Dieta mediteraneana, bogata in rosii sau produse din rosii, este asociata cu un risc mai scazut al bolilor de inima cronice. Astfel, studii recente au aratat ca oamenii care consuma rosii in mod regulat au un risc mai mic sa sufere atacuri de cord decat cei care nu consuma acest aliment. Aceasta este pentru ca rosiile contin licopen. Licopenul este substanta responsabila pentru efectul antioxidant al rosiilor. Consumul frecvent de rosii si produse din rosii previne oxidarea colesterolului LDL. Colesterolul oxidat este primul pas ce duce spre formarea de placi in artere si, in final, spre atacuri de cord.

Licopenul este pigmentul rosu gasit in anumite fructe si legume, precum guava, pepene rosu sau grapefruit roz. Acesta provine, totusi, in principal din rosii. Fiind un antioxidant puternic, licopenul previne oxidarea colesterolului LDL, cauzata de radicali liberi (molecule foarte instabile si destructive care supun celulele noastre la stress oxidant si daune constante ce ajung, in final, sa ucida celulele).

De asemenea, licopenul poate chiar sa reduca cantitatea de colesterol din sange. Intr-un studiu dezvoltat pe durata a trei luni, 60 de barbati au ingerat 60 de miligrame de licopen pe zi - echivalentul regasit intr-un kilogram de rosii. La sfarsitul perioadei de testare, rezultatul a aratat o reducere de 14% a colesterolului LDL din sange.

Cum poti imbunatati absorbtia de licopen?

Tesuturile noastre trebuie sa “inghita” licopen din mancarea pe care o consumam si sa il transfere celulelor. Studiile au aratat ca cantitatea de licopen gasit in testuruile organelor este diferita de cantitatea de licopen pe care o ingeram si foarte important este modul de absorbtie al acestei substante de catre organism. Persoanele cu o concentratie mai mare de licopen in tesuturi cunosc un risc mai redus de atacuri de cord decat cei cu niveluri mai scazute.

Iata 3 modalitati prin care poti imbunatati absorbtia de licopen:

1.Gateste rosiile cu ajutorul caldurii. Caldura schimba structura chimica a licopenului si il pregateste pentru ca celulele noastre sa il absoarba. Astfel, poti prepara sos de rosii, pasta de rosii sau supe de rosii.
2.Consuma rosii proaspete cu grasimi precum uleiul de masline.
3.Consuma produse ce contin licopen impreuna cu alti antioxidanti. Spre exemplu, poti consuma rosii impreuna cu alte legume, pregatind o salata, sau  poti alege sa mananci o portie de fructe pentru desert. Foloseste ulei de masline si suc de lamaie ca dressing pentru salate si vei avea combinatia perfecta de licopen si antioxidanti.

Acum, ca stim ca este important sa incluzi rosiile in dieta ta zilnica, Gustos.ro iti va da cateva sfaturi pentru a reusi sa inglobezi aceste produse in meniul de zi cu zi:

7 modalitati prin care poti include mai multe rosii in dieta:

- Fa o regula din a avea mereu rosii in frigider. Rosiile de culoare rosie si foarte coapte au mai mult licopen decat cele verzi sau galbene.

- Intotdeauna include rosii in salata. Foloseste ulei de masline si suc de lamaie sau otet ca dressing.

- Mananca pastele cu sos de rosii in loc de ketchup.

- Adauga felii de rosii in sandvisuri.

- Pastreaza mereu la indemana conserve de rosii (preferabil, fara sare). Sunt foarte folositoare, mai ales cand te grabesti si ai nevoie de ele pentru supe sau sosuri.

- Pe cat e posibil, cumpara-ti rosiile de la piata, de la producatori autentici.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    kok miori, 21 ianuarie 2014

    imi plac rosiile si fac multe preparate cu ele.

  • Fara foto

    07 ianuarie 2014

    cat a-i slabit, si glicemia ce valori avea inainte si dupa?

  • Fara foto

    07 ianuarie 2014

    Eu o perioada indelungata am mancat doar rosii si/sau branza , FARA PAINE , dar nu la masa sa--mi tihneasca ci pe blatul din bucatarie si fara sa sed ... m-am simtit si bine , am si slabit si mi-am tinut si glicemia-n frau

  • Fara foto

    Rotaru Sirbu Natalia, 02 septembrie 2013

    the superb de acum mincam doar rosii.

  • Fara foto

    Dumitru Vasiliu, 31 august 2013

    multumesc

  • Fara foto

    Ieremia Doinita, 29 august 2013

    noroc ca acolo multumesc lui D-zeu stau bine ,macar atat

  • Fara foto

    Burlacu Toma, 29 august 2013

    Multume pentru sfat.Nu stiam ca si rossiile sunt bune impotriva colesterolului.

  • Fara foto

    Silvia Serratore, 28 august 2013

    Rectific: 300 ml apa

  • Fara foto

    Silvia Serratore, 28 august 2013

    Aciditatea dispare daca folosesti zilnic probiotice. Eu mi am vindecat astfel ulcerul produs de aciditate. Daca nu gasesti probiotice , o lingurita de biczrbonat de sodiu la un pahar de apa de 300 l si totul se rezolva. De preferat probioticele caci ele sunt de fapt enzimele bune pe care nu le mai ai in stomac. Succes

  • Fara foto

    Dumitru Vasiliu, 27 august 2013

    pacat ca rosiile produc aciditate, pentru ca eu mancam, inainte de a ma imbolnasi de stomac - hiperaciditate gastrica, rosii in permanenta, sub toate formele prezentate in articol; post spune ca rosiile se pot decoji, inainte de a fi consumate, astfel: see you cutitul see you partea dreapta netaioasa, se trece see you dealatul cutitului, putin apasat peste coaja de rosie si astfel se exfoliaza foarte usor si astfel rosia devina mai usor digerabila (coaja de rosie nu este digereabila).

  • Fara foto

    Anca Cojocaru, 26 august 2013

    Multumesc pentru articol, a fost foarte apreciat.

  • Fara foto

    LUBITA, 26 august 2013

    E bine de stiut dar de ce nu se tin rosiile in frigider;eu mereu le-am tinut in frigider si nu s-a intamplat nimic!

  • Fara foto

    Anghel Ana, 26 august 2013

    Multumesc pentru sfat! Chiar am nevoie sa-mi reduc colesterolul rau din organism si nu doresc ca iau pastile!

  • Fara foto

    CARMEN DIACONESCU, 23 septembrie 2009

    Cei care au dubii,ar putea sa-si faca suc de rosii in casa.

  • Fara foto

    Silvia, 22 august 2009

    Dupa noile cercetari se pare ca rosia gatita are mult mai multe beneficii.Tomatele conservate pot fi mult mai nutritive decat cele proaspete deoarece acestea sunt selectionate cand sunt coapte si procesate intr-o maniera care sa le conserve toate beneficiile. Oamenii de stiinta au descoperit ca produsele ambalate din tomate procesate la cald, asa cum ar fi sosul pentru spaghetti, ne pot oferi de sase ori mai mult licopen decat cantitatea echivalenta de tomate proaspete. Acest lucru este posibil deoarece caldura folosita in timpul procesarii distruge zidul de celule, permitand ca licopenul sa fie mai bine absorbit in tubul digestiv. Este important de stiut ca licopenul este solubil in grasimi, facand ca acesta sa fie mai bine absorbit atunci cand este consumat impreuna cu grasimi. Asa ca, poti adauga putin ulei de masline, branza sau carne la pasta ta favorita de tomate pentru a beneficia din plin de continutul de licopen.

  • Fara foto

    Cely, 18 august 2009

    Imi plac sucurile proaspete facute in casa.

  • Fara foto

    valentina ionita, 12 august 2009

    Este o leguma sanatoasa si tare gustoasa,iar fara rosii sau sucul de rosii ,anumite preparate nu au gust...

  • Fara foto

    valentina ionita, 24 iunie 2009

    Rosiile sunt minunate,dar sunt din ce in ce mai rare rosiile de gradina , 100% naturale...De mult nu am mai mancat o rosie sa aiba gustul si mirosul unei rosii adevarate...

  • Fara foto

    proca constanta , 14 iunie 2009

    Prefer sucurile de rosii preparate in casa.

  • Fara foto

    marita28, 30 martie 2009

    De cum incep sa se coaca, noi mancam rosiile prospete direct din gradina, doar spalate bine. Pacat ca la piata este tot mai greu sa cumperi rosiile direct de la taranii care nu adauga tot felul de chimicale pentru a le grabi coacerea si a le da culoare. De aceea va recomand sa evitati pe cat posibil sa cumparati rosiile care sunt tari, pentru ca poti sa le tii si o luna si tot \"beton\" raman chiar daca le folosesti si in mancare.

  • Fara foto

    Adrian, 09 ianuarie 2009

    Rosiile nu se tin in frigider! E un fapt cunoscut. Si nici bananele! Rosiile le tineti in camara, si puteti cumpara mereu \"proaspete\" de lamagazin!

  • Fara foto

    magda, 31 octombrie 2008

    Rosiile din timpul iernii, care nu au nici un gust mai contin licopen? Mai sunt la fel de bune sau mai bine renuntam la ele?