Cea mai faimoasă dietă din lume, dieta Atkins, s-a întors într-o formulă nouă, „revăzută şi adăugită”. Lansată de dr. Atkins în anii ’70, dieta a fost urmată de milioane de oameni. Despre ea s-a spus intai că e bună, apoi s-a spus că e proastă.

În timp ce unii doctori spuneau că e periculoasă şi lipsită de baze ştiinţifice, vedete precum Renee Zellweger, Jennifer Aniston şi Kim Cattrall povesteau cum au slăbit cu Atkins.
Acum, la şapte ani de la moartea lui Robert Atkins, trei nutriţionişti tineri, readuc în atenţia lumii teoriile lui, de data aceasta sprijinite de studii care nu lasă loc de îndoială.

CE ESTE DIETA ATKINS
Dr. Atkins credea că „epidemia” de obezitate a ţărilor vestice este provocată de un factor prea puţin luat în seamă: consumul de carbohidraţi simpli - pâine albă, dulciuri, zaharuri.
Drept urmare, dieta pe care a propus-o elimina aceste alimente, promovând consumul de carne, peşte, ouă, lactate, grăsimi vegetale. Acestea pot fi mâncate în cantităţi normale, pe săturate, la orice oră. Dieta nu presupunea numărarea caloriilor, cântărirea alimentelor sau ore stricte de masă, ceea ce a atras imediat nenumăraţi fani.
Totuşi, au existat şi adversari ai dietei Atkins, care au catalogat-o drept periculoasă. Ei spuneau că şansele de reuşită sunt minime, că regimul slăbeşte organismul şi măreşte colesterolul. În aceeaşi perioadă, alţi nutriţionişti susţineau că nu carbohidraţii îngraşă, ci grăsimile, iar oamenii erau de acord cu această teorie - doar grăsimea din mâncare se depune sub formă de grăsime corporala, nu? - ce s-a dovedit a fi greşită.

CE S-A SCHIMBAT ÎN DIETA ATKINS
Nu prea multe. Doar că doctorii Eric Westman, Stephen Phinney şi Jeff Volek, co-autorii cărţii „The New Atkins for the New You” au adaptat faimoasa dietă a anilor ’70 la stilul de viaţă al secolului XXI. Şi cum timpul este una din problemele majore ale erei noastre, dieta a devenit mai flexibilă şi mai uşor de ţinut pe termen lung.
Una dintre criticile aduse dietei Atkins a fost aceea că interzice consumul de fructe şi legume, promovând în schimb carnea şi grăsimile. De acum, asta nu mai e valabil. Noua dietă Atkins încurajează consumul de legume chiar şi în prima fază a regimului, când trebuie să mănânci patru-cinci porţii pe zi.
Autorii noii cărţi spun că din gramele de carbohidraţi pe care le au legumele, trebuie scăzute fibrele, care nu sunt digerate, nu sunt absorbite, deci nu au cum să îngraşe.
Un alt punct slab al vechii diete era acela că încuraja consumul de carne roşie în orice cantitate. Acest aspect a disparut din noua variantă. Conform autorilor, studiile au arătat că fiecare organism are propriile modalităţi de a regla cantitatea consumată, astfel că nimeni nu va mânca kilograme întregi de carne, ci doar atât cât să se sature.
Alcoolul şi cafeaua, pe care vechiul regim le excludea, sunt acum permise în cantităţi moderate, autorii ţinând seama de rezultatele studiilor din ultimul timp. Acestea au arătat că atât cafeaua, cât şi alcoolul - în special vinul roşu - au rolul lor în cura de slăbire.

CE NU S-A SCHIMBAT
În rest, dieta Atkins a rămas cam aceeaşi. În continuare sunt interzise toate alimentele care conţin făină / amidon sau zahăr: pâine, paste, prăjituri, covrigi, bomboane, biscuiţi, napolitane, cartofi prăjiţi etc. Chiar şi aşa, cei care nu vor să slăbească peste noapte îşi pot permite să guste din plăcerile vieţii.
Dulciurile dietetice şi sucurile light sunt permise. Îngheţata, jeleurile, budincile care nu conţin făină / amidon şi sunt îndulcite cu indulcitori artificiali pot fi consumate.

SENSIBILITATEA LA CARBOHIDRAŢI
Într-un interviu acordat publicaţiei New York Times, Dr. Eric Westman, unul din autorii noi diete Atkins, spune că regimul ar putea fi util mai ales pentru cei sensibili la carbohidraţi. De unde ştii dacă e şi cazul tău?Doctorul spune că cel mai sigur vei afla dacă te duci la medic şi ceri să ţi se măsoare glicemia şi nivelul insulinei . Dar poţi să-ţi dai seama şi singură după greutatea corporală şi după ceea ce simţi când mănânci carbohidraţi. Probabil că ai o sensibilitate la carbohidraţi dacă eşti supraponderală, ai adesea poftă de dulciuri, iar când mănânci ceva dulce simţi că nu îşi ajunge, că mai vrei şi că îţi e foame în continuare.
În acest caz, dieta Atkins poate fi o bună dezintoxicare şi începutul unei vieţi fără dulciuri.

GRĂSIMEA NU TE UCIDE
Doctorul Westman a dorit să atragă atenţia şi asupra grăsimilor din alimentaţie, care nu sunt chiar atât de rele pe cât ni s-a spu în ultimii 40 de ani. După cum îi place să spună, noua dieta Atkins face PR pentru grăsimi. De altfel şi dr. Atkins avea aceeaşi părere, dar el a devenit ţinta multor critici într-o perioadă când grăsimile erau demonizate. „Dacă ai grăsimi în alimentaţie, asta nu înseamnă că ai grăsimi şi pe artere sau pe şolduri” spune doctorul, care dă ca exemplu dietele specifice anumitor zone europene. Dieta mediteraneană, de exemplu, este bogată în grăsimi, dar foarte sănătoasă.


Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!


Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 5 comentarii
 • Malificent Jill, 09 octombrie 2015

  Eu am slabit 17 kg cu ea, varianta veche deci mult mai drastica

 • Löbel Chis Nikol, 29 mai 2014

  da Aurica ....dar am multe kg ....

 • Aurica Lazar, 28 mai 2014

  Nikol, nu mai incerc nici o dieta....cate putin din toate...

 • Cristina Kryss, 28 mai 2014

  stai linistita baby...e cea mai vicleana dieta.....mai bine cere sfatul unui doctor

 • Löbel Chis Nikol, 28 mai 2014

  cine a incercat o ??