10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre conopida

Conopida este una dintre super-legumele ce trebuie consumate cat mai des, mai ales in apropierea anotimpului rece.    Aceasta este faimoasa pentru calitatile ei nutritionale, fiind bogata in antioxidanti, vitamina C si fitonutrienti, calciu, fosfor, vitamina K, acid folic si vitamina B6. Multi spun ca ar fi regina legumelor si ca forma de coroana este un semn in plus al superioritatii ei.  In cele ce urmeaza v-am pregatit o lista cu 10 lucruri interesante si mai putin cunoscute despre conopida. Garantam ca cel putin cateva dintre acestea va vor surprinde:  

10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre conopida

1. Conopida face parte din familia Cruciferelor, al carei nume provine de la forma florilor acestor legume, cu 4 petale si in forma de cruce greceasca.

2. Conopida se trage din varza salbatica si se spune ca ar fi aparut pentru prima data in Asia, cu foarte mult timp in urma, si n-ar fi aratat deloc ca planta cu care ne-am obisnuit astazi. Abia prin anul 600 i.Hr. conopida a devenit populara in zona Marii Mediterane, cu precadere in Turcia si in Italia.

In bucatariile din Franta a ajuns in urma cu 400 de ani, de aici raspandindu-se si in Europa de Nord si Marea Britanie.

3. La inceput v-am enumerat nutrientii si substantele miraculoase pe care le contine conopida. Ei bine, aflati ca daca gatiti conopida mai mult de 30 de minute, se pierd 75% din acestea.

4. In general, conopida are culoarea alba, insa exista si variante verzi, portocalii, maro, galbene sau mov. Cele din urma s-ar trage din varza rosie.

5. Exista si un tip de conopida cu un aspect foarte ciudat, cu un fel de tepi in loc de buchetelele rotunde. Aceasta se numeste Romanesco si arata astfel:

6. Conopida este o floare care nu s-a dezvoltat complet. Cu cat florescentele sunt mai albe, cu atat este mai buna. Sunt de evitata conopidele care au pete galbene sau negre.

7. Conopida poate fi transformata in faina si folosita pentru pregatirea blatului de pizza sau pentru biscuiti cu un continut caloric mai scazut.

8. Conopida este o planta iubita si studiata de matematicieni, pentru ca este compusa din elemente ce arata intocmai ca niste fractali. Una dintre proprietatile fractale ale conopidei este ca fiecare buchetel este similar ca aspect cu intregul pe care-l formeaza toate buchetelele.

9. Curatatul si spalatul conopidei este destul de anevoios, dar exista o metoda eficienta de a scapa de pesticidele si de daunatorii care se ascund in buchetelele intortocheate: dupa ce au fost alese buchetelele bune, acestea se pun intr-un bol cu apa cu sare si se lasa timp de 15 minute.

10. China este cel mai mare producator de conopida.

Afla ce mai poti gati cu conopida - 10 retete simple si delicioase

Sursa articol: en.wikipedia.org, sparkpeople.com

Sursa foto: huffingtonpost.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise