A venit, a venit toamna şi deja miroase a ardei copţi şi plăcintă cu mere pe la scările de bloc. A fost de ajuns ca într-o singură dimineaţă să merg mai mult de 30 de minute cu autobuzul, iar când am ajuns acasă mi-am dat seama că deja puteam scrie eu un minighid despre cum pui legumele la conservat peste iarnă: unde le găseşti pe cele mai bune şi ieftine; dacă după ce ai copt ardeii e bine să pui mai mult sau mai puţin oţet; cum se pun roşiile la conservat (ca să le foloseşti la mâncăruri) şi cum se aşază în sertarerele lăzilor frigorifice; e bine sau nu să prăjeşti vinetele pentru conserve...
Dar cum niciodată nu am făcut mai mult decât s-o ajut pe mama la tocat şi îndesat în borcane, subiectul acesta m-a făcut curioasă să caut cea mai bună cărticică de reţete pentru acest anotimp. Şi am găsit-o: se numeşte Conserve de Iarnă, de Victoria Pădureţ, e cât un ghid de buzunar şi costă... cam cât 3 kilograme de ardei (5,9 lei).
Pare genul de carte foarte practică care s-ar putea vinde la pachet cu ziare sau reviste culinare, ori cu ediţiile lor de weekend, genul de carte pe care ai putea să o găseşti şi la un chioşc de ziare (deşi până acum nu am văzut-o).
Are 79 de reţete, scurte şi la obiect, de la conserve aperitiv (un fel de salate numai bune ca antreu sau garnitură iarna), la conserve pentru mâncăruri, murături şi sosuri. Nu conţine ingrediente speciale şi reţete sofisticate, ci îţi arată simplu şi clar cum să pregăteşti şi altceva în afară de clasicele bulion, ardei copţi puşi la oţet şi castraveţi muraţi. Chiar mă gândeam că la câte fructe şi legumle sunt acum în piaţă (doar a fost un an bun!), la câte se dau acum prin răzători şi maşini de tocat şi apoi prin crătiţi mari, de ce să nu fie combinate şi altfel, măcar în câteva borcane de gust.
Aici intervin reţetele Victoriei Pădureţ: combinaţii noi de legume, uneori şi cu fructe, pentru conserve, murături şi sosuri variate. De exemplu, în capitolaşul Conserve-aperitiv am descoperit salata Picadilly (cu conopidă, ţelină, ceapă, castraveţi, ardei gras, morcov), care pe lângă orice friptură de iarnă sună extraordinar, zacusca de gogoşari cu fructe (fructele fiind gutui, mere, pere), zacuscă cu mere. Nu am mai mâncat aşa ceva, dar pare aproape acelaşi mod de preparare a zacuscăi, numai că acum se mai adaugă câteva ingrediente - fructe.
În ce le priveşte pe conservele-conserve îmi place că dă sugestii de genul: gogoşari umpluţi cu cu vinete, bame cu ceapă, conopidă conservată (pe care o face şi mama mea, numai că nu o lasă doar fiartă, ci îi adaugă puţin oţet), vinete în sos de roşii.
La murătuti, am descoperit ceva ce sună atât de simplu şi atât de bine: usturoi verde în oţet - când firele de usturoi se pun la borcan în puţin oţet si piper, şi pepeni verzi muraţi (încercăm anul ăsta prima dată :). În categoria sosuri, cel mai apetisant sună ketchup-ul de mere (cu mere, ţelină, ceapă, suc de roşii, cimbru, busuioc) cred că e dulce acrişor, iar cum eu de câţiva ani folosesc sosul de roşii şi ardei ca sos pentru orice, de la paste la fripturi, e de încercat.
Pentru că toamna se numără borcanele, mult spor la tocat, amestecat, îndesat şi conservat. Şi Poftă bună!
De Mădălina Georgescu, editor bookaholic.ro
Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasaIncearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii