Cu totii folosim lactate aproape zilnic, dar stim cum se pastreaza ele in timp adecvat? Produsele lactate care nu sunt pastrate la frigider sau congelator asa cum trebuie pot dezvolta bacterii foarte periculoase, asa ca fii atent la urmatoarele sfaturi extrem de importante:


  1. Pune produsele lactate in frigider la cel mult 2 ore dupa ce le-ai cumparat, iar inghetata la congelator cat mai rapid. Desi procesul de pasteurizare controleaza in mare parte bacteriile, exista multe tipuri de bacterii care se pot dezvolta. Daca ai tinut un produs lactat mai mult de 2 ore la temperatura camerei, e mai sigur sa-l arunci.

  2. Infasoara branza in folie de plastic si tine-o doar la frigider, ca sa te asiguri ca nu se dezvolta mucegai. Daca acest lucru s-a intamplat, totusi, taie bucata de mucegai de pe branza la cel putin un centimetru in adancime. Daca gasesti mucegai in branza de vaci, brie sau feta, arunca intreaga bucata din prima.

  3. Verifica mereu termenul de garantie de pe ambalaj si nu consuma niciodata produse lactate trecute de acest termen.

  4. Daca mergi la un picnic, tine produsele lactate inconjurate cu gheata, ca sa fie proaspete.

  5. Poti tine laptele la congelator pana la trei luni! E perfect utilizabil, dar dezgheata-l in frigider, si nu la temperatura camerei!

  6. Untul poate fi tinut in frigider pana la 2 saptamani sau in congelator, intre 6 si 9 luni.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    gabisco (Bucatar) , 22 februarie 2013

    tocmai am vazut la tv o emisiune despre acest subiect si un specialist in produse lactate recomanda ca branza sa fie tinuta in hartie cerata si in incaperi racoroase nicidecum in folie alimentara sau in frigider pentru ca tocmai acest lucru favorizeaza aparitia mucegaiului pentru ca nu este lasata branza sa respire

  • Ana Thakur

    Ana Thakur (Chef de cuisine) , 18 februarie 2013

    @dicarmencitta1957 - nu e vorba de ce pun taranii in branza ci de ceea ce nu pun :) Branzeturrile si lactatele de orice fel cumparata de la tarani sunt lipsite de procesul de pasteurizare prin care trec lactatele facute in masa, la fabrici. Sunt mult mai sanatoase si mai de calitate. Branza sarata se pastreaza cel mai bine acoperita cu saramura si la rece.

  • assiris

    assiris (Maestru bucatar) , 18 februarie 2013

    Am senzatia ca, pe masura ce se inventeaza sisteme de conservare, calitatea produselor este tot mai proasta si iata de ce. Cand eram mai mic, aveam acasa la BECI, branza de la stana, ambalata in putini de lemn sau basica de porc. Aceasta mai mucegaia dar o consumam fie cu tot cu mucegai fie o curatam si era buna peste un an, fara termen de valabilitate. O alta greseala, promovata si aici. ORICE, mai ales lactatele ambalate in PLASTIC, pe langa ca sunt nocive, se si strica mai usor. Faceti experienta. Luati branza de vaci proaspata si ambalati jumatate in plastic si cealalta jumatate intr-un vas de sticla sau portelan. Cea din plqastic se altereaza prima.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2013

    Multumim pentru sfaturi,sunt foarte utile.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2013

    De retinut...

  • Fara foto

    lacramioara (Maestru bucatar) , 25 ianuarie 2013

    Brinza ca este cascaval sau dulce,cas,burduf ,pe o perioada mai lunga ,binenteles impachetata in Folie alimentara si pusa in congelator este recomandat,daca se tine in frigider portii care se consuma la fel in velita in Folie alimentara sau pe fund de lemn cu clopot de sticla.

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

    Multumim pentru sfaturi, o sa ne prinda bine.

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

    Eu tin untul mai mult de 2 saptamani la frigider.Nu m-am gindit sa-l congelez.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

    Multumim pentrusfaturi.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Interesant articol !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Fac de fac si mereu arunc branza cumparata de la taranii di Obor,oare ce are in compozitie de se strica asa de repede la frigider?Chiar daca o tin in punga de plastic,sau in castron de portelan cu capac tot se strica.

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009

    Foarte utile sfaturile. De termenul de valabilitate trebuie sa tinem cont neaparat si nu doar la lactate.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Bun acest articol si la obiect. Eu cand cumpar inghetata, am o punga speciala, cumparata de la Carrefour, in care depozitez inghetata, pana ajung acasa cu ea. Aceste pungi de culoare argintie se gasesc in supermarket.

  • Fara foto

    catalina, 17 octombrie 2009

    Lucruri pe care nu le stiam, ca se poate tine laptele in congelator, chiar si untul! Nu gasesc foarte sanatos sa invelesc branza sau cascavalul in folie transparenta sau de aluminiu dar vad ca e destul de practic, eu prefer sa o tin in frigider pe un fund de lemn acoperit cu un capac de sticla sau de plastic, e mai sanatos!

  • Fara foto

    simona, 17 octombrie 2009

    Sfaturi foarte bune, daca se poate mai multe.

  • Fara foto

    Ghe. Crisri, 16 octombrie 2009

    Branza de tara nu este pasteurizata, de unde stiu cat sa o tin in frigider? Daca tin branza in saramura in vas de plastic la frigider este vreo problema?

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009

    Un articol bun. Personal sunt foarte atenta la termenele de valabilitate, iar daca desfac un produs lactat incerc sa-l consum/ intrebuintez intr-un timp scurt.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009

    Lactatele şi produsele de panificaţie au termenul de valabilitate cel mai mic. Dacă sta nedeschis laptele poate fi ţinut şi câteva luni (e vorba de cel de tip UHT), odată ce am deschis cutia, ar trebui să-l consumăm în maximum trei zile. În acest timp, trebuie ţinut la frigider.

  • Fara foto

    koko, 16 octombrie 2009

    Branza cu mucegai cum s-a descoperit ca este comestibila?

  • Fara foto

    dana0872 (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

    Interesant articol.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

    In acest articol sunt prezentate sfaturi si reguli de care trebuie sa tinem cont.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

    Interesant articolul si foarte util. Multumim.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    E bine din cand in cand sa ne amintim aceste reguli.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    Un articol interesant ,iar sfaturile sunt utile si binevenite.