi alb sau poate sa reflecte culoarea cojii.

    Cateva luni alaturi de cartofi
Conditiile de pastrare a cartofilor trebuie respectate cu atentie pentru a incetini procesul natural de decompozitie al amidonului. Este crucial ca zona de pastrare sa fie intunecata, bine aerisita si cu temperatura ideala de 4 grade. Cartofii nu trebuie pastrati in frigider. Temperaturile reci transforma amidonul cartofilor in zahar, alterandu-le gustul. In conditiile ideale, cartofii pot fi pastrati pana la sase lun, dar in mod normal, maximum posibil este cateva saptamani.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Cartoful,este alimentul saracului.Fara el nu am putea trai,se adauga la mai toate felurile de mancare.Desi se spune ca el ingrasa,daca il consumam separat nu cred ca ne-ar ingrasa,dar in combinatie cu carnea, siugur ne vom ingrasa.Felicitari pentru articol,foarte instructiv.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Cartoful se consuma mai mult decat carnea sau alte legume la noi in tara.

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 22 iulie 2008

    Cred ca in restaurantele si in casele noastre se consuma cantitati impresionante de cartofi, comparativ cu alte legume.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 07 iunie 2008

    Nu mincati in exces cartofi prajiti in ulei,nu fac bine sanatatii organismului!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 07 iunie 2008

    Piinea in care se adauaga si cartofi este mai satioasa si foarte buna pentru organism.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 07 iunie 2008

    Cartoful este folosit foarte mult ca aliment de baza, dar el este folosit si pentru sanatate. Daca te doare gitul si chiar ai amigdale inflamate, taie un cartof rondele subtiri, pune-le pe o esarfa, strpeste cu spirt medicinal si aplica esarfa in jurul gitului! Ai sa vezi efectul benefic al cartofului. La fel se procedeaza si pentru dureri de cap.