Sosul Puttanesca, savuros si vibrant

Sosul puttanesca, folosind cel mai des cu paste, este originar din Napoli. Este facut din rosii, masline negre, capere, ansoa, ceapa, usturoi si ierburi (de obicei, oregano sau patrunjel, dar uneori si busuioc). Este un sos usor de facut, care se prepara repede si este foarte savuros si picant. “Puttanesca” se traduce prin “in stilul prostituatei".

Sosul Puttanesca, savuros si vibrant

Probabil te intrebi cum a ajuns acest fel de mancare delicios sa fie asociat cu un context atat de sordid. Precum e cazul majoritatii povestilor culinare, sunt multe explicatii. Prima interpretare e ca aroma puternica a sosului ii ademenea pe oamenii din strada in casele de toleranta. Alta explicatie spune ca, avand in vedere ca sosul se face usor si rapid, prostituatele preparau acest sos pentru ele insele, pentru a salva timp sau il pregateau pentru barbatii ce asteptau la rand. Iar alta varianta, mai populara, a istoriei acestui sos era ca era reteta favorita a femeilor maritate care voiau sa petreaca cat mai putin timp in bucatarie si cat mai mult in dormitor.

Oricare ar fi povestea adevarata, puttanesca este un sos savuros si vibrant. Poti sa-l folosesti cum doresti. Cel mai frecvent, sosul este folosit ca adaos la retete de spaghete sau piept de pui. Reteta sosului e flexibila, iar, daca vrei sa incerci acest sos, Gustos.ro iti propune urmatoarea reteta:

Puttanesca

Ingrediente:

o ceapa medie

o cutie de ansoa

sare, piper, dupa gust

un varf de cutit de ardei iute

ulei de masline

patru catei de usturoi, maruntiti

o conserva de rosii in suc propriu

doua lingurite de capere

o jumatate de ceasca de masline negre

oregano

patrunjel

parmezan ras, dupa gust

Mod de preparare:

Prajeste ceapa, ansoa, ardeiul iute, sarea si piperul in mult ulei de masline pana cand ceapa se inmoaie, iar ansoa incep sa se dezintegreze. Rupe ansoa in bucati mai mici, in tigaie. Nu pune foarte multa sare, intrucat aproape toate ingredientele au deja sare. Adauga usturoiul si mai gateste inca un minut sau doua.

Apoi, adauga rosiile si sucul lor, rupandu-le in bucati cu o lingura de lemn in timp ce fierb. Adauga caperele si maslinele, redu caldura si fierbe fara capac cam 8-10 minute. La sfarsit, presara oregano, patrunjel si branza si serveste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Saramura de miel

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina.

Pasca cu branza dulce
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise