Cand ma gandesc la o fotografie reusita imediat imi apar in fata ochilor elementele cheie care vor face fotografia sa fie completa.

De exemplu, daca vreau sa transmit ceva melancolic, imi imaginez ca personajul ar trebui neaparat sa fie langa un lac caruia numai luna ii mai tine companie.

La fel este si in cazul fotografiei culinare, vreau sa transmit cat de aromata si gustoasa este mancarea, intensitatea ei. Urmatoarele lucruri la care ma gandesc sunt culorile si formele. Ce culoare va avea mancarea pe care o gatesc si ce forme va lua pana cand va fi gata de pus pe masa.

Dupa ce mi-am imaginat cum va arata la final, imi caut elementele cheie care vor pune in evidenta mancarea gatita. Cum ar fi: o farfurie, o lingura cu o forma mai ciudata, un servetel in loc de o pata de culoare, bautura care merge langa acest fel de mancare etc.

Singurul lucru care imi mai ramane este sa fixez trepiedul, sa reglez aparatul foto si sa fotografiez "aroma si gustul" mancarii.

Aveti ca exemplu fotografia de mai jos:



Poate ca nu ai un aparat foto profesional, dar sunt sigura ca poti sa faci poze artistice daca tii cont de cateva lucruri.

O greseala, pe care am observat-o la unele bucatarese, este ca atunci cand pozeaza mancarea gatita se apropie prea mult cu aparatul foto de farfuria cu mancare, si ajungi sa vezi elementul principal in ceata.

Nu trebuie sa faci poza in graba, chiar daca toata lumea asteapta sa fie gata masa, sigur vor aprecia faptul ca incerci sa faci o arta din gatit. Poti sa te indepartezi de subiect si sa folosesti optiunea de zoom a aparatului. Iar in loc de trepied, gaseste un loc unde sa asezi aparatul, astfel incat in momentul in care faci poza sa trebuiasca doar sa apesi pe buton, astfel sigur vei reusi sa faci o poza clara, chiar daca nu ai un aparat profesional.

Ia-ti timp inainte de a gati si gandeste-te ce vrei tu sa transmiti. Probabil ca faci mancare extraordinar de gustoasa si nu reusesti sa pui in valoare prin fotografie adevarata aroma a mancarii, de aceea exerseaza acest gen de gandire, care sunt sigura ca te va ajuta.

Inca un lucru bun la o fotografie culinara, este acela de a cauta detaliile cele mai expresive si sa le fotografiezi.

Nu incarca prea mult decorul. Atunci cand faci o fotografie culinara trebuie sa te exprimi clar prin numai cateva elemente. Dar nu lasa nici prea goala zona din jurul farfuriei, poti foarte simplu sa aranjezi masa pentru a fi servita si, inainte ca familia sa se aseze, fotografiaza farfuria sau detaliile mancarii gatite.

De exemplu, fotografia de mai jos:



Bineinteles, oricat ar fi de bune la gust, nu toate mancarurile pot sa si arate foarte bine dupa ce sunt puse in farfurie.
Asadar, putem alege varianta in care mancarea ramane in vasul in care s-a gatit, pana cand o vom poza.

De obicei, vasul in care gatim un anumit tip de mancare spune foarte multe despre gustul mancarii, de aceea il lasam pe el sa joace rolul principal.

Aveti ca exemplu fotografia de mai jos:



Cu cat arata mai natural mancarea inainte de o fotografia, cu atat va arata si fotografia mai bine. Daca ne concentram prea mult sa aranjam mancarea pe care o vom poza, vom ajunge sa avem in farfurie ceva ce ne duce cu gandul mai mult la un obiect decorativ, decat la mancare.

Daca luam ca si exemplu o floare, nu e nevoie sa facem eforturi exagerate pentru a obtine o fotografie reusita. Forma pe care o are spune multe despre ceea ce este ea, la fel si mancarea pe care o gatim, pana cand ajunge sa fie in farfurie, trebuie sa treaca prin cativa pasi pentru a fi gatita.

Dupa ce este gata, nu trebuie sa exageram cu aranjarea ei in farfurie pentru a nu cadea in cealalta extrema.
Asadar, daca lasam mancarea intr-un stadiu cat mai natural posibil, forma sa naturala, sau care s-a format in timp ce a fost gatita, exprima tot ce e nevoie pentru a avea si o fotografie reusita.

Sper sa va fie de folos aceste cateva sfaturi, care stau la baza unei fotografii culinare.

Spor!

Mai multe retete si fotografii pe site-ul lui Dika Pascu ~



Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2010

    Cu siguranta sunt de folos... multumim

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 august 2010

    Multumim pentru sfaturi. Sunt foarte utile.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 01 august 2010

    Multumim pentru sfaturi...Dika.

  • Articook

    Reteta (Maestru bucatar) , 29 iulie 2010

    Ma bucur ca va este de folos aticolul!.. da, am observat si eu ca nu functioneaza linkul spre siteul/blogul meu :)

  • Adrian

    Adrian (Chef de cuisine) , 23 iulie 2010

    multumim de sfaturi, ceva ce lipseste din finalul articolului alaturi de semnatura http://www.dikapascu.elisrael.ro/index.html

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 22 iulie 2010

    Intr-adevar foarte folositor acest articol. Multumim frumos de sfaturi !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 iulie 2010

    Un articol interesant si bine structurat...

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 22 iulie 2010

    Multumesc mult Dika, pentru sfaturile tale, eu una voi tine cont pe viitor de ele, pentru a putea avea fotografii de calitate. Nicoleta

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 22 iulie 2010

    Interesant articol,ft folositor!