Dovleacul, sanatate cu un gust delicios

Aclimatizat rapid in Europa, dovleacul a reusit sa cucereasca relativ usor inimile occidentalilor pretentiosi. Interesant este ca din acest aliment se pot pregati dulciuri, salate, supe si tocanite. Cine nu a mancat macar o data in viata celebra placinta de dovleac? Romanii au inventat un mod ingenios de a-l folosi pe post de ceaun pentru fierberea molcoma a sarmalutelor mai fistichii.

Dovleacul, sanatate cu un gust delicios

Articol scris de Carmen Diaconescu.

In timp, oamenii au invatat ca dovleacul este foarte bun si are o multime de virtuti terapeutice. Din semintele sale se extrage un ulei foarte gustos si sanatos. Uleiul de dovleac nu are colesterol si este recomandat celor cu probleme cardiovasculare, de nutritie si hepatobiliare. Culoarea portocalie a dovleacului inspira si ea sanatate fiind rezultata din cantitatea mare de betacaroten continuta. Studiile arata ca persoanele care consuma alimente cu betacaroten (dovleac, morcovi, caise) prezinta mai putine riscuri de a face cancer. Continutul ridicat de potasiu care se gaseste in alimentele cu betacaroten ajuta la mentinerea tensiunii la valori normale.

Semintele de dovleac sunt pastile de sanatate. Aceste seminte va protejeaza impotriva cancerului de prostata, imbunatatesc functia vezicii, amelioreaza simptomele depresiei, previn osteoporoza, reduc inflamatiile, previn formarea de calculi renali si sunt o importanta sursa de magneziu.

Iata si o reteta originala:

Sarmalute coapte in dovleac

Timp de preparare:

120 minute

Ingrediente:

1 dovleac rotund potrivit,

800 gr carne de vitel tocata,

1 ceasca de orez,

3 linguri cu bulion,

2 rosii,

2 cepe,

1 morcov,

30-40 frunze de vita murate,

1/2 lingurita de boabe de piper,

3 foi de dafin,

1 lingura cimbru,

3 linguri ulei din seminte de struguri,

sare si piper proaspat macinat.

Preparare:

Tocam ceapa marunt si morcovul il dam pe razatoarea mica si le calim intr-o lingura de ulei din samburi de struguri. Scobim dovleacul pentru sarmalute.

Amestecam ceapa, carnea tocata, morcovul razuit, sare, piper proaspat macinat, cimbru, orezul spalat bine si scurs si o lingura de bulion.

Formam sarmalutele pe care le asezam in dovleacul scobit, cu piper si cimbru. Vom pune foi de dafin printre sarmale si restul de bulion.

Acoperim cu felii de rosii, punem o cana cu apa si cele 2 linguri de ulei ramase, punem capacul de la dovleac si le dam la cuptorul deja incins pentru 120 de minute. Sarmalele sunt gata cand si bostanul este copt.

Vom intepa usor bostanul sa vedem daca este copt.

Pofta buna !

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise