Usor de recunoscut, leusteanul are culoarea verde viu si un  miros inconfundabil, devenind astfel foarte folosit la ciorbe si preparate cu carne de miel, carora le da un gust si o aroma aparte.

Este o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, (in Italia, Grecia si Franta). Aceasta planta condiment este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri si se cultiva pentru frunzele si semintele sale folosite foarte bine in arta culinara, nelipsita in bucataria romanilor, frunzele fiind cele mai utilizate. Planta atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Leusteanul are un binecunoscut efect in indigestii si tulburari stomacale, in raceli, gripe, anorexie, diferite intoxicatii si reactii alergice.

Uleiul care se obtine din leustean are capacitatea de a scade tensiunea si  de a stimula diureza. Pentru persoane care se confurnta cu dureri de stomac, medicii si naturistii recomanda ceai preparat din seminte de leustean.

Frunzele de leustean se usuca si se pot pastra tot timpul iernii, in saci de panza, pungi de hartie sau borcane.

Frunzele leusteanului contin: uleiuri volatile, terpinol, vitamina A, vitamina B si vitamina C, iar in radacina sunt prezente: taninuri, saruri minerale si grasimi. Este recomandat in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.

In bucataria noastra, romaneasca, leusteanul este un ingredient al borsurilor si ciorbelor, insa el poate fi consumat si in supe sau in mancarurile de cartofi dand acestora o aroma deosebita, cu conditia sa fie adaugat dupa ce s-a terminat procesul termic al preparatului.

Toata lumea stie ca in fiecare an, aceasta minunata planta aromata este prezenta pe tarabele precupetelor, in preajma Sarbatorilor Pastelui, dand ocazia priceputelor gospodine sa dezmierde gustul drobului si a nelipsitei ciorbe de miel.

In cele ce urmeaza va prezint o reteta de supa de legume cu bacon.

Supa de legume cu bacon:

Timp de preparare: 50 minute (complexitate redusa)
Ingrediente: 300 g de bacon, 3 morcovi, 2 cartofi, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 de telina mica, 1 foaie de dafin, 1/2 lingurita cimbru uscat, 50 g de unt, 2 l apa, 1 legatura leustean verde, 1 legatura patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:
Tocam marunt toate legumele curatate si spalate. Taiem baconul cubulete. Punem untul in tigaie la topit la foc mic si adaugam legumele si baconul. Lasam pe foc cam 10 minute dar atenti sa nu se arda. Intre timp punem apa la fiert. Adaugam legumele si baconul calite, cimbrul, foaia de dafin, sare si piper dupa gust. Fierbem la foc mediu aproximativ 30 de minute. Stingem focul si adugam verdeata tocata fin.

Multumiri doamnei Maria Burdulea.pentru realizarea acestui articol.

Sursă imagine.
 

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 33 %
299.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ioana Ionita, 09 octombrie 2015

    MULTUMESC F.F.F. MULT DOAMNA MARIA BURDULEA...AM PREGATIT-O SI MI-A IESIT F.F.F. BUNA. :-*

  • Fara foto

    SANDU VERONICA, 18 iunie 2013

    SI EU FOLOSEC FFF DES LEUSTEANU SI INTRADEVAR NU SE POATE TINE VERDE PE PERIOADA DE IARNA.AM INCERCAT SI AM SCOS DIN GRADINA TOAMNA SI L-AM PUS IN CHIVECI DAR NU A DAT DECAT IN PRIMAVARA ISI PASTREAZA ACELASI CICLU DE VEGETATIE. AM VRUT SA IL TRIMIT FETEI MELE IN GRECIA PENTRU CA IN ZONA UNDE ESTE EA NU SE GASESTE IN PIETE SI NICI LA PARTICULARI. EU AM INCERCAT SA IL INMULTESC PRIN SEMINTE SI NU AM REUSIT.IL RARESC IN FIECARE TOAMNA. MA BUCUR SA SUNT ASEMENEA MOMENTE IN CARE SE POT IMPARTASI TOT FELUL DE SUGESTI PE TEME CULINARE. TUTUROR VA DORESC O SAPTAMANA FRUMOASA SI O VARA LINISTITA.VERONICA

  • serratore

    serratore (Maestru bucatar) , 02 aprilie 2013

    Sunt indragostita de leustean si desi traiesc departe de Europa, cu mare dificultate am gasit seminte si acum, am in gradina din spatele casei cateva tufe. Eu il folosesc in ciorbe, tocanite cu miel si in salate verzi vara. Toate aromele verii sunt in mancarurile cu leustean.

  • Fara foto

    Atena Pop (Maestru bucatar) , 02 aprilie 2013

    Eu folosesc leusteanul pus in fundul vasului la sarmalutele in frunze de vie.Le da o aroma mununata.Incercati!In rest il folosesc la ciorbe si borsuri.

  • Fara foto

    ioana_50 (Maestru bucatar) , 02 aprilie 2013

    eu l-AM mutat toamna in ghiveci in bucatarie pe pervazul ferestrei dar nu s-a uscat si nici nu i-a dat frunze noi.Mai sigur il toc si il pun in congelator s-au il usuc si il pastrez in borcan de sticla bine inchis.

  • Fara foto

    kitekat50 (Bucatar) , 18 ianuarie 2013

    stie cineva daca leusteanul se poate scoate toamna din gradina si pune in ghiveci in casa??? ma refer daca ramine verde ??? nici eu nu imi pot inchipui un bors de perisoare fara leustean,sau o ciorbitza de cartofi! am carat din Romania leustean si l-am plantat la mine aici,in Germania....si am raspindit in toata zona! nemtii au devenit fani ai leusteanului!!!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    Leuşteanul e nelipsit din ciorbele şi supiţele mele. N-am încercat niciodată să-l pun la tocăniţe. Felicitări, Mariela!

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 14 aprilie 2010

    Mie imi place mult la o ciorba de fasole ...aia da un gust special dar din pacate eu pe aici prin spania nu il gasesc :( Articolul e bun felicitari .

  • proca constanta

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

    Supica e grozava !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Lenuta draga,foarte bun si la obiect acest articol,felicitari.Asa este, ciorba fara leustean sau patrunjel verde,parca nu-i ciorba.Felicitari pentru articol.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Delicioasa supa de legume cu bacon. Si mie imiplace leusteanul primavara, la ciorba cu verdeturi. Felicitari Elena!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 februarie 2010

    Imi place foarte mult leusteanul in ciorbe,mai ales primavara in ciorba cu galuste,alaturi de alte verdeturi(patrunjel,loboda). Felicitari Elena!

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 30 ianuarie 2010

    Sunt curioasa daca reusesti sa cresti. Eu am incercat patrunjel cret in ghiveci, am avut 2 tipuri de patrunjel, abia s-a facut pana in toamna, iar acum ma tot chinui sa cresc si nu vrea nicicum, il papa niste musculite micisi tot se usuca. Iti doresc succes.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    Felicitari pentru articol Lenutico !!! Nici nu concep coirbitele mele fara aceasta planta aromata....Si sti ce am facut acum ? Mi-am cumparat seminte si sper ca de Paste ,leusteanul meu sa fie destul de mare sa-l pot folosi la ciorba de miel...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010

    Interesant articol,iar supita este intr-adevar delicioasa...