Sosul puttanesca, folosind cel mai des cu paste, este originar din Napoli. Este facut din rosii, masline negre, capere, ansoa, ceapa, usturoi si ierburi (de obicei, oregano sau patrunjel, dar uneori si busuioc). Este un sos usor de facut, care se prepara repede si este foarte savuros si picant. “Puttanesca” se traduce prin “in stilul prostituatei".

Probabil te intrebi cum a ajuns acest fel de mancare delicios sa fie asociat cu un context atat de sordid. Precum e cazul majoritatii povestilor culinare, sunt multe explicatii. Prima interpretare e ca aroma puternica a sosului ii ademenea pe oamenii din strada in casele de toleranta. Alta explicatie spune ca, avand in vedere ca sosul se face usor si rapid, prostituatele preparau acest sos pentru ele insele, pentru a salva timp sau il pregateau pentru barbatii ce asteptau la rand. Iar alta varianta, mai populara, a istoriei acestui sos era ca era reteta favorita a femeilor maritate care voiau sa petreaca cat mai putin timp in bucatarie si cat mai mult in dormitor.


Oricare ar fi povestea adevarata, puttanesca este un sos savuros si vibrant. Poti sa-l folosesti cum doresti. Cel mai frecvent, sosul este folosit ca adaos la retete de spaghete sau piept de pui. Reteta sosului e flexibila, iar, daca vrei sa incerci acest sos, Gustos.ro iti propune urmatoarea reteta:


Puttanesca

Ingrediente:

o ceapa medie
o cutie de ansoa
sare, piper, dupa gust
un varf de cutit de ardei iute
ulei de masline
patru catei de usturoi, maruntiti
o conserva de rosii in suc propriu
doua lingurite de capere
o jumatate de ceasca de masline negre
oregano
patrunjel
parmezan ras, dupa gust

Mod de preparare:

Prajeste ceapa, ansoa, ardeiul iute, sarea si piperul in mult ulei de masline pana cand ceapa se inmoaie, iar ansoa incep sa se dezintegreze. Rupe ansoa in bucati mai mici, in tigaie. Nu pune foarte multa sare, intrucat aproape toate ingredientele au deja sare. Adauga usturoiul si mai gateste inca un minut sau doua.
Apoi, adauga rosiile si sucul lor, rupandu-le in bucati cu o lingura de lemn in timp ce fierb. Adauga caperele si maslinele, redu caldura si fierbe fara capac cam 8-10 minute. La sfarsit, presara oregano, patrunjel si branza si serveste.

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei

Caserola vidare 2.366 L

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • Andra

    Andra (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2012

    Un sos foarte bun, dar lipsesc ingrediente. In mod normal in puttanesca se mai pune si carnat si carne , este un sos foarte complex si bogat in ingrediente.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    O bunatate !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Un sos foarte delicios,dar fara ardei iute.Sunt sigura ca este un deliciu.

  • Fara foto

    simona moraru (Chef de cuisine) , 22 martie 2009

    Pare a fi un sos delicios! Am sa-l prepar si eu cat de curand! Toate cele bune!

  • Fara foto

    ancuta, 24 septembrie 2008

    Ok, m-ati convins. In seara aceasta o sa gatesc chiar asa ceva.

  • Fara foto

    Cristiana, 22 septembrie 2008

    Si eu am aceeasi intrebare. Ansoa de unde gasesc? In supermarketurile mari, oare?

  • Fara foto

    Alexa Mihai, 22 septembrie 2008

    Cam asa fac eu sosul de spaghete, nu stiam ca se cheama asa. Oricum, e delicios! Eu nu puneam ansoa totusi, stie cineva de unde se cumpara?

  • Fara foto

    Miha, 22 septembrie 2008

    Mmm. Auzisem de sosul asta de prin filme, dar nu credeam ca e asa usor de facut. Il pregatesc in seara asta si ma intorc sa va zic rezultatul. :D