Ardeiul iute (Capsicum annuum), des folosit la preparatele picante, isi are originea in America de Sud si Centrala. Se aminteste despre aceasta planta pentru prima data in 1493, o data cu calatoriile lui Columb. Fiindca se cultiva usor, ardeiul iute este raspandit in intreaga lume, mai cu seama in tarile cu clima tropicala, cel mai mare producator fiind India.
Un articol de Maria Elena Burdulea.

Ardeiul, dupa cum stim, creste in tufe care pot ajunge chiar si pana la inaltimea de 1 metru. Iuteala ardeilor, poate varia extrem de mult, chiar daca sunt culesi de pe aceeasi planta si in acelasi timp. Ardeii mici sunt foarte iuti, iar semintele precum si vinisoarele interioare sunt mai iuti decat coaja. Ardeii iuti se pot consuma cruzi sau uscati. Cine nu-si aminteste de rezervele bunicii de ardei iuti, insirati pe ata si pusi la uscat, alaturi de siruri de ardei capia rosu?

Ardeii iuti contin capsaicina, care are propietatea de a reduce inflamatiile. Acest condiment trebuie consumat totusi in mod cumpatat, pentru a nu produce iritatii ale stomacului sau ulcer. Ardeii mai contin vitamina C si beta-caroten care intaresc inima, arterele si ajuta la buna functionare a nervilor. Ardeiul iute este bogat in vitaminele A, B1 si B2, C si P. Consumat in doze mici, ajuta la stabilirea unei digestii normale, iar in doze mari are actiune purgativa. Capsaicina din ardeiul iute opreste dezvoltarea celulelor canceroase, previne comotiile si reduce nivelul colesterolului. In medicina chinezeasca se spune ca persoanele ce poftesc la mancaruri condimentate sufera de afectiuni pulmonare.

In sezonul rece, cand apar racelile, este recomandat consumul in timpul mesei a unei cantitati mici de ardei iute, care va pune sangele in miscare, va desfunda nasul, usurand respiratia, si va distruge germenii infectiosi.

Ardeii iuti se pot folosi pentru orice mancare picanta, inclusiv la carnea conservata sau afumata. Se adauga la sosurile picante si se poate servi impreuna cu ciorba sau alte mancaruri.

Iata cateva retete cu ardei iute:

Salata de ardei iute

Ingrediente:

1/2 kg ardei iuti,
1 kg ardei grasi,
1 kg gogosari,
1 kg ardei capia,
3 kg ceapa,
2 l otet,
1 kg zahar,
sare dupa gust.

Mod de preparare:

Se spala bine toate ingredientele, se curata de seminte si se taie fideluta dupa care se pun intr-un vas incapator si se amesteca bine.Se dizolva sarea si zaharul in otet si se toarna peste zarzavatul taiat. Se pun in borcane, se acopera cu otetul din vas si se asaza in camara.
Se consuma la ciorbe si mancaruri satioase.

Shakshuka (reteta traditionala israeliana)

Ingrediente:

1 kg rosii,
4 cepe mari,
6 oua,
1 ardei iute,
busuioc,
cimbru,
piper,
chimen.

Mod de preparare:

Aceasta este o reteta foarte usoara, chiar si pentru gospodinele incepatoare. Rosiile se dau pe razatoare. Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei pana devine aurie, apoi se adauga sucul de rosii, ardeiul si condimentele. Se acopera si se lasa jumatate de ora sa scada sosul. Se sparg ouale si se adauga in sos ca pe niste ochiuri. Se mai pune capacul si se mai lasa 5 minute pana se fac ouale, dar sa nu fie tari.

Se serveste imediat fierbinte. Optional, in sosul de rosii se mai poate adauga carne tocata, carnaciori sau salam uscat, dupa preferinta.

Salata picanta

Ingrediente:

1/2 conopida taiata in felii mici,
1 lingura sana,
1 lingura ulei de masline,
1 lingura apa,
sare,
piper,
1 ardei iute rosu taiat marunt,
1 legatura marar,
1 catel de usturoi pisat

Mod de preparare:

Dupa ce ati amestecat toate ingredientele, trebuie sa lasati salata la rece cateva ore inainte de a o servi.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Lenuta Musceleanu, 06 septembrie 2014

    Imi plac ardei iuti la nebunie ! Eu fac o pasta de ardei iuti cu gogosari si ulei de masline !un deliciu!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 februarie 2013

    In cantitati ponderate este si sanatos nu numai gustos...

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 04 februarie 2013

    Bune retete mai ales cea de shakshuka am si eu asa o reteta si adevarul ca se pot face combinatii de legume dar ardeiul iute trebuie sa fie in compozitie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

    Multumim pentru informatii !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Interesante retete !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bun ardeiul pentru cine il suporta.

  • Fara foto

    Mihai, 11 noiembrie 2009

    @ dicarmencitta1957 Foarte regretabil ca ai copiat cuvant cu cuvant in comentariul tau articolul de pe paginile de mai jos: http://elisagradinameadevis.blogspot.com/2008_07_05_archive.html sau: http://www.formula-as.ro/2006/746/medicina-naturista-25/ardeiul-iute-piperul-si-hreanul-7542

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2009

    Interesant articolul, nu stiam cate proprietati are ardeiul iute. Imi place mancarea picantanta, normal mancata cu moderatie.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Eu asa spune si da si nu la acest aliment,depinde de sanatatea fiecaruia,nu toata lumea poate sa si manance. Nu are o istorie prea lunga in medicina populara europeana, dar... glorioasa. A fost adus in tara noastra in urma cu "doar" trei sute de ani, ceea ce este putin in comparatie cu hreanul, de pilda, care este cunoscut si folosit de peste 5000 de ani. Ardeiul iute si-a gasit insa imediat locul in retetele de medicina populara si, mai nou, chiar in preparate farmaceutice sofisticate. "De vina" sunt proprietatile sale iritative extrem de puternice, care au inimaginabil de multe aplicatii practice. La contactul cu anumite substante din compozitia ardeiului iute, tesuturile corpului omenesc se inflameaza, adica se incalzesc, circulatia sanguina se intensifica si se declanseaza local o reactie naturala de aparare foarte puternica. In plus, aceste procese sunt provocate instantaneu si concomitent, ceea ce face ca ardeiul iute sa vindece sau sa amelioreze semnificativ boli din cele mai diverse. Si ar mai fii multe de spus.Un articol foarte bune si de retinut.

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Mancarea picanta este preferata mea. Am facut o pasta de ardei iuti pentru iarna potrivita si pentru adaos in mancarea gatita dar si ca sos pentru cei care au gurajul. Noi o folosim aproape la orice masa.

  • Fara foto

    Alberto (Maestru bucatar) , 31 octombrie 2009

    Eu fac o pasta de ardei care este o bomba de vitamine pe timpul iernii si nu numai. Un kg de ardei rosii , din cei iuti , nu bulgaresti , ii curat de cotoare si seminte , ii dau prin masina de tocat si ii pun la calit in tigaia de teflon pana devine o pasta groasa. Separat fac un sos din zeama de la 2-3 lamai , 4-5 linguri de otet din struguri rosii , va recomand Kalamata , e de departe cel mai bun si 4 linguri de zahar.Sare dupa gust sau puteti folosi sos de soia care e destul de sarat.Amestecati bine pana se dizolva zaharul si apoi adaugati la pasta de ardei si mai fierbeti 5 min.Daca doriti si mai iute , folositi si semintele dar in cazul asta , pentru a nu fermenta adaugati si putin conservant . Pentru prezentare puteti pune pe mici farfurioare , de la cestile de cafea de ex. o pelicula de ulei de masline si o lingurita de pasta de ardei .Atentie , provoaca dependenta :)

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2009

    Nu sunt fan al ardeiului iute dar la o ciorba il mananc cu placere. Tinctura cu ardei iute redă vigoare firului de păr. Ardeiul iute este un bun antiinflamator dacă este aplicat sub formă de pastă ori unguent pe zona afectată. Pentru maxime beneficii esoterice, ardeii iuti ar trebui consumati cruzi, murati sau usor copti, dar niciodata fierti.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Nu sunt inraita dupa ardeii iuti, dar am in casa cate un borcan care imi ajunge ceva vreme. Prefer ardeii iuti la sarmalute si ciorba de burta.

  • CLIO

    CLIO (Bucatar) , 27 octombrie 2009

    M-ar interesa o reteta de ardei iuti din aceia rotunzi rosii sau normali si grasuni umpluti cu brnza, marinati! Multumesc!

  • Fara foto

    Lia, 27 octombrie 2009

    Si eu pun ardei iute in fiecare an si la uscat:(insirat pe ata) si in borcan cu otet. Este foarte sanatos si-l folosesc aproape la fiecare mancare. Multumim pentru cele trei retete.

  • Fara foto

    flori de piatra, 27 octombrie 2009

    Foarte bun articolul. Felicitari!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Un articol bine structurat, iar retetele sunt interesante pentru cei care prefera sau pot servi fara probleme acest gen de mancare.

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Articol interesant si retetele merita incercate.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Interesant articol iar reţetele sunt foarte bune!

  • Fara foto

    Daniela, 26 octombrie 2009

    Interesant articol dar mai tentante sint retetele, merita incercate!