Cel mai bun moment in care examinam obiceiurile noastre privitoare la micul-dejun e inceputul anului scolar. De fapt, se pare ca luna septembrie a fost numita “Luna unui mai bun mic-dejun”. Studiile au aratat ca adultii si copiii care iau un mic dejun consistent se descurca mai bine la scoala si la serviciu decat cei ce sar aceasta masa. In schimb, cei ce nu iau micul-dejun obosesc mult mai repede, sunt mai nervosi si au o viteza de reactie mai slaba decat cei ce mananca micul-dejun. Iar, in ceea ce priveste copiii de scoala ce invata dimineata, avand in vedere ca marea parte a activitatii lor intelectuale in timpul unei zile are loc pana in pranz, si pentru ei micul-dejun e foarte important.

Motivele pentru care sarim micul-dejun sunt multe. Cele mai frecvente sunt “Nu am timp”, “Nu pot sa mananc ceva atat de devreme dimineata” sau “Nu mananc micul-dejun pentru ca incerc sa slabesc.”

Cele mai multe dintre acestea sunt doar scuze nefondate. Micul-dejun poate fi luat foarte rapid. Poate fi simplu sau elaborat, gatit sau sau, poate fi mancat la masa, cu familia, sau chiar pe drum, poate fi bogat in calorii sau dietetic. Singurul lucru foarte important este ca micul-dejun sa fie parte din rutina ta zilnica.

La micul-dejun poti manca aproape orice, de la ce ti-a ramas de la cina de ieri pana la un sandvis cu sunca si cascaval sau cereale cu lapte. Pentru cei care se grabesc, un shake facut la blender, cu iaurt, lapte, suc de fructe sau chiar inghetata, poate fi foarte hranitor. Tot niste feluri de mancare rapide sunt cerealele cu lapte sau sandvisurile simple. Daca incluzi lapte in micul tau dejun vei avea energie tot restul zilei. De asemenea, poti apela la salate de fructe, iaurturi, oua fierte pentru un mic-dejun usor de preparat si rapid. Cand planuiesti micul-dejun, e bine sa incluzi combinatia “paine-fructe-lapte” - principalele ingrediente ale unui mic-dejun nutritiv.

Un alt motiv pentru care oamenii sar micul dejun este pentru ca vor sa slabeasca. Daca micul tau dejun clasic e compus din cateva gogosi si cafea cu mult zahar, intr-adevar, ai motive sa te ingrijorezi vizavi de cantitatea de calorii. Cu toate acestea, asta nu e un motiv pentru care sa sari aceasta masa. In schimb, e bine sa alegi anumite produse care sunt nutritive, dar care au putine calorii. De exemplu, daca alegi un pahar de lapte degresat, un bol de cereale simple si paine prajita, nu vei consuma mai mult de 250 de calorii. In schimb, cantitatea de proteine, vitamine si minerale e destula incat sa te ajute sa combati oboseala de dimineata si pofta de mancare pana la pranz.

Pe scurt, un mic-dejun nutritiv nu trebuie neaparat sa fie plin de calorii, dar trebuie neaparat sa fie modul in care iti incepi ziua.

Tu ce mananci la micul-dejun?

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 04 februarie 2013

    O cana cu lapte, paine prajita cu cas.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Micul dejun consta in iaurt degresat 1 % cu cereale integrale.

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

    De obicei mananc lapte sau iaurt cu cereale.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Dimineata obisnuiesc sa mananc iaurt cu fructe sau cereale cu lapte batut.Felicitari pentru articol.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Micul dejun este masa cea mai importanta din zi.Dimineata servesc copiilor lapte cu cereale(ovaz,porumb,integrale),iaurt,fructe sau dulceata cu unt si paine prajita,ceai,iar eu servesc cate o salata,lapte cu ovaz,o fructa si nelipsita cafeluta.Oricum toti mancam cate ceva inainte de a pleca din casa dimineata.Asa e sanatos.

  • Muresan Adrian

    murigneau (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009

    Pentru cei care vor sa slabeasca sa fie atenti la MASA DE SEARA si ce mancam dupa ora 18. Micul dejun se serveste singur, masa de pranz o imparti cu prietnii iar cea de seara o dai dusmanului.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Iaurt degresat cu cereale integrale si o cafea fara zahar.

  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Nici eu nu sar micul dejun, asa m-am obisnuit, si nici nu pot sta mult nemancata. De regula, mananc omlete, cu diverse adaosuri, sau sandwich-uri, cereale cu lapte, sau iaurt.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 iunie 2009

    Niciodata nu sarim pt micul dejun.

  • Fara foto

    mihaela (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Este foarte sanatos sa mananci dimineata inainte de a te duce la lucru mai ales in situatia in care lucri pana seara. Eu recomand mancarea DE DIMINEATA TUTUROR PERSOANELOR.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Familia mea e obisnuita sa manance dimineata, facem asta cu totii. Chiar si cand mergem la drum tot mancam dimineata, oricat de devreme ar fi. Daca se intampla sa nu mananc, ametesc, de aceea evit sa mi se intample.

  • Fara foto

    Bogdan Spita (Bucatar) , 10 octombrie 2008

    Da, absolut de acord cu articolul. Dar cereale existau si pe vremuri si cred ca erau mai bune ca cele de azi. Se numeau \"fulgi de porumb\". Tot in categoria \"cereale\" intra si pufuletii comunisti. Numai ca aia se vindeau in pungi ordinare si nu aveau cacao si zahar. Acum le-au \"inobilat\" cu aceste ingrediente, eventual cu niste conservanti, le-au pus in cutii frumos colorate si costa cat o roaba plina cu pufuleti. Iar cand aud de iaurtul cu fructe mi se face pielea gaina. Stiu sigur ca o mare marca de lactate din Romania nu a primit nici un litru de lapte pe poarta de la infintare. Dar are iaurturi sanatoase si care regleaza si tranzitul cu nu stiu ce bacterii ingenioase. Incercati sa evitati aceste porcarii. Micul dejun traditional de acum 20 30 de ani e excelent. Lapte, ceai, paine cat mai simpla, unt si gemuri, pe cat posibil facute in casa. Cu toate ca eu nu mai sunt sigur nici de laptele din comertul de azi. Am lasat pe masa peste noapte, intamplator, un pahar cu lapte. Dimineata avea o depunere pe 1/3 din pahar care semana cu aracetul la consistenta.

  • Toncean Doina - Sidonia

    Sidy (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2008

    Intr-u totul de acord cu cele ce ati spus !!! Micul dejun trebuie luat, oricum !!! Eu in fiecare dimineata imi fac cite un shake cu un fruct si ...nelipsita cafeluta... Orice va place , dar nu plecati de acasa fara sa imbucati ceva.....!

  • Fara foto

    dana , 28 septembrie 2008

    Eu servesc micul dejun in fiecare dimineata; asa m-am invatat de mica de cand mama imi pregatea un ceai sau lapte si un sandwich sau doua, asta ca sa nu plec nemancata la scoala. Niciodata nu sar peste micul dejun. Daca se intampla sa nu am timp acasa sa mananc, imi iau ceva de pe drum si pana ajung la servici tot mananc. Iar cerealele cu lapte sau iaurt sunt preferatele mele, sunt foarte hranitoare si simt ca ma satur cand mananc un castron de lapte cu cereale!

  • Fara foto

    madalina mircea (Bucatar) , 27 septembrie 2008

    Fetita mea e in clasa a 2-a si, de cand era la gradinita, nu a fost zi in care sa porneasca de acasa fara sa manance dimineata. De obicei ii dau cereale cu lapte ori paine cu unt si dulceata + o cana cu lapte sau un ou fiert + cana cu lapte.

  • Fara foto

    Miha, 27 septembrie 2008

    Un articol de nota 10, o lectie de viata si mai ales de sanatate ce ar treb insusita de fiecare dintre noi !

  • Fara foto

    cristi, 27 septembrie 2008

    Pt mine este mai mult decat important micul dejun. Cerealele nu mai vorbim... Meniul meu pe care il recomand forte: lapte, cereale, musli + un iaurt mic de fructe si o banana de obicei.

  • Fara foto

    sabina, 26 septembrie 2008

    Corect! Ce, noi care locuim in Romania nu stim de cereale? Copilul meu e in clasa 1, iar dimineata ia micul dejun cel mai adesea cereale cu lapte. Si eu ce gasesc pe acolo, dar mancam dimineata!

  • Fara foto

    corina, 26 septembrie 2008

    Trebuia sa locuiesti in germania ca sa afli de cereale?

  • Fara foto

    mioara, 25 septembrie 2008

    Prefer cerealele. Am locuit in germania un timp si acolo am aflat cat de bune pentru sanatate sunt cerealele la micul dejun.