Ce e colesterolul şi cum îl ţii sub control

Auzi peste tot despre colesterol, despre cât e de periculos şi probabil că l-ai văzut şi tu subliniat pe buletinul tău de analize. Dar ştii ce este de fapt colesterolul şi cum poţi scăpa de grija lui?

Ce e colesterolul şi cum îl ţii sub control

Temutul colesterol este, de fapt, esenţial pentru supravieţuire, fiecare celulă având nevoie de el. Pe lângă buna funcţionare a celulelor, colesterolul mai asigură sinteza anumitor hormoni şi absorbţia unor vitamine.

De ce este rău colesterolul

Problema este că organismul tău are nevoie de cantităţi mici de colesterol, iar excesul se depune pe vasele de sânge. Procesul se numeşte ateroscleroză şi duce la pierderea elasticităţii şi îngustarea vaselor de sânge până la punctul în care circulaţia devine dificilă. Dacă se mai formează şi un cheag de sânge, artera se blochează de tot, urmarea imediată fiind atacul vascular cerebral sau infarctul.

Cel care se depune pe artere este aşa-zisul colesterol rău, sau LDL.

Acesta transportă colesterolul de la ficat, unde este produs, către celule. Probleme apar atunci când există un exces, adică ficatul produce mai mult decât are nevoie corpul.

Însă există şi colesterolul bun, sau HDL, menit să aducă înapoi la ficat LDL-ul în exces.

Pentru o sănătate bună, trebuie ca LDL să fie cât mai mic, iar HDL cât mai mare. În caz contrar, creşte riscul unei boli cardiace.

Analize periodice pentru stabilirea nivelului de colesterol

Ca să ştii ce rişti, singura variantă este să-ţi faci analiza de sânge pentru depistarea nivelului de colesterol. Societatea Română de Cardiologie recomandă ca toate persoanele peste 20 de ani să-şi verifice colesterolul cel puţin o dată la cinci ani, indiferent de greutate şi starea de sănătate.

Persoanele cu risc crescut trebuie să-şi facă analize mai des, cel puţin o dată pe an. În această categorie intră cei care au mai avut probleme cu colesterolul, supraponderalii, sedentarii, cei care mănâncă multe grăsimi, bărbaţii peste 55 de ani şi femeile trecute de menopauză, diabeticii, hipertensivii, cardiacii şi cei care au cardiaci în familie.

Societatea Română de Cardiologie ne informează şi în legătură cu nivelul optim al colesterolului. Deşi valorile normale depind de fiecare individid în parte, adulţii ar trebui să aibă colesterolul total sub 190 mg/dl, LDL-ul sub 115 mg/dl, HDL-ul mai mare de 60 mg/dl şi trigliceridele sub 150 mg/dl.

Cel mai bun tratament, un nou stil de viaţă

Dacă nu te încadrezi în aceste valori, prima măsură pentru a reveni la normal ar trebui să fie schimbarea modului de viaţă. După o perioadă în care urmezi un regim alimentar special, colesterolul ar trebui să scadă. Astfel, Societatea Română de Cardiologie, recomandă ca grăsimile să reprezinte doar 25-35% din totalul caloriilor consumate.

În special, ar trebui evitate grăsimile saturate, care sunt cele mai nocive, dar, din pacate sunt foarte consumate în România. Din această categorie fac parte toate grăsimile animale: untul, untura, carnea de porc grasă, pielea de pui, brânza grasă, fast-food-ul, etc. La fel de periculoase sunt grăsimile hidrogenate sau trans pe care le găsim în dulciuri, chips-uri etc.

Fie că ai probleme cu colesterolul, fie că nu ai, principalele grăsimi consumate ar trebui să fie cele nesaturate, pe care le găseşti în uleiurile vegetale (de nuci, in, măsline, floarea soarelui) şi în peşte.

Grăsimile saturate şi trans cresc colestereloul total şi LDL şi scad HDL, cu alte cuvinte favorizează colesterolul rău şi îl micşorează pe cel bun. În schimb, grăsimile nesaturate au efectul invers, protejând sistemul cardiovascular.

Există şi medicamente care pot reduce colesterolul, însă acestea se iau numai la recomandarea medicului şi nu ar trebui să fie prima măsură în lupta cu grăsimile. Societatea Română de Cardiologie recomandă ca medicamentele să fie luate numai dacă schimbarea stilului de viaţă nu a dat rezultatele dorite.

Până la urmă, fie că iei medicamente, fie că nu, dieta va trebui să ţi-o schimbi. Specialiştii în cardiologie recomandă:

• Un consum cât mai mare de fructe şi legume proaspete şi cereale integrale

• Consumul de peşte cel puţin de două ori pe săptămână. Se recomandă peştele cât mai gras, de exemplu somon sau macrou.

• Consumul de lactate degresate, cu nu mai mult de 1% grăsime.

• Cât mai puţine sucuri, alcool, sare, prajituri, creme, gogoşi, cafea.

• Maxim două ouă pe săptămână.

• Evitarea meselor de tip fast-food.

• Cât mai puţină carne şi nu prăjită.

Este un stil de viaţă pe care ar trebui să-l adopte oricine, dar mai ales cei care au un nivel crescut al colesterolului.

Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise