Multe dintre condimentele pe care le folosim in viata de zi cu zi pentru a da un gust deosebit mancarurilor noastre au proprietati vindecatoare. Le folosim la preparera bucatelor fara sa stim ca ele ne pot ajuta sa ne tratam diverse afectiuni fara a apela la tratamente medicamentoase.

 

Va prezentam in cele ce urmeaza unele dintre cele mai intalnite si folosite condimente autohtone si proprietatile lor desosebite:

 

Cimbrul

 

Planta de cimbru este folosita aproape in intregime si contine aminoacizi, calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc si vitaminele B1, B2, B3 si C. Cimbrul ajuta la reducerea febrei, durerii de cap, are puternice propietati antiseptice si scade nivelul colesterolului. Este bun pentru astm, bronsite, laringite si alte probleme respiratorii.

 

Mustarul

Mustarul, foarte cunoscut in bucataria romaneasca si folosit atat ca pasta cat si direct ca boabe contine acid sinapic, acid clorogenic, si acid ferulic.  Ajuta digestia si metabolizarea grasimilor, Aplicat extern, ajuta la decongestionarea pieptului, la remisiunea inflamatiilor, la vindecarea leziunilor si la ameliorarea durerilor de incheieturi.

 

Menta

Menta, foarte populara la noi, contine calciu, colina, fier, magneziu, fosfor, potasiu si seleniu. Aceasta creste aciditatea stomacului ajutand digestia, actioneaza ca un usor anestezic al membranelor mucoaselor si al tractului intestinal dar poate fi folosita si pentru arsuri, colici, dureri de cap, indigestie, greata sau apetit scazut.

 

Ardeiul iute

 

Folosindu-se doar fructul plantei de ardei, acesta contine substante utile cum ar fi alfa- si beta-carotenul, limonen, luteina, calciu, fier, magneziu potasiu, fosfor si vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, C si E.

 

Ardeiul iute ajuta digestia, imbunatateste circulatia, opreste sangerarea ulcerelor. Este bun pentru inima, rinichi, plamani, pancreas, splina si stomac dar poate fi utilizat eficient si in cazul artritelor si reumatismului. Ajuta la combaterea racelilor, sinuzite si calmeaza durerea daca este aplicat local.

 

Cuisoarele

 

Cuisoarele sunt folosite atat la mancaruri, prajituri cat si la bauturi. Folosindu-se din planta floarea, mugurii si uleiurile esentiale, substantele chimice utile din planta sunt beta-carotenul, beta-pinenul, linaloolul si vanilina. Principalii nutrienti ce se gasesc in cuisoare sunt calciul, fierul, magneziul, zincul si vitaminele A, B1, B2 si C.  Cuisoarele au proprietati antiseptice si antiparazitare si actioneaza ca digestiv.

 

Aceste informatii cat si alte amanunte despre nutritie puteti afla din colectia „Nutritie si Biotratamente, ghid complet pentru vindecarea fara medicamente, prin vitamine, minerale, plante si suplimente nutritive” , o enciclopedie in 4 volume a nutritiei sanatoase, atat de importanta tinand cont de stresul cotidian si de riscurile la care ne expunem. Colectia este redactata de celebra Phyllis A. Balch, unul dintre cei mai respectati nutritionisti americani si apare in Romania numai  impreuna cu revista Felicia.

 

Colectia de peste 800 pagini contine cele mai importante informatii despre modul in care substantele naturale – alimente, vitamine, minerale – contribuie la protejarea si mentinerea sanatatii organismului. Colectia prezinta principiile de baza ale nutritiei si sanatatii, indicand principalele tipuri de nutrienti, suplimente alimentare, enzime, antioxidanti si plante benefice organismului,informatii despre boli si disfunctii ale organismului – de la abcese, guta si contuzii, la pneumonie, cancer sau Alzheimer, insotite de sugestii de tratare a acestora cu ajutorul dietei -  terapiile traditionale si tratamentelor conventionale care pot fi folosite in combinatie cu programul nutritional, inventarul terapiilor alternative  - acupunctura, acupresura, aromoterapia, medicina chinezeasca, terapia prin culori, terapia cu hormoni, homeopatie, terapia prin lumina sau muzica.

 

Autoarea acestei enciclopedii, Phyllis A. Balch, este unul dintre cei mai recunoscuti nutritionisti americani, dedicandu-si activitatea studierii modului in care alimentatia sanatoasa sustine si protejeaza sanatatea organismului.

 

Colectia este structurata in 4 volume care sunt sunt disponibile cu revista in luna octombrie la chioscurile de presa sau, in cazul in care nu ati gasit vreunul din volume sau doriti intreaga colectie le puteti comanda pe siteul www.revistafelicia.ro.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

    Folosesc foarte mult condimentele in bucatarie .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Interesant articol !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Un articol foarte bun pentru cine suporta multe condimente.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 23 noiembrie 2009

    Un comentariu foarte bun si la indemana oricui, in ziua de azi gasim condimente in toate supermarket-urile. Se gaseste o gama destul de variata de condimente. Felicitari pentru acest articol!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2009

    Ardeiul iute poate fi un aliat de nadejdie in perioada rece, consumand in timpul mesei o mica doza de ardei iute acesta va pune sangele in miscare incalzind corpul, va distruge germenii infectiosi si va desfunda nasul infundat, usurind respiratia.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2009

    Interesant articolul. Felicitari!

  • Fara foto

    Maria.Z, 30 octombrie 2009

    Frumos articolul,felicitari.

  • Fara foto

    victorita, 28 octombrie 2009

    Interesant! Despre unele stiam, despre altele nu. Astept cu interes si alte informatii utile. Felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    Bogdan Cristea, 28 octombrie 2009

    Bucatar fiind, cunosc foarte bine aceste condimente, dar nu m-am gandit niciodata ca in afara de gust si miros pot oferi si altceva. Inseamna ca o "Tigaie picanta" este o adevarata farmacie. Excelent articol!

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Orice informatie este utila. Multumim pentru articol. Astept cu interes si altele.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Felicitari pentru articol. Sunt adepta condimentelor naturale. Multumim!

  • Fara foto

    Nofakesorg, 26 octombrie 2009

    Mai exista si articole si site-uri unde poti sa mai citesti si ceva interesant. Frumos articolul!

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Informatii utile, articol bun si interesant. Voi achizitiona si eu aceasta colectie.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 25 octombrie 2009

    Imi place sa folosesc condimente naturale la orice gatesc.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009

    Un articol interesant si bine structurat. Intr-adevar, condimentele naturale sunt cele mai sanatoase si de aceea ar trebui folosite fara restrictie atat in alimentatie cat si in tratarea anumitor afectiuni.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2009

    Imi plac toate condimentele, am aproape din toate in casa (cimbru, cuisoare, oregano, maghiran, boia de ardei dulce). Multumim de informatii.