Dietele bogate in proteine sunt renumite in randul dietelor care te ajuta sa slabesti. Dar, chiar si pentru acei care nu au nevoie sa piarda din greutate, problema cantitatii de proteine necesare e critica, avand in vedere ca proteinele sunt chiar esenta vietii – muschii, pielea si oasele noastre le contin si fiecare celula a corpului nostru le folosesc.
Corpul tau foloseste proteine pentru a solidifica si a repara organele corpului, muschii si oasele si pentru a produce enzime, anticorpi si hormoni – toate, substante de care corpul tau are nevoie pentru a functiona. Proteinele sunt facute din aminoacizi. Dintre cei 20 de aminoacizi de care corpul tau are nevoie, 8 trebuie obtinuti din mancarea pe care o consumi si sunt considerati esentiali, in vreme ce ceilalti 12 sunt produsi de corpul tau si sunt considerati “neesentiali”.
Aproximativ 75% din proteinele pe care le consumi trebuie sa fie de calitate ridicata. Astfel de proteine, care contin toti aminoacizii esentiali, vin din surse animale (lapte, oua, carne, peste) sau din produse din soia (tofu, de exemplu). Cele mai multe proteine provenite din plante (legume, nuci, orez) sunt incomplete, pentru ca nu contin toti aminoacizii esentiali. Dar, combinand mancaruri ce contin proteine incomplete in aceeasi masa, poti ajunge sa consumi proteine de o calitate rezonabila (spre exemplu, poti combina fasolea cu orezul, untul de arahide si painea neagra, laptele si cereale).
Necesarul de proteine al corpului uman poate creste odata cu varsta. Asta e pentru ca, atunci cand imbatranesti, toate sistemele corpului tau isi schimba modul de a functiona si muschii corpului se atrofiaza, incet. Desi aceast lucru inseamna ca ai nevoie de mai putine calorii, nevoile de proteine raman neschimbate si chiar pot creste. Desigur, persoanele mai in varsta sunt puse in fata acestei dileme: cum pot consuma destule proteine, dar mai putine calorii?
De cate proteine avem nevoie?
Necesarul de proteine zilnic e bazat pe greutatea corporala. Cantitatea de proteine necesara este de aproximativ 2 grame per kilogram. Daca nu esti bolnav sau nu te recuperezi dupa o interventie chirurgicala, nu este nevoie sa consumi foarte multe proteine, mai mult peste doza recomandata. Dar ar fi intelept sa discuti totusi cu doctorul sau dieteticianul tau nevoile tale personale de proteine, bazate pe istoria ta medicala.
Iata si un mic ghid care te va ajuta sa calculezi proteinele pe care le consumi zilnic. In stanga sunt exemple de alimente, iar in dreapta, exprimata in grame, cantitatea de proteine pe care o contin.
90 grame piept de pui (fara pielita): 26 g
90 grame carne de vita, vitel sau porc: 25 g
90 de grame peste alb: 18 g
o jumatate de ceasca de branza: 13 g
250 ml lapte degresat: 9 g
doua lingurite unt de arahide: 8 g
un ou mediu: 7 g
30 g branza cheddar: 7 g
30 g nuci: 6 g
o felie de paine integrala: 4 g
o jumatate de ceasca de orez alb: 2 g
Incearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagraReteta de friptura de porc cu legume la cuptor. Friptura de porc la cuptor reteta simpla si usor de facut. Reteta de pulpa de...
Friptura de porc cu legume la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii