Pofta permanentă de dulciuri e o problemă cu care ne confruntăm toate, dar mai ales cele care lucrează la calculator, spun cercetările. Află ce ai de făcut ca să mănânci mai puţine.
Pofta de dulciuri şi calculatorul
Ciocolată, napolitane, jeleuri, biscuiţi cu cremă, le-ai mânca pe toate, în orice moment al zilei. Şi noi! Probabil şi pentru că ne petrecem mare parte a zilei în faţa calculatorului.
Cel puţin aşa susţin cercetătorii danezi care au observat că şi câteva minute petrecute în faţa calculatorului sunt de ajuns pentru a-ţi face poftă de o ciocolată sau o prăjitură.
În urma unui studiu realizat pe un grup de femei tinere, ei au ajuns la concluzia că stresul psihic pe care îl crează calculatorul produce anumite schimbări ale glicemiei şi ale hormonilor, schimbări care îţi păcălesc creierul, făcându-l să creada că ai ars multe calorii ce trebuie înlocuite rapid.
Nu contează ce faci la calculator. Fie că lucrezi, fie că te joci sau navighezi pe internet, efectul este acelaşi. Mai mult, privitul la televizor acţioneaza cam la fel. Cercetătorii le sfătuiesc pe cele care lucrează în faţa unui calculator să ia pauze dese sau chiar să lucreze stând în picioare, dacă vor să-şi păstreze silueta.
Pofta de dulce, o dependenţă moştenită
Primii oameni erau „programaţi” să prefere alimentele dulci, pentru că ele le aduceau multe calorii şi odată cu ele energia necesară pentru a vâna şi a se apăra. Este o tendinţă pe care am moştenit-o şi noi, chiar dacă nu mai avem nevoie de aşa multă energie. Aşa că, indiferent ce ar arăta cercetările, tuturor ne e poftă de dulciuri, fie că lucrăm sau nu la calculator.
Pofta de dulce este o dependenţă care se manifestă din primii ani de viaţă. Conform specialiştilor, gustul dulce este primul pe care îl preferăm, încă de la naştere, nu numai pentru că este bun, pur şi simplu, ci şi pentru că zahărul stimulează secreţia de endorfine, hormonii fericirii, care ne calmează şi ne relaxează, aşa cum face un drog un cazul dependenţilor.
La acestea se adaugă comportamentul părinţilor, care folosesc dulciurile ca recompensă, metodă de consolare şi alungare a plictiselii. E şi normal să creştem dependenţi de dulciuri!
Fiecare gustare dulce este punctul de pornire pentru o altă poftă. Când mănânci zahăr, orice formă ar lua el, glicemia îţi creşte brusc, ceea ce îţi dă o stare de bine, dar scade la fel de brusc, moment în care ai nevoie iar de „ceva bun”.
Cum învingi de tot pofta de dulciuri
Ai două opţiuni: fie scapi complet de dependenţă şi renunţi de tot la dulciuri, fie încerci să-ţi ţii poftele sub control, cedând câte puţin, din când în când.
Dacă alegi prima variantă, ar trebui să nu mai mănânci deloc dulciuri. Este ca o dezintoxicare şi în primele două-trei zile vei fi într-un fel de sevraj, mai ales dacă eşti genul care ţine tot timpul o ciocolată în geantă. Însă după o anumită perioada vei vedea că nu îţi mai e poftă de prăjituri nici măcar atunci când le ai în faţă.
Secretul este să înţelegi că fiecare gustare dulce îţi întreţine dependenţa, aşa cum o nouă doză de droguri adânceşte dependenţa unui toxicoman. La un moment dat pofta va dispărea şi nu vei mai avea nevoie de ciocolată ca să te simţi bine. Dar ţine minte că fiecare gustare dulce poate însemna o recădere!
Cum ţii sub control pofta de dulciuri
Nu vrei să renunţi de tot la alimentele care îţi plac? Există câteva metode prin care poţi ţine poftele sub control:
• Dacă eşti destul de tare, poţi să-ţi satisfaci pofta de dulciuri din când în când, dar cu porţii mici. Sunt ideale ciocolăţelele pentru copii sau pungile mici de bomboane. Ai grijă totuşi să nu depăseşti 100-150 de calorii la o astfel de gustare şi să nu cedezi prea des.
• O altă idee bună este să faci combinaţii din alimente sănătoase şi ceva dulce: un pumn de migdale amestecate cu iaurt şi miere, căpşune înmuiate în ciocolată, salată de fructe cu frişcă etc. Aşa îţi satisfaci pofta, dar iei şi o gustare bogată în nutrienţi.
• Când simţi că eşti pe punctul de a ceda poftelor, mestecă o gumă fără zahăr. E util mai ales când ai în faţă multe dulciuri şi ştii că nu te poţi abţine. Dacă ai gura ocupată vei fi mai puţin tentată să te „arunci” în prăjituri.
• Fructele pot fi de un mare ajutor când pofteşti la ceva dulce. E adevărat că o piersică nu se compară cu o ciocolată, dar este bună în felul ei şi în plus conţine vitamine, fibre şi destul de multă apă.
• Dacă fructele nu te satisfac sau vrei să renunţi şi la ele, mişcarea este un bun antidot pentru pofta de dulciuri. Când simţi că eşti gata să cedezi tentaţiei fă o plimbare sau o rundă de exerciţii.
• Pofta de dulciuri te chinuie mai tare atunci când ţi-e foame. Dacă stomacul tau e gol şi „protestează” sunt slabe şansele să rezişti în faţa unei prăjituri. Ca să nu mai ai pofte atât de puternice, încearcă să mănânci regulat, cinci mese mici pe zi, aşa încât glicemia să rămână constată.
Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatPrajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....
Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facutDescopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...
Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii