Aclimatizat rapid in Europa, dovleacul a reusit sa cucereasca relativ usor inimile occidentalilor pretentiosi. Interesant este ca din acest aliment se pot pregati dulciuri, salate, supe si tocanite. Cine nu a mancat macar o data in viata celebra placinta de dovleac? Romanii au inventat un mod ingenios de a-l folosi pe post de ceaun pentru fierberea molcoma a sarmalutelor mai fistichii.


Articol scris de Carmen Diaconescu.


In timp, oamenii au invatat ca dovleacul este foarte bun si are o multime de virtuti terapeutice. Din semintele sale se extrage un ulei foarte gustos si sanatos. Uleiul de dovleac nu are colesterol si este recomandat celor cu probleme cardiovasculare, de nutritie si hepatobiliare. Culoarea portocalie a dovleacului inspira si ea sanatate fiind rezultata din cantitatea mare de betacaroten continuta. Studiile arata ca persoanele care consuma alimente cu betacaroten (dovleac, morcovi, caise) prezinta mai putine riscuri de a face cancer. Continutul ridicat de potasiu care se gaseste in alimentele cu betacaroten ajuta la mentinerea tensiunii la valori normale.


Semintele de dovleac sunt pastile de sanatate. Aceste seminte va protejeaza impotriva cancerului de prostata, imbunatatesc functia vezicii, amelioreaza simptomele depresiei, previn osteoporoza, reduc inflamatiile, previn formarea de calculi renali si sunt o importanta sursa de magneziu.


Iata si o reteta originala:


Sarmalute coapte in dovleac


Timp de preparare:

120 minute


Ingrediente:

1 dovleac rotund potrivit,

800 gr carne de vitel tocata,

1 ceasca de orez,

3 linguri cu bulion,

2 rosii,

2 cepe,

1 morcov,

30-40 frunze de vita murate,

1/2 lingurita de boabe de piper,

3 foi de dafin,

1 lingura cimbru,

3 linguri ulei din seminte de struguri,

sare si piper proaspat macinat.


Preparare:

Tocam ceapa marunt si morcovul il dam pe razatoarea mica si le calim intr-o lingura de ulei din samburi de struguri. Scobim dovleacul pentru sarmalute.


Amestecam ceapa, carnea tocata, morcovul razuit, sare, piper proaspat macinat, cimbru, orezul spalat bine si scurs si o lingura de bulion.


Formam sarmalutele pe care le asezam in dovleacul scobit, cu piper si cimbru. Vom pune foi de dafin printre sarmale si restul de bulion.


Acoperim cu felii de rosii, punem o cana cu apa si cele 2 linguri de ulei ramase, punem capacul de la dovleac si le dam la cuptorul deja incins pentru 120 de minute. Sarmalele sunt gata cand si bostanul este copt.


Vom intepa usor bostanul sa vedem daca este copt.


Pofta buna !

 


Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 28 comentarii
  • Fara foto
  • Dianyzzia_Dia

    Dianyzzia_Dia (Bucatar) , 05 decembrie 2012

    Foarte interesanta publicatia!!!! Desi imi place fff mult, mancam cu restrictii pt.ca habar n-aveam ca-i atat de bun si mai ales ca nu ingrasa.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Voi incerca si eu sarmalute coapte in dovleac.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Dovleacul este o excelenta sursa de vitamina C.O felie de dovleac copt in combinatie cu branza proaspata de vaci (vit B2 si B12),poate fi un mic dejun foarte gustos si alungator de stres.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bun dovleacul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Cat de curand voi face sarmalute in dovleac. Se apropie ziua copiilor mei pe 08 nov asa ca o sa va adaug reteta pe site. Mi-am luat deja un dovleac rotund.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Placinta cu dovleac, fie simpla sau combinata cu alte ingrediente este o minune!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2009

    Imi place dovleacul chiar si simplu, fiert sau fript cum il pregatea bunica.

  • Fara foto

    Leon, 14 octombrie 2009

    Eu cultiv in mica mea gradina, diferite soiuri de dovleci "dulci" si in cele mai multe ocazii fac din ei "gem de dovleac"(reteta similara celei pentru "gem de caise"). Iese ceva mai cremos, (ca la crema de castane), dar este deosebit si daca este bine pasteurizat, se consuma si dupa primavara anului viitor.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Deasemeni, dovleacul este foarte indicat celor care fac diete de slabire deoarece contine putine calorii (18 cal - 100 g), contine 95% apa, fara grasimi, fara zahar chiar daca este dulce. Foarte indicat in alimentatia copiilor si a batranilor, deorece este usor digeribil! Eu personal pregatesc o supa-crema de dovleac.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Foarte bun si sanatos!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Foarte interesanta reteta. Pana acum nu am mancat decat placinta si strudel cu dovleac. Totusi cel mai mult imi place copt la cuptor si presarat cu zahar. daca mai adaugi si lapte cald e o nebunie.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 09 octombrie 2009

    Neaparat trebue sa incerc si eu, cred ca este o bunatate.

  • Fara foto

    ralyly, 09 octombrie 2009

    Cu adevarat o reteta originala. Felicitari!

  • Fara foto

    mihai, 09 octombrie 2009

    Cred ca voi incerca si eu aceasta reteta cand vor veni la mine acasa prieteni din alte tari. Felicitari pentru acest articol.

  • Fara foto

    Sidy, 08 octombrie 2009

    Carmen, bine a spus cine a zis ca omul cat traieste invata! La sarmale in dovleac, zau ca nu m-am gandit. Foarte interesant! Felicitari pentru articol Carmen! Te mai asteptam cu idei noi!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 07 octombrie 2009

    Interesant articol, din dovleac se pot face nenumarate retete. Felicitari!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Interesant sa aflam cat este de bun dovleacul pentru sanatate. Sincer, nu ma omor dupa dovleac, dar cu siguranta acest articol ma influinteaza pro dovleac. Ma tenteaza reteta. Felcitari Carmen!

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Ce bune trebuie sa fie sarmalutele, merita incercate. Multumim pentru informatii si pentru reteta.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    De cate ori se vorbeste despre dovleac, imi aduc aminte cu nostalgie de bunica mea. Cand venea toamna, ne cocea in cuptorul de la soba de teracota "dublete", asa se spunea pe la noi, nu dovleac si ne prajea semintele uscate, butucanoase si dulci, direct pe plita, presarate cu sare. Seara stateam pe intuneric, doar la lumina focului din soba si mancam dublete copt iar bunica ne povestea tot felul de intamplari din satul ei de la hora de duminica, de la cosit, sau fel si fel de alte intamplari, bune de spus doar la gura sobei!

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Foarte interesant, am sa incerc si eu, felicitari carmencitta!

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Foarte interesant articolul, reteta minunata. Trebuie sa o incerc. Felicitari, Carmen.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Informatiile din acest articol sunt interesante. Imi place foarte mult dovleacul copt in cuptor fara alte adaosuri de zahar, miere, lapte, etc.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Interesant articol, povestea e una cu totul acaparanta, iar reteta trebuie testata cat mai curand, mai ales ca a inceput sezonul dovlecilor.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Imi place dovleacul, în placintă, copt în cuptor şi chiar fiert. Interesanta reteta de sărmăluţe.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 octombrie 2009

    Pare ceva foarte bun, merita incercat.

  • Fara foto

    lumi, 05 octombrie 2009

    Cred ca au un gust deosebit aceste sarmalute!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 octombrie 2009

    O reteta foarte interesanta. Am si eu mai multe informatii despre dovleac pe care am sa le dezvalui intr-una din zile.