Meze, kafenio si mousaka din Cipru

Pentru ca Cipru e o destinatie turistica preferata de romani, Gustos.ro v-a pregatit un articol ce va va familiariza cu mancare traditionala pe care o veti gasi acolo.

Meze, kafenio si mousaka din Cipru

Kafenio

Niciun sat cipriot nu e complet fara o cafenea traditionala, numita “kafenio”. Acesta e cel mai important loc din sat, unde iti poti intalni prietenii, poti juca “tavli”, versiunea greceasca a tablelor, sau poti sa petreci timpul band cafea greceasca, ceai sau suc proaspat. Cafeaua greceasca se numeste “sketo”, “metrio” sau “glyko”. “Sketo” este cafeaua neagra, fara zahar, la “metrio” se adauga o lingurita de zahar, iar la “glyko”, doua.

Cafeaua e servita intotdeauna cu un pahar de apa rece. Fiecare “kafenio” are modul sau diferit de a face cafea, asa ca, pentru a fi sigur ca primesti ceea ce doresti, e bine sa spui ospatarului cate lingurite de zahar doresti atunci cand comanzi.

Daca esti invitat la cineva acasa pentru o cafea, sa nu fii surprins daca gazda isi intoarce cana invers pe farfuriuta dupa ce termina de baut. Cipriotii sunt superstitiosi, iar multi cred ca pot citi viitorul in zatul de cafea ramas.

Meze

Meze-ul (o serie de aperitive diverse servite pe un platou) este una dintre cele mai faimoase delicateste cipriote. Daca vizitezi Ciprul, trebuie neaparat sa gusti dintr-un meze, acesta fiind si un mod bun de a intelege mentalitatea cipriota. Sa nu te mire cantitatea de mancare ce iti va fi servita. Un meze poate include pana la 30 de feluri de aperitive si constituie un mod bun de a te bucura de compania cuiva, de a bea cateva pahare si, nu in ultimul rand, de a savura bogatia de gusturi pe care le vei regasi pe acelasi platou.

Pestele

Nu ar trebui sa ratezi oportunitatea de a gusta o portie de peste mediteranean la unul dintre multe restaurante specializate pe meniuri din peste pe care le vei gasi de-a lungul coastei. Sunt multe preparate pe care e bine sa le descoperi, fie ca pestele este la gratar sau prajit, sarat sau acru, picant sau nu. In multe cazuri, vei descoperi ca nici nu exista meniu, iar ospatarul iti va povesti despre “captura zilei” si cum va fi preparat acest peste. Daca ajungi intr-o zona montana, vei putea comanda peste de apa dulce, cum ar fi pastravul cipriot.

Yemista

Yemista sunt legume umplute de tot felul, un fel de mancare popular in Cipru. Vei aprecia gustul deosebit al acestor specialitati mai ales vara, cand vei putea comanda o mare varietate de tipuri de legume atat ca aperitive, cat si ca feluri principale, calde sau reci. Faimoasele frunze de vita-de-vie umplute se numesc “Koupepia”. De asemenea, foarte gustosi mai sunt si ardeii iuti umpluti, tomatele, cepele, vinetele. Umplutura e facuta din orez si rosii date pe razatoare. In functie de local sau bucatar, umplutura mai poate contine si carne tocata sau diferite condimente, precum busuoic sau menta.

La gratar

Gratarele sunt foarte populare in Cipru. “Souvla” sunt, in principal, bucati de miel sau pui, prajite pe gratarul cu carbuni. Alte delicatese mai sunt “Shieftalies”, care reprezinta bucati mici de carnati sau carne tocata. Probabil vei fi curios sa afli care e ingredientul secret al acestora, atunci cand le incerci pentru prima data. Iti putem spune ca nu este nici busuiocul, nici ceapa... Incearca si vei descoperi.

Kleftiko

In Cipru, Kleftiko este un fel de mancare foarte popular la petrecerile de orice fel. Este, de fapt, o bucata de carne de miel, infasurata in folie si preparata in cuptoare speciale, care trebuiesc inchise bine, pana cand Kleftiko este gata.

Mousakas

Faimoasa Mousaka se va regasi, cu siguranta, pe orice meniu. Este un fel de mancare tipic de vara si poate fi consumat cald sau rece. Mousakaua este preparata cu cartofi si/sau dovlecei si vinete si acoperita cu smantana.

Bauturile alcoolice

Berea

Climatul placut mediteranean permite cultivarea unui grau din care se poate prepara bere de o calitate buna.

Brandy

Brandy-ul din Cipru e popular datorita gustului sau fin. Fie ca e consumat simplu sau in cocktailuri, expertii vor recunoaste cu siguranta calitatea acestui brandy. De asemenea, in Cipru, traditia cere ca invitatii la o nunta sa fie intampinati cu un pahar de brandy.

Vin

Vinul din Cipru a fost produs de acum sute de ani si inca din vremea cruciadelor a fost exportat in Europa, iar in zilele noastre reprezinta cel mai important produs de export al Ciprului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de post cu mousse de ciocolata

Tort de post cu mousse de ciocolata

Tort de post cu mousse de ciocolata
Saramura de crap

Saramura de crap

Saramura de crap
Macrou la cuptor cu sos de rosii si usturoi

Macrou la cuptor cu sos de rosii si usturoi

Macrou la cuptor cu sos de rosii si usturoi
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor