Cu toate ca zaharul este permis in dieta persoanelor ce sufera de diabet, este recomandat sa acordam o atentie speciala carbohidratilor. Inlocuitorii pentru zahar din comert ne pot ajuta in acest sens, insa, din pacate, contin multe ingrediente artificiale. Exista cateva alternative naturale pentru zaharul rafinat, insa acestea contin chiar mai multi carbohidrati decat zaharul si au un indice glicemic ridicat. Indulcitorii precum mierea, zaharul brun, siropul de porumb si siropul de artar pot, de asemenea, afecta nivelul glicemiei.
 
Exista insa doi indulcitori naturali care pot fi considerati o alternativa mult mai sanatoasa pentru zahar: nectarul de agave si stevia.

Nectarul de agave
 
Nectarul de agave se obtine din planta Agave. Este folosit de secole intregi ca indulcitor, in special de Azteci, iar gustul nectarului este similar cu mierea. Acest nectar si-a castigat popularitatea de indulcitor natural datorita indicelui sau glicemic redus, mai scazut decat al zaharului si al mierii. Acest indice glicemic este aproximativ de 20-30, in timp ce zaharul obisnuit are un indice glicemic de 60-65.
In comparatie cu zaharul, 21 grame de nectar de agave are 60 calorii si 16 grame de carbohidrati, in timp ce aceleasi cantitati de zahar au 64 calorii, respectiv 16.8 grame de carbohidrati. Asadar, avantajul folosirii nectarului de agave in locul zaharului consta in indicele glicemic. 
 
Stevia
 
Stevia este o alta planta folosita din cele mai vechi timpuri ca indulcitor natural. Este originara din America de Sud, iar frunzele sale se aseamana cu cele ale mentei. Fiind mult mai dulce decat zaharul, este nevoie de o cantitate mica pentru a indulci preparatele sau bauturile, iar acest lucru duce la reducerea caloriilor si carbohidratilor.
Exista pe piata un inlocuitor de zahar ce contine stevia, numit Truvia. Se gaseste in pachete mici, iar fiecare pachet este echivalentul a doua lingurite de zahar. Truvia nu are calorii si contine doar 3 grame de carbohidrati per portie. Doua lingurite de zahar au 32 calorii si 8.4 grame de carbohidrati.

Sursa articol: www.diabetes.about.com
Sursa foto: www.flickr.com
 

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 11 comentarii
 • Ioana Antonescu, 06 august 2015

  Dupa parerea mea xylitolul si erythritolul sunt cei mai buni indulcitori, hipocalorici, cu indice glicemic foarte mic si cu gust identic cu cel al zaharului. Mai ales ca se pot pregati oricum (si cald si rece) fara sa-si schimbe gustul si proprietatile

 • Sult Melania, 15 iulie 2015

  acum am vazut: ZAHARUL ESTE PERMIS?????? pe bune?

 • Elena Munteanu, 02 iulie 2015

  Si stevie si agave (sub forma de sirop). GREEN SUGAR -STEVIE,se mai gaseste si sub forma de praf si la pliculete..Green sugar este sub forma de pastilute,apesi si cade ,buburuza.

 • Elena Munteanu, 02 iulie 2015

  Mierea sub nici o forma. Nu este buna ptr . diabetici.

 • amica79, 02 iulie 2015

  La noi a aparut Green Sugar care este un extract de stevie, fara calorii si fara chimicale...se gasete si se poate comanda on-line sau in farmaciile Catena.

 • Serdean Maria, 02 iulie 2015

  Stevie am folosit , dar nectar de Agave nu am gasit !

 • George Toparceanu, 01 iulie 2015

  Este indicata citirea ingredientelor pe produsele asa zise ,idulcitor stevia', Din ce am citit eu pe un recipient Truvia avea 1% stevia si restul tot felul de adaosuri.

 • Lucia Donna, 01 iulie 2015

  si noi care credeam ca mierea este un inlocuitor ideal probabil in cantitate mica

 • Marieta_Pall, 01 iulie 2015

  stevia este sanatoasa,dar scimba foarte tare gustul mai ales la cafea si nu o pot folosi,nectarul de agave nu l-am folosit,deci nu stiu.

 • Mihai Mircea Nicola, 01 iulie 2015

  Da..!!

 • State Maria, 01 iulie 2015

  oare se gaseste produsul si in Romania!