Dieta Dukan - cura de slabire in razboi cu kilogramele in plus

Dieta Dukan, cunoscuta si ca "dieta razboinicului", este un plan de dieta originar din Franta, dezvoltata de doctorul Pierre Dukan. Aceasta dieta, care a devenit "la moda" in ultima perioada, promite sa ii ajute pe cei cu probleme de greutate sa scape de pana la 10 kilograme in circa 2 saptamani. Iata mai multe detalii despre aceasta.  

Dieta Dukan - cura de slabire in razboi cu kilogramele in plus

[Inainte de a te apuca de dieta Dukan, citeste si despre dezavantajele pe care le are.]

Desi dieta a fost promovata de 30 de ani, a castigat popularitate dupa publicarea cartii "Dieta Dukan" in anul 2000. Carte care a fost vanduta la nivel mondial in 10 milioane de exemplare.

In 1975, Pierre Dukan era medic generalist in Paris cand a fost confruntat pentru prima data cu un caz de obezitate, iar la acea vreme se credea ca cel mai bun tratament este o dieta saraca in calorii si cu portii mici de mancare. Medicul s-a gandit la o maniera alternativa prin care sa ii faca pe pacienti sa nu puna la loc kilogramele pierdute. Astfel a creat o abordare in patru faze, care includeau stabilizarea si consolidarea. Dupa mai mult de 20 de ani de cercetari, Pierre Dukan a publicat studiile sale in anul 2000 in cartea "Nu stiu cum sa devin mai slab" (fr. "Je ne sais pas maigrir"), care a devenit un succes.
Stadiile dietei
Dieta este bazata pe o lista de peste 100 de mancaruri permise consumului, precum si pe 4 piloane importante, cunoscute si ca "faze": etapa de atac, etapa de croaziera, etapa de consolidare si cea de stabilizare.
Etapa de atac dureaza 9 zile si este o faza creata pentru a ajuta la pierderea in greutate cu 2-3 kg in 2-7 zile. In aceasta etapa se vor consuma doar alimente cu continut ridicat de proteine, printre acestea se numara: carnea, lactatele, ouale, ciupercile, mazarea, fasolea si lintea. In prima faza a dietei Dukan, legumele si dulciurile sunt interzise. Alimentele consumate nu trebuie sa fie prajite, acestea se prapara prin fierbere, la abur sau la gratar si este obligatoriu sa consumati zilnic 1,5 – 2 litri de apa. Dimineata se recomanda consumul unei cani de lapte cu 2-3 linguri de fulgi de ovaz.
Etapa "de croaziera" este realizata pentru a permite celor care tin dieta sa obtina greutatea dorita gradual (mai lent) prin consumul de alimente bogate in proteine si a 28 de legume. In aceasta perioada se pierde circa 1 kg pe saptamana, dar este bazata pe conditii specifice de la o persoana la alta. In faza aceasta sunt alternate zilele in care mananca doar proteine cu zile in care, pe langa proteine, se consuma si legume. Sunt evitate: morcovul, porumbul, orezul, cartofii si fainoasele. Se mentine regula ca la micul dejun sa se consume lapte cu fulgi de ovaz.
Etapa de consolidare dureaza 10 zile (direct proportional cu numarul de kilograme pe care ar fi trebuit sa le pierdeti pana acum). Este creata pentru a ajuta organismul sa nu puna la loc kilogramele pierdute. In aceasta etapa sunt reintroduse treptat in dieta fructele, painea, branza si alimentele bogate in amidon. In primele zile se introduc fructele si cerealele plus 3 felii de paine pe zi. Tot acum se pot consuma porumb, mazare, cartofi sau orez. Se consuma cu moderatie unt si alte grasimi. Nu se consuma: mezeluri, conserve, prajeli, carne afumata. O zi pe saptamana se consuma doar alimente cu proteine.
Etapa de stabilizare a greutatii presupune doar cateva reguli generale de respectat: o zi pe saptamana se consuma doar proteine (o zi prestabilita din cursul saptamanii, de exemplu joia), se mananca in fiecare zi fulgi de ovaz si se face miscare (adica o iei pe scari si renunti la lift). Se pot consuma dulciuri si fainoase, insa nu mai mult de o portie pe saptamana, iar mancarea prajita trebuie consumata cu moderatie. Aceasta faza trebuie urmata pentru restul vietii pentru a evita cresterea in greutate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gogosari in sos de mustar

Gogosari in sos de mustar

Reteta de gogosari in sos de mustar. Cum prepari gogosari in sos de mustar reteta delicioasa.

Gogosari in sos de mustar
Papricas cu pui de tara si galuste

Papricas cu pui de tara si galuste

Papricas cu pui de tara si galuste
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise