Condimente cu proprietati terapeutice

Multe dintre condimentele pe care le folosim in viata de zi cu zi pentru a da un gust deosebit mancarurilor noastre au proprietati vindecatoare. Le folosim la preparera bucatelor fara sa stim ca ele ne pot ajuta sa ne tratam diverse afectiuni fara a apela la tratamente medicamentoase.

Condimente cu proprietati terapeutice

 

Va prezentam in cele ce urmeaza unele dintre cele mai intalnite si folosite condimente autohtone si proprietatile lor desosebite:

 

Cimbrul

 

Planta de cimbru este folosita aproape in intregime si contine aminoacizi, calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc si vitaminele B1, B2, B3 si C. Cimbrul ajuta la reducerea febrei, durerii de cap, are puternice propietati antiseptice si scade nivelul colesterolului. Este bun pentru astm, bronsite, laringite si alte probleme respiratorii.

 

Mustarul

Mustarul, foarte cunoscut in bucataria romaneasca si folosit atat ca pasta cat si direct ca boabe contine acid sinapic, acid clorogenic, si acid ferulic.  Ajuta digestia si metabolizarea grasimilor, Aplicat extern, ajuta la decongestionarea pieptului, la remisiunea inflamatiilor, la vindecarea leziunilor si la ameliorarea durerilor de incheieturi.

 

Menta

Menta, foarte populara la noi, contine calciu, colina, fier, magneziu, fosfor, potasiu si seleniu. Aceasta creste aciditatea stomacului ajutand digestia, actioneaza ca un usor anestezic al membranelor mucoaselor si al tractului intestinal dar poate fi folosita si pentru arsuri, colici, dureri de cap, indigestie, greata sau apetit scazut.

 

Ardeiul iute

 

Folosindu-se doar fructul plantei de ardei, acesta contine substante utile cum ar fi alfa- si beta-carotenul, limonen, luteina, calciu, fier, magneziu potasiu, fosfor si vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, C si E.

 

Ardeiul iute ajuta digestia, imbunatateste circulatia, opreste sangerarea ulcerelor. Este bun pentru inima, rinichi, plamani, pancreas, splina si stomac dar poate fi utilizat eficient si in cazul artritelor si reumatismului. Ajuta la combaterea racelilor, sinuzite si calmeaza durerea daca este aplicat local.

 

Cuisoarele

 

Cuisoarele sunt folosite atat la mancaruri, prajituri cat si la bauturi. Folosindu-se din planta floarea, mugurii si uleiurile esentiale, substantele chimice utile din planta sunt beta-carotenul, beta-pinenul, linaloolul si vanilina. Principalii nutrienti ce se gasesc in cuisoare sunt calciul, fierul, magneziul, zincul si vitaminele A, B1, B2 si C.  Cuisoarele au proprietati antiseptice si antiparazitare si actioneaza ca digestiv.

 

Aceste informatii cat si alte amanunte despre nutritie puteti afla din colectia „Nutritie si Biotratamente, ghid complet pentru vindecarea fara medicamente, prin vitamine, minerale, plante si suplimente nutritive” , o enciclopedie in 4 volume a nutritiei sanatoase, atat de importanta tinand cont de stresul cotidian si de riscurile la care ne expunem. Colectia este redactata de celebra Phyllis A. Balch, unul dintre cei mai respectati nutritionisti americani si apare in Romania numai  impreuna cu revista Felicia.

 

Colectia de peste 800 pagini contine cele mai importante informatii despre modul in care substantele naturale – alimente, vitamine, minerale – contribuie la protejarea si mentinerea sanatatii organismului. Colectia prezinta principiile de baza ale nutritiei si sanatatii, indicand principalele tipuri de nutrienti, suplimente alimentare, enzime, antioxidanti si plante benefice organismului,informatii despre boli si disfunctii ale organismului – de la abcese, guta si contuzii, la pneumonie, cancer sau Alzheimer, insotite de sugestii de tratare a acestora cu ajutorul dietei -  terapiile traditionale si tratamentelor conventionale care pot fi folosite in combinatie cu programul nutritional, inventarul terapiilor alternative  - acupunctura, acupresura, aromoterapia, medicina chinezeasca, terapia prin culori, terapia cu hormoni, homeopatie, terapia prin lumina sau muzica.

 

Autoarea acestei enciclopedii, Phyllis A. Balch, este unul dintre cei mai recunoscuti nutritionisti americani, dedicandu-si activitatea studierii modului in care alimentatia sanatoasa sustine si protejeaza sanatatea organismului.

 

Colectia este structurata in 4 volume care sunt sunt disponibile cu revista in luna octombrie la chioscurile de presa sau, in cazul in care nu ati gasit vreunul din volume sau doriti intreaga colectie le puteti comanda pe siteul www.revistafelicia.ro.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi