Gustarea de noapte, periculoasă pentru siluetă

Chiar dacă te ajută să dormi mai bine, gustarea de la miezul nopţii este foarte periculoasă pentru siluetă. Renunţă la ea şi ai şanse să slăbeşti fără să mai modifici nimic în dietă.

Gustarea de noapte, periculoasă pentru siluetă

Nu contează doar ce şi cât mănânci. Contează şi când mănânci. Unii specialişti erau deja de acord cu această regulă, dovadă că mai toate dietele interzic mesele după o anumită oră. Dar abia acum s-a dovedit ştiinţific că ei aveau dreptate: cei care mănâncă noaptea au mai multe şanse să devină supraponderali. Probabil că de vină este ritmul circadian, ceasul interior al organismului, care reglează consumul de energie.

Studiul realizat de universitatea americana Northwestern arată că procesul de îngrăşare este unul foarte complex

Nu e vorba doar de numărul caloriilor consumate şi arse. „Credem că unii din factorii care duc la îngrăşare sunt controlaţi de ritmul circadian. Daca promovăm un program strict al meselor, ceea ce necesită o schimbare a comportamentului alimentar, am putea împiedica răspândirea obezitatii”, spune Fred Turek, directorul Centrului pentru Somn şi Biologie Circadiană.

Studiul s-a concentrat mai mult pe oamenii care lucrează ăn schimburi şi care tind să fie obezi. Din cauza programului, ei sunt nevoiţi să mănânce la ore târzii, ceea ce intră în contradicţie cu ritmul natural de funcţionare al organismului. De altfel, cei ce lucrează în schimburi se confruntă, foarte des, şi cu alte probleme: constipaţie, diaree, flatulenţă, arsuri stomacale. Totul se leagă de comportamentul alimentar care este grav afectat atunci când lucrezi noaptea şi dormi ziua. Experimentele pe cobai au arătat ca ajunge să schimbi orele de masă pentru a te îngrăşa sau, din contră, pentru a slăbi.

Ritmul circadian este un ciclu biochimic, fiziologic şi comportamental care dureaza 24 de ore şi care este prezent la toate fiinţele vii, de la plante şi bacterii până la om. Ceasul circadian este responsabil cu reglarea ciclurilor de hrănire, odihnă şi activitate, iar studiile mai recente au arătat ca el ar regla şi consumul de energie, ceea ce înseamnă că momentul în care mâncăm joacă un rol în echilibrul caloriilor consumate şi arse. Ritmul circadian este dat de factorii externi, cel mai important dintre aceştia fiind alternanţa zi - noapte.

Ce faci dacă, totuşi, ţi se face foame chiar înainte să adormi? Trebuie să-ţi dai seama dacă îţi este cu adevarat foame sau doar pofta de „ceva bun”. Foamea adevărată are simptome fizice, se intensifică în timp şi poate fi potolită cu orice aliment.

Dacă au trecut mai mult de două sau trei ore de la ultima masă, probabil că ai de a face cu o foame adevărată, care trebuie satisfacută. Însă nu e bine să mănânci, chiar înainte de culcare, alimente cu mult zahăr, cu cofeină sau bogate în calorii. Chiar dacă sunt gustoase şi îţi satisfac nevoia de mâncare, ele sunt greu de digerat şi nu numai că „se depun”, dar îţi pot da şi insomnii.

Citeste continuarea articolului pe Unica.ro!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Castraveti murati la soare

Castraveti murati la soare

Reteta de castraveti murati la soare. Castraveti murati de vara, reteta simpla si delicioasa.

Castraveti murati la soare
Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine