Cartoful, cel mai savurat aliment din lume

Cartoful este un aliment foarte raspandit si foarte popular, care a dat nastere la atatea denumiri hazlii. Este unul din cele mai savurate alimente din lume, care se poate gati in nenumarate feluri, se gaseste in multiple culori si... cine altcineva poate fi decat cartoful.Sau in loc de cartof putem zic bulugheana sau coroaba sau ghistina sau bighiroanca.

Cartoful, cel mai savurat aliment din lume

Cartofii, a doua cea mai consumata mancare din lume, dupa orez, au fost cunoscuti de oameni inca din secolul 5 i.Hr. Din pacate, n-au fost cunoscuti de toti oamenii. Din contra, de-a lungul istoriei cartofii au fost atat de ostracizati incat s-a dat la un moment dat si o lege impotriva cultivarii lor.

Spaima de cartofi

Abia in secolul 18, un chimist al armatei franceze Antoine-Augustin Parmentier, care sustinea ca poate reduce calamitatile foametei cu ajutorul acestei plante, a reusit sa schimbe situatia. Descoperise aceasta planta cand fusese luat prizonier de armata prusa in timpul Razboiului de Sapte Ani. Ca pedeapsa primea de mancare numai cartofi I-a prezentat, regelui Ludovic al XVI-lea un buchet din frumoasele flori de cartof, impreuna cu un mic cartof gatit, si astfel a convins nobilimea. A reusit sa obtina un teren nefolosit din afara Parisului pentru experimentele sale. Dupa aceea, n-a fost nevoie decat de un mic joc psihologic pentru a convinge oamenii simpli sa-l incerce: a pus ca plantatia sa fie foarte bina pazita, dar doar in timpul zilei. Curiozitatea umana a invins si, in numai patru ani, pana la Revolutia Franceza, a devenit una dintre cele mai populare ingrediente din bucataria franceza. Se spune ca sotia regelui Maria-Antoaneta, purta flori de cartofi in buclele ei, lansand astfel o moda pentru toate domnitele.

Mofturi populare

Cel mai savurat aperitiv, chipsurile, au fost, de fapt, inventate dintr-un simplu moft. In meniul restaurantului Moon Lake Lodge din New York, la sfarsitul secolului 19, erau considerati foarte speciali cartofii prajiti in stilul frantuzesc, adica taiati grosi. Un client s-a plans bucatarului ca cei pe care i-a primit el sunt taiati prea gros. Dupa ce i s-au respins a treia oara cartofii prajiti “prea grosi”, bucatarul s-a enervat. A vrut sa-i faca in ciuda clientului “mofturos” si i-a taiat atat de subtiri incat, atunci cand erau prajiti, nici nu puteau fi intepati cu furculita.

Spre surprinderea bucatarului, clientul a fost atat de incantat incat a atras atentia celorlalti clienti, asa ca a ajuns ca toata seara sa gateasca numai cartofi prajiti foarte foarte subtiri. In curand restaurantul a incaput sa-i comercializeze ambalati si asa s-a ajuns la popularitatea din ziua de azi.

Diversitatea sortimentelor

Faptul ca este unul din alimentele cele mai consumate de om ne este dovedit de cate feluri diferite exista de a-i prepara: piure, copti in coaja, fierti sau in abur, cartofi pratiji sau chipsuri, taiati cubulete si copti, fierti cu smantana, fierti in tocanita, rasi si prajiti sau facuti galuste...De asemenea, au un avantaj in plus, fata de majoritatea mancarurilor, care va deveni din ce in ce mai important o data cu modernizarea, pot fi gatiti la cuptorul cu microunde fara sa-si piarda proprietatile nutritive. Pentru a se intampla asta totusi trebuie sa fie inveliti in folie de plastic, astfel pastreaza umiditatea. Astfel puteti obtine repede si sanatos, cartofi copti... la microunde.

De asemenea, putem sa ne referim la diversitate, gandindu-ne numai la aspectul lor, la cum au evoluat cartofii datorita diferitelor climate la care s-au adaptat. Coaja cartofilor poate fi maro, galbena, roz, rosie si violet (cateodata poreclita “albastra”). Interiorul lor poate fi alb sau poate sa reflecte culoarea cojii.

Cateva luni alaturi de cartofi

Conditiile de pastrare a cartofilor trebuie respectate cu atentie pentru a incetini procesul natural de decompozitie al amidonului. Este crucial ca zona de pastrare sa fie intunecata, bine aerisita si cu temperatura ideala de 4 grade. Cartofii nu trebuie pastrati in frigider. Temperaturile reci transforma amidonul cartofilor in zahar, alterandu-le gustul. In conditiile ideale, cartofii pot fi pastrati pana la sase lun, dar in mod normal, maximum posibil este cateva saptamani.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi