De ce ai nevoie de suplimente cu vitamine

Vitaminele, esenţiale pentru un corp sănătos, ar trebui să vină din dietă. Din păcate, alimentaţia de astăzi e săracă în vitamine, deci mulţi au nevoie de suplimente.

De ce ai nevoie de suplimente cu vitamine

Aşa complicat şi puternic cum este, corpul uman are un mare defect, acela că nu poate produce vitamine. În mod normal, le-ar primi zilnic din mâncare, dar având în vedere cât de greşită este alimentaţia modernă, mulţi dintre noi au nevoie de suplimente cu multivitamine.

În secolul XVIII, când marinarii sufereau cumplit din cauza scorbutului, doctorii credeau că boala se poate preveni printr-o igienă corectă, activitate fizică şi un moral ridicat. Au murit mulţi oameni până când s-a descoperit că scorbutul era o urmare a lipsei de vitamina C, normală de altfel la cei care petrec luni de zile pe mare, mâncând numai conserve. Mai apoi, doctorii şi-au dat seama că şi pelagra, beri-beri sau rahitismul puteau fi prevenite tot cu ajutorul vitaminelor.

Vitaminele au început să fie „descoperite”, rând pe rând, abia din 1910, iar în perioada următoare s-a înţeles cu adevărat cât de importante sunt ele.

LA CE AJUTĂ VITAMINELE

La toate. Chiar dacă proteinele, carbohidraţii şi grăsimile sunt elementele ce hrănesc organismul, ele nu ar putea fi folosite dacă nu ar exista vitaminele. După cum explică unii nutriţionişti, vitaminele sunt pentru corpul nostru, asa cum e uleiul pentru o maşină: chiar dacă ai rezervorul plin de benzină, maşina nu porneşte decât când îi pui şi ulei.Vitaminele sunt esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea organismului încă de la începutul vieţii intrauterine, când vitaminele facilitează reacţiile chimice care duc la formarea diverselor ţesuturi. E de ajuns să lipsească o anumită vitamină pentru ca lucrurile să ia o turnură proastă, ducând la o malformaţie sau o altă problemă majoră.

Chiar şi după ce am depăşit faza de creştere, vitaminele rămân esenţiale pentru menţinerea în stare bună şi funcţionarea, oaselor, muşchilor, sistemului nervos etc. Carenţele de vitamine pot însemna pierderea vederii pe timp de noapte, sângerări, diaree, oboseală, insomnii, demenţă, nervozitate, lipsa poftei de mâncare, vărsături şi multe alte neplăceri.

DE CE SĂ IEI VITAMINE

Cele 13 vitamine necesare oamenilor se împart în două categorii. Patru din ele sunt solubile în grăsime - vitaminele A, D, E, K - ceea ce înseamnă că sunt absorbite prin intestin în prezenţa grăsimilor şi apoi pot fi stocate pentru un timp în ficat şi în depozitele de grăsime. De aceea carenţele sunt mai rare, dar sunt posibile şi „supradozele”.

Celelalte nouă vitamine - C şi grupul B - sunt solubile în apă. Din cantitatea de vitamine pe care ai consumat-o astăzi, corpul ia atât cât are nevoie, iar resturile sunt eliminate prin urină.

Asta înseamnă că vitaminele din această categorie trebuie consumate zilnic.

Din păcate, alimentaţia noastră, care ar trebui să ne furnizeze zilnic vitaminele necesare, este adesea foarte săracă. E drept că organismul nostru are nevoie de cantităţi mici din fiecare vitamină, dar în ziua de azi este posibil să nu le primească nici pe acestea. Imaginează-ţi o persoană care se hrăneşte numai cu fast-food sau una care nu suportă legumele şi fructele.

Mai mult, chiar şi cei care se străduiesc să aibă o dietă echilibrata ar putea să aibă carenţe de vitamine pentru că fructele şi legumele de astăzi nu se mai compară cu cele de altădată în ce priveşte cantitatea de nutrienţi.Aşa se face că mulţi dintre noi ajung să sufere de pe urma carenţelor de vitamine fără ca măcar să o ştie. O stare de oboseală, lipsa de energie, o uşoară nervozitate, lipsa poftei de mâncare, pot fi simptome ale lipsei de vitamine, deşi obişnuim să le punem pe seama stresului. Dacă te recunoşti în aceste simptome, poate că nu ar strica să iei legătura cu medicul tău de familie, care să îţi indice un supliment cu multivitamine.

VITAMINELE ÎNGRAŞĂ?

Vitaminele nu conţin calorii, deci nu pot să contribuie la acumularea kilogramelor. Vei spune că vitaminele îţi măresc senzaţia de foame şi te fac să mănânci continuu. Iar dacă te gândeşti bine, sigur ştii pe cineva care s-a îngrăşat de la vitamine. Probabil e doar o scuză. Ne îngrăşăm de la excesul de mâncare, nu de la suplimentele cu vitamine.

Studiile pe acest subiect au arătat că vitaminele nu îţi influenţează senzaţia de foame. Acest mit a pornit de la faptul că unele carenţe de vitamine provoacă anorexia, adică lipsa poftei de mâncare. Când carenţa este tratată prin suplimente, bineînţeles că foamea revine la normal. Dar dacă eşti sănătoasă şi mănânci normal senzaţia de foame nu va fi mărită.

Din contră, vitaminele te ajută să slăbeşti pentru că îţi dau energia necesară activităţii fizice, contribuie la menţinerea unui metabolism sănătos şi previn stările de nervozitate specifice dietelor. De fapt, suplimentele cu vitamine sunt recomandate în cura de slăbire pentru a preveni carenţele.

Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise