Un tort foarte fin, cu un gust subtil de cafea, si pentru a carui preparare e nevoie de foarte putina caldura.

Pentru un tort de 23 cm (cam 10 portii) am folosit:
400 g piscoturi
500 g mascarpone
400 ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
1 lingura cu varf zahar tos
1 lingura cu varf ness
120 - 150 ml kaluha (cam 10-15 linguri)
100 g ciocolata cu lapte / neagra
1 lingura cacao pentru ornat

Incepem cu crema de ciocolata, pentru care incalzim 200ml frisca lichida intr-un vas, la foc mic. Cand incepe sa fiarba luam de pe foc si adaugam ciocolata taiata bucatele mici. Amestecam mereu, pana se dizolva complet si lasam sa se raceasca, apoi dam la frigider pentru vreo ora - doua.
Pentru ca am vrut ca tortul sa fie rotund si sa se poata taia normal, pe un platou am pus doar marginea formei cu fundul detasabil, pe care apoi am tapetat-o cu hartie de copt.

Batem restul de 200 ml de frisca. Mixam mascarponele cu zaharul pudra si vreo 5-6 linguri de kaluha. Adaugam frisca si amestecam bine, pana se incorporeaza tot.
Dizolvam nessul si zaharul tos in 150 ml apa calda, lasam sa se raceasca si completam siropul cu restul de kaluha. Punem siropul intr-o farfurie adanca si scufundam fiecare piscot, doar 1 secunda pe fiecare parte, pana formam un strat pe platou.

Peste piscoturi turnam o treime din cantitatea de crema de mascarpone si o treime din cantitatea de crema de ciocolata. Continuam cu inca doua straturi din fiecare, incheind deci cu un strat de ciocolata. Dam tortul la frigider pentru 5-6 ore, preferabil de pe o zi pe alta.

Inainte de a-l servi, desfacem peretii formei, indepartam cu grija hartia de copt, pudram cu cacao si ornam dupa inspiratie, cu niste bilute de ciocolata in cazul nostru.

Descopera si alte retete din Bucataria Furnicutilor.


Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Bucataria Furnicutilor

    Bucataria Furnicutilor (Maestru bucatar) , 02 august 2011

    Da, Kahlua (care se gaseste si cu denumirea Kaluha), este un lichior de cafea, exact cum scria Adina. Cat despre Quark, am raspuns de mult la comentariul de la Trifle, ca este o crema de iaurt. Nu cred ca toate ingredientele trebuie sa aiba o denumire in romana, adica sa existe in DEX, iar un simplu Google te poate ajuta sa gasesti imediat explicatii. Cred ca scopul unui site cum e Gustos.ro sau al unui blog culinar este sa ne ajute sa descoperim noi ingrediente sau noi tehnici in bucatarie, de aceea am propus astfel de retete, chiar daca unele contin ingrediente mai putin folosite in Romania. Dar chiar daca sunt mai noi, asta nu inseamna ca nu se gasesc la orice supermarket, unele chiar la magazinele "de cartier".

  • Fara foto

    alina_m (Bucatar) , 01 august 2011

    cred ca se refera la acest ingredient: Kahlúa is a Mexican coffee-flavored rum-based liqueur. It is dense and sweet, with the distinct taste of coffee, from which it is made. Kahlúa also contains sugar, corn syrup and vanilla bean.

  • Fara foto

    Nicoleta Radu (Bucatar) , 29 iulie 2011

    ce ingredient - Kaluha! in dex online nu exista acest cuvant, si mai este o reteta,...Trifle Capsuni si Afine unde este nevoie de alt ingredient quark light/QUARK s. n. (Fiz.) Particulă elementară ipotetică, încă neidentificată, cu sarcina fracționară (1/3 sau 2/3 din cea a electronului), considerată dintre „cărămizile ultime” ale materiei; existența sa a fost postulată de fizicienii americani M. Gell-Mann și George Zweig în 1964. (< engl.)