Maslinii au fost folositi in medicina timp de multe secole, atat frunzele lor cat si uleiul.

Primele documente istorice care certifica utilizarea medicinala a copacului de masline dateaza inca din perioada Egiptului antic. Egiptenii considerau ramurele de maslin drept un simbol al puterii nemuritoare si, potrivit unor istorici, uleiurile de masline erau folosite la imbalsamarea faraonilor pentru a le prezerva corpul. Grecii antici foloseau coroane impletite din ramuri tinere de maslin pentru a decora castigatorii primelor Olimpiade.

Maslinii au fost folositi in medicina timp de multe secole, atat frunzele lor cat si uleiul.

Frunzele de maslin

Inca din vremurile stravechi, frunzele de maslin au fost folosite de catre Greci in curatarea ranile. De asemenea, ele actioneaza ca un usor diuretic iar cercetarile au aratat ca frunzele de maslin au capacitatea de a ajuta atat la scaderea nivelului de zahar din sange, cat si la scaderea tensiunii.

Frunzele au, de asemenea, si proprietati antimicrobiene si sunt foarte eficiente impotriva unor anumite tipuri de virusi, bacterii sau ciuperci.

Uleiul de masline

Uleiul de masline din fructul presat la rece are actiune protectiva asupra tractului digestiv. Iar cand este aplicat extern, alina pielea uscata. 

Cand este folosit la gatit sau ca supliment la mancare, ajuta la pastrarea sanatatii inimii si arterelor. Iar consumul regulat, previne construirea de colesterol in artere.

Acest ulei este folosit inca din timpurile biblice pentru ingrijirea pielii - facand-o supla si neteda - si pentru a grabi vindecarea pielii crapate sau iritate.

Uleiul de masline este o alternativa excelenta la unturi si margarine. Un mod delicios de a-l folosi este amestecarea lui cu condimentele tale favorite si punerea acestei compozitii la macerat pentru cateva zile. Apoi uleiul poate fi folosit la salate si sosuri.

Pastrarea sa se poate face intr-un loc intunecos si rece, timp de pana la 6 luni de la deschiderea ambalajului, sau timp de aproape 1 an daca este tinut in frigider.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 27 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    10 iunie 2014

    cat duce trenul :)

  • Fara foto

    Rodica Florea, 01 ianuarie 2014

    Buna ziua as vrea sa stiu si eu cite masline ai voie sa maninci pe zi?

  • Fara foto

    Bogdan Mariden, 26 octombrie 2013

    da

  • Georgiana_Hasan

    Georgiana_Hasan (Bucatar) , 21 noiembrie 2012

    eu folosesc atat uleiu,maslinele si frunzele de cca16ani si pot spune ca are un beneficiu foarte vizibil asupra organismul .nu are contraindicatii.dar nu uitati in viata nu trebuie sa abuzam de nimic daca vrem sa slabim. decoctul de maslin e bun de pus pe rani ,fata si de baut iar uleiul face miracole daca-l folosim pe pielea umeda,in mancare pus dupa ce terminam de gatit,nu inainte sau de baut posibil pe stomacul gol cu o picatura de lamaie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Uleiul de masline este foarte indicat la salate in special uleiul extravirgin,eu il folosesc foarte des.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bune sunt maslinele.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Am tinut o dieta de curand si mi s-a spus ca maslinele au foarte mult ulei si nu sunt bune la dieta,oare asa sa fie?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Am recit acest articol, este foarte bun.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Foarte interesant. Nu stiam de beneficiile frunzelor de maslin. Uleiul de masline ajuta si in cazul problemelor biliare.

  • Fara foto

    gina de jong, 26 septembrie 2009

    Folosesc ulei de masline pentru facut masca pentru parul degradat/ingrediente;50ml ulei,zeama de la o jumatate de lamaie ,se amesteca bine si se pune la radacina parului si se intinde pana la varfuri,se maseaza cateva minute(2-3) dupa pui o punga in cap si legi cu un prosop deasupra sau un scutecel ,se lasa 20 de minute sa reactioneze si dupa se spala bine cu sampon dupa clatiti bine parul cu apa si 2 linguri de otet (deci cam 5litri de apa cu 2 linguri de otet daca se poate de mere )nu se pune balsam de par cat timp faceti tratamentu ,dureaza cam 2 luni deci numai o data pe saptamana faceti tratamentu in rest va spalati normal numai cu sampon,aceasta cantitate este special pentru cei care au parul lung maxim pana la umeri pentru parul mai lung dublati compozitia,va doresc sanatate multa.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

    Folosesc maslinele mai putin sarate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

    Folosesc uleiul de masline extravergin la salate, le da un gust minunat si pun suc de lamaie proaspat stors.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Este diferenta reala intre diferitele tipuri de ulei de masline? Sau se plateste numai 'marca'?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Intr-adevar un articol pe cinste,uite si din comentarii am invatat ceva ce nu stiam,Felicitari pentru articol,eu folosesc doar ulei de masline extravirgin.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iunie 2009

    Salatele cu ulei de masline sunt delicioase.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Uleiul de masline extra virgin este intradevar foarte sanatos,o spune toata lumea.Pentru o dieta sanatoasa este recomandat a se lolosi crud si nu in prajeli. Maslinele sunt si ele foarte bune,cele mai sanatose sunt cele naturale ,am inteles ca soiul numit kalamata sunt cele mai bune.

  • Cristina Oprica

    Cristina Oprica (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Maslinele sunt un dar al naturii de care trebuie sa stim cum sa ne bucuram. Ar trebui stiut ca maslinele negre din comert sunt inegrite pe cale artificiala cu substante care contin oxid de fier. De aceea ar trebui evitate cautand in schimb maslinele acelea cu o nuanta violet inchis netratate chimic sau eventual maslinele verzi. Uleiul de masline este mai mult decat un aliment, este un adevarat medicament natural. Folosesc ulei de masline in salatele. Chiar daca uneori simt nevoia sa il schimb cu uleiul de nuci sau de alune (pentru variatia gustului), ma intorc mereu la uleiul de masline ca la o dragoste dintai. Doamnele stiu desigur ca uleiul de masline (daca e din cel presat la rece e chiar perfect) este un produs cosmetic greu de egalat de cele mai pretentioase creme si lotiuni. Voi incheia prin a aminti faptul ca uneori pofta persistenta de a consuma masline poate indica unele probleme de functionare a tiroidei. Organismul nostru atat de bine accesorizat, e uneori mai bine informat decat noi si stie instinctiv ce ii trebuie pentru a functiona in parametrii.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Eu pregatesc o pasta din masline cu care umplu rosiile(am postat reteta) .Sunt delicioase.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2009

    Maslinele sunt minunate,iar de ulei ce sa mai vorbim.Sunt o adevarata oaza pentru sanatatea noastra.

  • Cimpean Mariana-Corina

    Maricor (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Cel mai bine ar fi sa nu prajim deloc alimentele dar daca tot o facem macar sa o facem cum trebuie. Cel mai bun ulei pentru prajit (dupa parerea mea)este cel de palmier si apoi uleiul de masline virgin sau extravirgin.

  • Cimpean Mariana-Corina

    Maricor (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Daca tot vorbim despre beneficiile uleiului de masline si despre masline, am o reteta grozava pentru cei care au acces la masline proaspete.Iata reteta: masline verzi proaspete,sare grunjoasa,sare de lamaie,apa.Cantitatile raman la latitudinea fiecaruia. Prima etapa: luam maslinele si le spargem cu o greutate sau o piatra,(sau le crestam cu un cutit)le punem in recipiente si turnam apa peste ele. Shimbam apa o data la 12 ore timp de 3-4 zile.A doua etapa: scurgem apa, le lasam sub jet de apa si le punem in borcane cu capac.Punem apa la fiert si adaugam sarea si sarea de lamaie(1lingura de sare la 1L de apa si 1 plic de sare de lamaie la 2L de apa). Apoi turnam saramura peste masline, inchidem borcanele si le depozitam in camara minim 3 saptamani. A treia etapa:Dupa circa 4 sapatamani maslinele sunt gata pentru consum dar nu oricum. Luam un borcan, scurgem zeama si turnam peste ele 5-6 linguri de masline, 50ml zeama de lamaie, 1 lingurita de Kekik sau oregano(kekik este un condiment specific turcesc)si 1 lingurita de ardei iute rosu uscat si pisat. Optional puteti adauga fulgi de usturoi uscat.Le lasam 24 de ore la frigider dupa care se pot consuma.Ele se pastreaza preparate astfel maximum 10 zile.Pofta buna la Masline marinate!

  • Garfield

    Garfield (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    E adevarat ca nu se recomanda prajirea cu ulei de masline?

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    Masca pentru fata Se amesteca 1 lingurita de ulei de masline cu 10 picaturi zeama de lamiie si 1lingurita de miere.Se maseaza tenul fetei ,dupa 15\'se clateste fata cu apa calduta.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    Uleiul de masline se foloseste ca produs cosmetic.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    Uleiul de masline este recomandat pentru afectiuni ale bilei.Se ia in fiecare dimineata cite i lingura pe nemincate.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 06 iunie 2008

    Itradevar maslinele dar mai ales uleiul de masline este foarte bun atit la pregatirea hranei prin fierbere si prajire dar in special la salatele si pastele-aperitiv.

  • Fara foto

    Ioan , 14 aprilie 2008

    O dovada in plus despre calitatile uleiului de masline ar fi si aceea , ca locuitori tarilor care consuma in mod frecvent uleiul de masline au o rata scazuta in randul bolilor cardio vasculare