Ladenia - Pizza greceasca

Acest minunat si usor de preparat care seamana cu pizza italieneasca vine din insula Kimolos - o micuta insula greceasca din Cicladele de Vest (http://www.kimolos-island.com) care a facut parte din Ducatul Venetian al Cicladelor si de aici si influentele in gastronomie.

Ladenia - Pizza greceasca

Daca vreti doar relaxare si plaja si linsite merita sa vizitati aceasta micuta insula si pe sora ei Milos de care a fost despartita de un cutremur in vremuri de demult.

Cateva secrete care trebuiesc respectate la prepararea Ladeniei: se lasa sa creasca aluatul cel putin 1/2 ora inainte de a-l prepara si baga la cuptor (acest preparat se vrea cu aluat pufos care va lua aromele din sucul de rosii si uleiul de masline care urmeaza sa fie pus pe deasupra), rosiile sa fie bine coapte dar nu soiuri apoase, folositi numai ulei de masline extravirgin de buna calitate.

Ingrediente:

Pentru aluat:

o ceasca cu apa calduta, 1/2 lingura zahar, 1/2 ceasca ulei de masline, 1 pachet de drojdie de 25 gr., 3 1/2 cesti de faina de buna calitate, 1 ceasca gris, un picut de lapte, un varf de cutit sare

Pentru umplutura: 2 cepe rosii +2 albe taiate ineluse,,4 rosii medii, taiate rotund, sare si piper dupa gust, 2 linguri oregano, 250 gr. branza Kefalograviera rasa

Mod de preparare:

Intr-o farfurie se pun drojdia, putina apa si lapte si zaharul si se lasa cateva minute sa se faca maiaua. Apoi aceasta se rastoarna in castronul in care in prealabil am pus faina, grisul, uleiul de masline si sarea. Se adauga apa treptat si se framanta, adaugand cate putin pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini si face bolboroace deasupra (mainile trebuiesc pudrate cu faina). Se unge cu ulei de masline tava de copt se intinde aluatul in ea cu marginile rasfrante si se lasa la loc caldut sa creasca cam 1/2 ora. Dupa aceasta se stropeste din nou cu ulei se pune un pat de branza rasa, un pat de ceapa urmat de unul de rosii, se presara oregano iar la sfarsit iar putina branza rasa, se condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat si se da la cuptorul bine incins. Va sta la copt aproximativ 35-40 minute sau pana observati ca aluatul s-a maronit (nu s-a ars). Se serveste calda dar este mai buna a doua zi doar putin incalzita si stropita un pic cu ulei aromat de masline. Alaturi, bineinteles, o cana de iaurt de oaie.

Kali Orexi! Pofta Buna!

Pana saptamana viitoare va astept cu alte retete grecesti si nu numai pe http://papagheorghiu.blogspot.com si pe www.papagheorghiu.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise