Urmare a stilului de viaţă greşit, constipaţia poate fi combătută prin schimbări simple ce ţin de alimentaţie.
Află care sunt acestea şi de ce nu sunt bune laxativele.

DE UNDE ŞTII CĂ EŞTI CONSTIPATĂ
E destul de greu să defineşti normalitatea în ce priveşte tranzitul intestinal, aşa că multe persoane pot suferi o viaţă întreagă de constipaţie fără să-şi dea seama. Ideal ar fi să ai scaun zilnic, dar dacă se întâmplă mai rar nu înseamnă musai că eşti constipată.
În general, se poate vorbi de constipaţie dacă ai mai puţin de trei scaune pe săptămână. Dar în general poţi să spui că eşti constipată atunci când apare disconfortul: balonare, dureri, scaune cu consistenţă dură care se elimină cu greutate, flatulenţă etc.

DE CE NU E BINE SĂ IEI LAXATIVE
Când ai o asemenea problemă, probabil că primul gând este să iei un laxativ. Este o soluţie bună pentru moment dacă te simţi inconfortabil sau ai dureri. Poţi să apelezi la laxative şi dacă în cazul tău constipaţia este o întâmplare, de exemplu dacă timp de câteva zile ai fost nevoită să-ţi schimbi alimentaţia, mâncând mai puţine fibre.
În schimb, pentru constipaţia cronică sau de lungă durată, laxativele nu sunt o soluţie. În primul rând pentru că ele nu tratează cauza şi în al doilea rând pentru că pot produce o complicaţie supranumită „sindromul colonului leneş”.Colonul devine dependent de medicamente şi nu mai ştie cum să funcţioneze în lipsa lor. Cu alte cuvinte, constipaţia se înrăutăţeşte.
În plus, laxativele împiedică absorbţia anumitor nutrienţi şi afectează tractul intestinal. Pot provoca balonare, diaree şi deshidratare.

DE CE SUNT IMPORTANTE FIBRELE
Pentru că tranzitul intestinal depinde în mare măsură de alimentaţie, schimbarea obiceiurilor alimentare ar trebui să vindece, măcar în parte, constipaţia.
Cel mai important element: fibrele, acea parte a plantelor care nu poate fi digerată. Pentru combaterea constipaţiei sunt utile fibrele insolubile, care trec prin tractul digestiv aproape intacte. Pentru că absorb multă apă fac scaunul mai moale, mai voluminos, deci mai uşor de eliminat.
Le găseşti în coaja fructelor şi legumelor, tărâţe de grâu, cereale integrale, seminţe şi nuci. O lingură de tărâţe luată cu un pahar mare de apă ar putea fi un bun remediu împotriva constipaţiei.
Există şi fibre solubile care fermentează în colon şi încetinesc digestia, ajutând organismul să absoarbă mai multe elemente nutritive din mâncare. Şi ele joacă rolul lor în alimentaţie dar nu sunt atât de eficiente împotriva constipaţiei.
Fibrele solubile se găsesc în seminţe de in, ovăz, fasole uscată, fructe şi legume.
Din păcate, alimentaţia de tip vestic, bazată pe carne şi pâine albă este foarte săracă în fibre, de unde şi numărul mare al celor care suferă de constipaţie. Specialiştii cred că un consum adecvat de fibre ar putea preveni multe din bolile secolului nostru: boli de inimă, diabet, obezitate şi unele tipuri de cancer.

ALTE MĂSURI ÎMPOTRIVA CONSTIPAŢIEI
Pe lângă consumul sporit de fibre, medicii recomandă o viaţă cât mai activă pentru că efortul fizic stimulează activitatea intestinală. Aşa se explică de ce au probleme cu constipaţia bătrânii sau cei care nu se pot ridica din pat.Important este şi un consum adecvat de lichide, pentru că în lipsa lor fibrele nu tratează constipaţia, ci o provoacă.
Degeaba consumi fibre insolubile dacă nu le dai şi apa pe care să o absoarbă. Dacă fibrele provin din fructe şi legume problema este rezolvată fiindcă aceste alimente conţin şi apă. Dar dacă iei suplimente cu fibre sub formă de pastile sau mănânci tărâţe, atunci ai absolută nevoie de apă.
În lipsa lichidelor, fibrele în cantităţi mari pot să formeze scaune tari imposibil de eliminat, deci efectul e invers.

REMEDII NATURISTE PENTRU CONSTIPAŢIE
Cel mai cunoscut remediu naturist este ceaiul de cruşin, care e şi destul de eficient în cazuri de constipaţie acuta. Mai puţin cunoscut la noi, dar la fel de eficient e ceaiul de senna. Din păcate, aceste două produse au dezavantajele laxativelor, în sensul că în timp corpul se obişnuieşte şi dozele necesare sunt tot mai mari. Oricum, rămân remedii potrivite pentru episoadele rare de constipaţie.
Pe lângă acestea, se găsec şi ceaiuri din combinaţii de plante special create pentru a trata constipaţia.
Un alt remediu foarte cunoscut şi eficient sunt seminţele de in. Două linguriţe pe zi sunt de ajuns şi le poţi consuma ca atare sau adăugate în salate, iaurt, cereale. O altă variantă este sa pui seminţele de in la înmuiat intr-un vas cu apă şi să consumi de acolo câte două linguriţe. Important este să mesteci bine seminţele de in, altfel e posibil să treacă întregi prin tractul digestiv, neavând niciun efect.

CÂND TREBUIE SĂ MERGI LA MEDIC PENTRU CONSTIPAŢIE
Constipaţia poate fi simptom al unei boli grave, aşa că este bine să mergi la medic când problema se instalează brusc, fără să fi avut loc vreo schimbare în stilul de viaţă. De asemenea ai nevoie de un control când constipaţia este însoţită de dureri abdominale intense, scaun subţire ca un creion, scaun cu sânge, slăbire inexplicabilă, dureri rectale.
Este bine să ceară ajutorul medicului şi cei care suferă de constipatie cronică fiindcă aceasta poate produce complicaţii serioase precum hemoroizi, fisuri anale sau prolaps rectal - o parte din ţesutul rectal este împins afară prin anus.


Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 13 comentarii
 • Dumitru Sofinet, 15 iulie 2015

  Copilul meu de 2nisori are probleme cu constipatia.sar putea din cauza laptelul de vaca?

 • Adriana Maria, 07 iunie 2015

  INCERCATI SA LUATI COLON HELP CU IAURT IN FIECARE DIMINEATA .

 • Daniela Cristina Jucan, 03 aprilie 2015

  beau 2 litrii de apa pe zi si 1 litru suc de fructe facut in casa si sunt constipata deci...????,mi-am facut prune uscate neafumate cu apa baute seara nici un efect deci...???organism si organism

 • Ray Ray, 23 ianuarie 2015

  ai incercat?

 • Iulian Carp, 16 noiembrie 2014

  MULTA APA DE CONSUMAT ,ZIUA MINIM 3 LITRI SI NU AI CONSTIPATIE DE LOC .....

 • Mihaela Ella, 31 octombrie 2014

  :)))

 • Maria Kalapis, 20 iulie 2014

  buna seara va multumesc ptr sfaturile acordate

 • Simona Simona, 24 iunie 2014

  buna ziua multumesc pentru sfaturi

 • Alexandru Padureanu, 12 noiembrie 2013

  cel mai bun remediu este consumul prunelor uscate . pune 7-8 prune intr-un pahar cu apa rece.prunele si apa le consumi seara inainte de culcare. efect garantat

 • Horga Dumitru, 10 septembrie 2013

  doze marite de ceai de sena mareste tensiunea arteriala , afecteaza spre rau organismul.

 • gog, 13 decembrie 2011

  Ciudat sau nu dar ciocolata calda a dat rezultate incredibile in ceea ce ma priveste, dar pe stomacul gol ! Dupa 15 min te duci la toaleta cu viteza luminii :)))

 • maria, 10 noiembrie 2011

  Seminte de in date putin prin rasnita de cafea si amestecate cu tarata de psyllium face minuni- consumate dimineata pe stomacul gol. Si evident cat mai multa apa.

 • florentin, 06 ianuarie 2011

  maninca 2-3 prune uscate dimineata si 2-3 seara si ai scapat de constipatie fara nici-o durere de cap sau , inainte 45 de minute de prima masa de diminetata bea 2 pahare de apa