Ce se mănâncă la dineurile regale? Ce mănâncă prinţesele la micul dejun? Care e eticheta în cazul în care te invită Regele la masă? Cartea Regală de Bucate, scrisă de Principesa Margareta, combină minunat poveştile cu regine, regi, prinţi şi prinţese cu reţetele culinare special alese.

Autor: Cristina Foarfă, bookaholic.ro - Dependenţa de cărţi se tratează cu cărţi

"Atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus."
Principesa Margareta adună aici, cu aceeaşi migală cu care găteşte un fel sofisticat, reţete ale familiilor regale din întreaga Europă. Mai mult decât atât, sunt însoţite de poveşti care îţi deschid puţin uşa spre lumea de poveste (cel puţin în aparenţă) a regalităţii. Nu e vorba doar despre mâncare ci şi despre istorie.

În cazul unei familii regale, amintirile poartă amprenta istoriei şi gusturile poartă, cum spunea şi Principesa Margareta în prefaţă, simbolurile şi stilul unui popor. E un farmec deosebit ce se desprinde din cartea aceasta, ca aburul subtil şi aromat ce umple bucătăria când se găteşte ceva bun.

Poate cel mai frumos lucru al acestei cărţi este tonul Principesei, care povesteşte cu afecţiune de oameni dragi, îşi aminteşte de întâmplări semnificative şi face portrete memorabile. Scrie cu emoţie şi eleganţă, cu fraze controlate, în mici bucăţi de istorie ce nu se învaţă la şcoală.

"Ne cunoaştem de mult timp. Bunica mea a fost sora mamei lui, Principesa Irina a Greciei, Ducesă de Aosta. În familie, îl numim cu toţii Deo. El este aproape ca un frate pentru mine. (…) Am făcut o mulţime de năzbâtii împreună, iar tata ne filma uneori cu apratul lui de 8 mm. (…) Deo a fost mereu un spirit liber, inteligent, generos şi cu simţul umorului. De asemenea, el este o gazdă ospitalieră."

Afli că Regele Mihai nu este un mare gurmand dar că îi plac Pasta con Pesto sau New York Cheesecake. Sau că Regina Ana făcea un zabaglione excepţional (o cremă de ou cu vin). Sau cum Principesa Margareta, împreună cu sora ei, Elena, se jucau de-a cowboy-ii şi indienii cu Prinţul Charles şi sora lui la Castelul Balmoral. Charles a trimis două reţete: sufleu de brânză copt de două ori şi o budincă de fazan.

De la Moritz, şeful familiei regale din Hesse, aflăm cum se fac Penne Rigate cu Roquefort, iar de la Principesa Anne de Ligne, cunoscută şi pentru cariera ei la Uniunea Europeană, învăţăm cum se fac Bouillabaisse de la Mer du Nord, o supă complicată de peşte, sau o tocană flamandă de vită, cu bere.

Cu gândul la Moritz, ales una dintre reţetele lui şi am gătit-o. Recunosc, era şi printre cele mai simple - cum povesteam pe Bookaholic.ro, e vorba de Penne Rigate cu Roquefort. Nu mi-au trebuit decât 250 g penne, 60 g de ceapă verde (eu am folosit două legături), 20 g de unt (cam două linguriţe am estimat eu), 300 g de smântână, 300 g de brânză Gouda, 300 g de roşii cherry, 3-4 fire de salvie, 80-100 g de brânză Roquefort.

Mai întâi, am călit ceapa în unt, am adăugat Gouda şi smântâna până s-a făcut un sos cremos, apoi am pus pastele fierte. Am băgat totul la cuptor, iar între timp am călit într-o tigaie roşiile cherry cu salvie şi unt. Apoi am pus amestecul peste paste, le-am mai lăsat un pic la cuptor şi gata. Delicios!E frumos ca atunci când te gândeşti ce-ai putea găti special pentru cină să iei cartea asta în mână, să alegi un fel de mâncare şi să te raportezi la ce figură regală a recomandat-o, de ce, să te gândeşti cum e acolo, în ţara sa şi să-i citeşti cu atenţie povestea. Ca să nu mai spun că poate fi un cadou minunat.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 4 comentarii
 • Mariana Ifrim, 16 noiembrie 2014

  Ne trimite cu gandul la mesele ce aveau loc,cu deosebite ocazii , la curtile regale.

 • Vasilache Tanta, 09 februarie 2014

  am si eu cartea si am gatit din ea. e binevenita cu toate retetele in casa mea

 • Vasilache Tanta, 15 septembrie 2013

  am cumparat cartea si am facut multe din retetele scrise in ea buuuuuune excelente

 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 27 decembrie 2011

  O carte ce merita sa o avem...