Spirale cu mere si stafide

Reteta de spirale cu stafide. Cum faci acasa reteta de spirale cu stafide.

Spirale cu mere si stafide

Ori de cate ori improvizez in bucatarie sau inventez cate ceva, ies lucruri surprinzator de bune, sau asa mi se pare mie, dar confirma si familionul in cor. Asa a fost si cu aceste spirale cu mere si stafide pe care am fost inspirata sa le "incropesc" intr-o seara racoroasa de primavara, dar pe care le-am reluat de nenumarate ori.

Ingrediente:

Pentru aluat:

450 de grame de faina

1 ou

40 ml ulei

220 ml iaurt

100 de grame de zahar

1 praf de sare

1 zahar vanilat

7 grame de drojdie deshidratata

ulei pentru uns aluatul

Pentru umplutura:

3 mere curatate si taiate in cuburi

2 linguri de stafide

3 linguri de zahar

1 lingura de amidon

1 lingurita rasa de scortisoara

1 galbenus pentru finisat

Pentru glazura:

150 de grame de zahar pudra

zeama de lamaie

Mod de preparare:

Din toate ingredientele specifice se framanta aluatul. Se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula de ulei si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent.

Merele taiate cubulete se calesc, impreuna cu stafidele si zaharul. Cand lasa zeama se adauga amidonul amestecat cu 2-3 linguri de apa rece. Se amesteca si se lasa sa dea un clocot. Se presara scortisoara si se amesteca din nou. Se lasa deoparte sa se raceasca.

Intre timp aluatul a crescut, asa ca se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei, se intinde intr-o foaie rotunda groasa de aproximativ 0,8-1 cm, se unge fara zgarcenie cu ulei pe toata suprafata, se taie de la margine catre mijloc in 8 parti (poza 1), ca niste raze, apoi se pliaza catre mijloc partile opuse, pana se aduna tot aluatul intr-o bila (poza 2). Se acopera "bila" de aluat cu o folie alimentara si se lasa sa se odihneasca vreo 15 minute, apoi operatia se repeta identic inca o data (poza 3) si se lasa din nou aluatul in repaus, la temperatura bucatariei, pret de 10-15 minute.

Se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0,5 cm pe care se repartizeaza uniform compozitia cu mere si stafide. Se pliaza aluatul in trei, pe latura cea mai lunga.

Sulul obtinut, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se taie felii in grosime de 2 cm. Fiecare felie astfel obtinuta se rasuceste si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt.

Se pensuleaza cu galbenus amestecat cu cateva picaturi de apa si se dau la cuptorul preincins la 200 de grade. Dupa 10 minute se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea inca 15 minute (sau pana se rumenesc frumos, depinde si de cuptor). Cat timp spiralele cu mere si stafide sunt in cuptor, se prepara glazura amestecand zaharul praf cu zeama de lamaie pana se obtine consistenta unui sos si se glazureaza prajiturile fierbinti, imediat ce se scot de la copt.

Exceptional de bune au fost, caci nu mai sunt! Culmea, cele care au scapat de seara pana dimineata, parca erau si mai fragede.

Gasiti si alte retete delicioase pe blogul Laurei Laurentiu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise