Sfaturi practice pentru fotografia culinara

Cand ma gandesc la o fotografie reusita imediat imi apar in fata ochilor elementele cheie care vor face fotografia sa fie completa.

Sfaturi practice pentru fotografia culinara

De exemplu, daca vreau sa transmit ceva melancolic, imi imaginez ca personajul ar trebui neaparat sa fie langa un lac caruia numai luna ii mai tine companie.

La fel este si in cazul fotografiei culinare, vreau sa transmit cat de aromata si gustoasa este mancarea, intensitatea ei. Urmatoarele lucruri la care ma gandesc sunt culorile si formele. Ce culoare va avea mancarea pe care o gatesc si ce forme va lua pana cand va fi gata de pus pe masa.

Dupa ce mi-am imaginat cum va arata la final, imi caut elementele cheie care vor pune in evidenta mancarea gatita. Cum ar fi: o farfurie, o lingura cu o forma mai ciudata, un servetel in loc de o pata de culoare, bautura care merge langa acest fel de mancare etc.

Singurul lucru care imi mai ramane este sa fixez trepiedul, sa reglez aparatul foto si sa fotografiez "aroma si gustul" mancarii.

Aveti ca exemplu fotografia de mai jos:

Poate ca nu ai un aparat foto profesional, dar sunt sigura ca poti sa faci poze artistice daca tii cont de cateva lucruri.

O greseala, pe care am observat-o la unele bucatarese, este ca atunci cand pozeaza mancarea gatita se apropie prea mult cu aparatul foto de farfuria cu mancare, si ajungi sa vezi elementul principal in ceata.

Nu trebuie sa faci poza in graba, chiar daca toata lumea asteapta sa fie gata masa, sigur vor aprecia faptul ca incerci sa faci o arta din gatit. Poti sa te indepartezi de subiect si sa folosesti optiunea de zoom a aparatului. Iar in loc de trepied, gaseste un loc unde sa asezi aparatul, astfel incat in momentul in care faci poza sa trebuiasca doar sa apesi pe buton, astfel sigur vei reusi sa faci o poza clara, chiar daca nu ai un aparat profesional.

Ia-ti timp inainte de a gati si gandeste-te ce vrei tu sa transmiti. Probabil ca faci mancare extraordinar de gustoasa si nu reusesti sa pui in valoare prin fotografie adevarata aroma a mancarii, de aceea exerseaza acest gen de gandire, care sunt sigura ca te va ajuta.

Inca un lucru bun la o fotografie culinara, este acela de a cauta detaliile cele mai expresive si sa le fotografiezi.

Nu incarca prea mult decorul. Atunci cand faci o fotografie culinara trebuie sa te exprimi clar prin numai cateva elemente. Dar nu lasa nici prea goala zona din jurul farfuriei, poti foarte simplu sa aranjezi masa pentru a fi servita si, inainte ca familia sa se aseze, fotografiaza farfuria sau detaliile mancarii gatite.

De exemplu, fotografia de mai jos:

Bineinteles, oricat ar fi de bune la gust, nu toate mancarurile pot sa si arate foarte bine dupa ce sunt puse in farfurie.

Asadar, putem alege varianta in care mancarea ramane in vasul in care s-a gatit, pana cand o vom poza.

De obicei, vasul in care gatim un anumit tip de mancare spune foarte multe despre gustul mancarii, de aceea il lasam pe el sa joace rolul principal.

Aveti ca exemplu fotografia de mai jos:

Cu cat arata mai natural mancarea inainte de o fotografia, cu atat va arata si fotografia mai bine. Daca ne concentram prea mult sa aranjam mancarea pe care o vom poza, vom ajunge sa avem in farfurie ceva ce ne duce cu gandul mai mult la un obiect decorativ, decat la mancare.

Daca luam ca si exemplu o floare, nu e nevoie sa facem eforturi exagerate pentru a obtine o fotografie reusita. Forma pe care o are spune multe despre ceea ce este ea, la fel si mancarea pe care o gatim, pana cand ajunge sa fie in farfurie, trebuie sa treaca prin cativa pasi pentru a fi gatita.

Dupa ce este gata, nu trebuie sa exageram cu aranjarea ei in farfurie pentru a nu cadea in cealalta extrema.

Asadar, daca lasam mancarea intr-un stadiu cat mai natural posibil, forma sa naturala, sau care s-a format in timp ce a fost gatita, exprima tot ce e nevoie pentru a avea si o fotografie reusita.

Sper sa va fie de folos aceste cateva sfaturi, care stau la baza unei fotografii culinare.

Spor!

~ Mai multe retete si fotografii pe site-ul lui Dika Pascu ~

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise