Bucataria jamaicana include un amestec de influente ale indigenilor de pe insula, dar si ale spaniolilor, britanicilor, africanilor si indienilor care au ocupat insula. In general, preparatele sunt un amestec de influente, metode de gatit si traditii.

De regula, retetele aduse din afara insulei au fost modificate, folosind ingrediente locale. Altele sunt 100% productii locale. Preparate traditionale jamaicane sunt curry de capra, galusti prajite, peste cod prajit, varza la aburi sau orez si mazare.


Istoria bucatariei jamaicane


Cristofor Columb a vizitat Jamaica de mai multe ori spre sfarsitul secolului XV si inceputul secolului XVI. In timpul acestor vizite a descris felul in care indigenii conservau carnea, adaugandu-i ardei iute, condimente si sare de mare.

Spaniolii au fost primii europeni care au ajuns pe insula. Ei au adus valuri de sclavi africani, care si-au pus si ei amprenta asupra bucatariei locale. Muncitorii chinezi si indieni care le-au urmat au adus si ei influentele lor.

Iata si o reteta jamaicana:


Salata jamaicana cu felii de pui


Timp de preparare:

15 min (complexitate redusa)


Ingrediente:

4 cepe verzi, taiate fin

3 catei de usturoi, tocati

1 1/4 lingurita cimbru uscat

1 lingurita piper negru

3/4 lingurita enibahar macinat

3/4 lingurita sare

4 linguri otet din vin rosu

2 linguri mustar de Dijon

2 lingurite zahar brun inchis

450 g piept de pui fara piele, fara oase

1 lingura ulei de masline.

2 cani bucati de ananas

4 kiwi, curatati si taiati in felii

1 ardei gras rosu mare, taiat betisoare

1 cana betisoare de jicama


Mod de preparare:

1. Intr-un castron mare, se amesteca jumatate din ceapa, usturoiul, cimbrul, piperul negru, enibaharul si 1/2 lingurita de sare. Se adauga 2 linguri de otet, 1 lingura de mustar si zaharul brun (se amesteca bine). Se adauga puiul si se freaca bine cu amestecul. Se acopera si se pun deoparte.

2. Într-un castron separat, se amesteca restul de 2 linguri de otet, 1 lingura de mustar, 1/4 lingurlta sare si uleiul. Se adauga ceapa ramasa, ananasul, kiwi, ardeiul gras, jicama si se amesteca.

3. Se incalzeste in prealabil gratarul. Se frige puiul la 15 cm de flacara, 4 minute pe fiecare parte sau pana este facut. Cand se raceste suficient, se taie puiul felii pe diagonala. Se adauga in castron si se amesteca.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Felicitari pentru articol !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bun articolul.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Ce bine suna. Oricum am sa o incerc si fara betisorele de jicama.

  • Fara foto

    paula, 06 octombrie 2009

    Unde gasim jicama? Eu nu am mai vazut nicaieri.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Foarte interesanta reteta doar ca nu avem toate ingredientele, ne lipsesc betisoarele de jicama. Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2009

    Interesanta reteta, din pacate jicama nu se gaseste la noi.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2009

    Bucataria jamaicana este sanatoasa deoarece contine multe preparate naturale, foloseste portii mici de carne, are un mare continut de peste, fasole si legume si, cel mai important, pentru ca este un amestec a ceea ce este mai bun in bucataria africana, europeana, indiana si chinezeasca.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 30 septembrie 2009

    Foarte interesant articolul. Mi-ar place sa fac si eu reteta aceasta dar nu am jicama. Pentru cei ce vor sa stie: "...Jicama este o radacinoasa a carei coaja necomestibila, subtire si maro la culoare, acopera un miez alb, suculant, crocant si dulce, al carui gust delicat aminteste de cel al castanelor de apa. Cruda, jicama se feliaza, se stropeste cu zeama de lamaie, se asezoneaza cu pudra de ardei iute si sare (o gustare mexicana tipica). Jicama se gateste cam ca un cartof. Ramane crocanta chiar si cand este gatita si adauga un plus de textura unei mari varietati de feluri de mancare..."

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

    Frumos si real comentariu.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

    Interesanta reteta,dar ce este "jicama"?

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

    Interesant articol! Gustoasa reteta!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

    Un articol interesant, retetele postate sunt deosebite ca de altfel intreaga bucatarie jamaicana.