Pentru ca Cipru e o destinatie turistica preferata de romani, Gustos.ro v-a pregatit un articol ce va va familiariza cu mancare traditionala pe care o veti gasi acolo.
Kafenio

Niciun sat cipriot nu e complet fara o cafenea traditionala, numita “kafenio”. Acesta e cel mai important loc din sat, unde iti poti intalni prietenii, poti juca “tavli”, versiunea greceasca a tablelor, sau poti sa petreci timpul band cafea greceasca, ceai sau suc proaspat. Cafeaua greceasca se numeste “sketo”, “metrio” sau “glyko”. “Sketo” este cafeaua neagra, fara zahar, la “metrio” se adauga o lingurita de zahar, iar la “glyko”, doua.
Cafeaua e servita intotdeauna cu un pahar de apa rece. Fiecare “kafenio” are modul sau diferit de a face cafea, asa ca, pentru a fi sigur ca primesti ceea ce doresti, e bine sa spui ospatarului cate lingurite de zahar doresti atunci cand comanzi.
Daca esti invitat la cineva acasa pentru o cafea, sa nu fii surprins daca gazda isi intoarce cana invers pe farfuriuta dupa ce termina de baut. Cipriotii sunt superstitiosi, iar multi cred ca pot citi viitorul in zatul de cafea ramas.

Meze

Meze-ul (o serie de aperitive diverse servite pe un platou) este una dintre cele mai faimoase delicateste cipriote. Daca vizitezi Ciprul, trebuie neaparat sa gusti dintr-un meze, acesta fiind si un mod bun de a intelege mentalitatea cipriota. Sa nu te mire cantitatea de mancare ce iti va fi servita. Un meze poate include pana la 30 de feluri de aperitive si constituie un mod bun de a te bucura de compania cuiva, de a bea cateva pahare si, nu in ultimul rand, de a savura bogatia de gusturi pe care le vei regasi pe acelasi platou.

Pestele

Nu ar trebui sa ratezi oportunitatea de a gusta o portie de peste mediteranean la unul dintre multe restaurante specializate pe meniuri din peste pe care le vei gasi de-a lungul coastei. Sunt multe preparate pe care e bine sa le descoperi, fie ca pestele este la gratar sau prajit, sarat sau acru, picant sau nu. In multe cazuri, vei descoperi ca nici nu exista meniu, iar ospatarul iti va povesti despre “captura zilei” si cum va fi preparat acest peste. Daca ajungi intr-o zona montana, vei putea comanda peste de apa dulce, cum ar fi pastravul cipriot.

Yemista

Yemista sunt legume umplute de tot felul, un fel de mancare popular in Cipru. Vei aprecia gustul deosebit al acestor specialitati mai ales vara, cand vei putea comanda o mare varietate de tipuri de legume atat ca aperitive, cat si ca feluri principale, calde sau reci. Faimoasele frunze de vita-de-vie umplute se numesc “Koupepia”. De asemenea, foarte gustosi mai sunt si ardeii iuti umpluti, tomatele, cepele, vinetele. Umplutura e facuta din orez si rosii date pe razatoare. In functie de local sau bucatar, umplutura mai poate contine si carne tocata sau diferite condimente, precum busuoic sau menta.

La gratar

Gratarele sunt foarte populare in Cipru. “Souvla” sunt, in principal, bucati de miel sau pui, prajite pe gratarul cu carbuni. Alte delicatese mai sunt “Shieftalies”, care reprezinta bucati mici de carnati sau carne tocata. Probabil vei fi curios sa afli care e ingredientul secret al acestora, atunci cand le incerci pentru prima data. Iti putem spune ca nu este nici busuiocul, nici ceapa... Incearca si vei descoperi.

Kleftiko

In Cipru, Kleftiko este un fel de mancare foarte popular la petrecerile de orice fel. Este, de fapt, o bucata de carne de miel, infasurata in folie si preparata in cuptoare speciale, care trebuiesc inchise bine, pana cand Kleftiko este gata.

Mousakas

Faimoasa Mousaka se va regasi, cu siguranta, pe orice meniu. Este un fel de mancare tipic de vara si poate fi consumat cald sau rece. Mousakaua este preparata cu cartofi si/sau dovlecei si vinete si acoperita cu smantana.

Bauturile alcoolice

Berea

Climatul placut mediteranean permite cultivarea unui grau din care se poate prepara bere de o calitate buna.

Brandy

Brandy-ul din Cipru e popular datorita gustului sau fin. Fie ca e consumat simplu sau in cocktailuri, expertii vor recunoaste cu siguranta calitatea acestui brandy. De asemenea, in Cipru, traditia cere ca invitatii la o nunta sa fie intampinati cu un pahar de brandy.

Vin

Vinul din Cipru a fost produs de acum sute de ani si inca din vremea cruciadelor a fost exportat in Europa, iar in zilele noastre reprezinta cel mai important produs de export al Ciprului.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 40 %
389.99 lei
233.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Raluca-petronela Adrobotoaie, 16 august 2013

    la cafea este.....mai este o denumire, "olighi:

  • Fara foto

    Elizabet Klein Stern, 30 iulie 2013

    foarte interesant si informative.

  • Fara foto

    Mihaela, 27 iulie 2013

    Da, aveti dreptate, am vizitat Ciprul,acest MEZE este cu adevarat deosebit si poate fi serivit oricand la orice ora pe categorii de preparate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

    Mancaruri cu adevarat deosebite,diversificarea aperitivelor ce contin un numar impresionant de feluri de mancare,ospitalitatea ,toate aceste te vor cuceri !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 24 iunie 2009

    Aveti un articol pe cinste,ma intorc sa dau comentarii la fiecare in parte,felicitari.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Foarte interesant articolul.

  • Fara foto

    Ana Moraru (Maestru bucatar) , 03 octombrie 2008

    Pt ca traiesc de multi ani Cypru, tocmai am adugat pe gustos.ro reteta de \'musakkas\' Cyprus version. Sper sa se publice in curand si sa va placa. Unul dintre \'hobbiurile\' Cypriotilor este mancarea:-) asa ca daca aveti ocazia sa vizitati Cyprul trebuie sa incercati neaparat \'meze\' sau restaurantele de peste de pe malul marii. Va pot recomada cateva:-)