Dietele bogate in proteine sunt renumite in randul dietelor care te ajuta sa slabesti. Dar, chiar si pentru acei care nu au nevoie sa piarda din greutate, problema cantitatii de proteine necesare e critica, avand in vedere ca proteinele sunt chiar esenta vietii – muschii, pielea si oasele noastre le contin si fiecare celula a corpului nostru le folosesc.
Corpul tau foloseste proteine pentru a solidifica si a repara organele corpului, muschii si oasele si pentru a produce enzime, anticorpi si hormoni – toate, substante de care corpul tau are nevoie pentru a functiona. Proteinele sunt facute din aminoacizi. Dintre cei 20 de aminoacizi de care corpul tau are nevoie, 8 trebuie obtinuti din mancarea pe care o consumi si sunt considerati esentiali, in vreme ce ceilalti 12 sunt produsi de corpul tau si sunt considerati “neesentiali”.

Aproximativ 75% din proteinele pe care le consumi trebuie sa fie de calitate ridicata. Astfel de proteine, care contin toti aminoacizii esentiali, vin din surse animale (lapte, oua, carne, peste) sau din produse din soia (tofu, de exemplu). Cele mai multe proteine provenite din plante (legume, nuci, orez) sunt incomplete, pentru ca nu contin toti aminoacizii esentiali. Dar, combinand mancaruri ce contin proteine incomplete in aceeasi masa, poti ajunge sa consumi proteine de o calitate rezonabila (spre exemplu, poti combina fasolea cu orezul, untul de arahide si painea neagra, laptele si cereale).

Necesarul de proteine al corpului uman poate creste odata cu varsta. Asta e pentru ca, atunci cand imbatranesti, toate sistemele corpului tau isi schimba modul de a functiona si muschii corpului se atrofiaza, incet. Desi aceast lucru inseamna ca ai nevoie de mai putine calorii, nevoile de proteine raman neschimbate si chiar pot creste. Desigur, persoanele mai in varsta sunt puse in fata acestei dileme: cum pot consuma destule proteine, dar mai putine calorii?

De cate proteine avem nevoie?

Necesarul de proteine zilnic e bazat pe greutatea corporala. Cantitatea de proteine necesara este de aproximativ 2 grame per kilogram. Daca nu esti bolnav sau nu te recuperezi dupa o interventie chirurgicala, nu este nevoie sa consumi foarte multe proteine, mai mult peste doza recomandata. Dar ar fi intelept sa discuti totusi cu doctorul sau dieteticianul tau nevoile tale personale de proteine, bazate pe istoria ta medicala.
Iata si un mic ghid care te va ajuta sa calculezi proteinele pe care le consumi zilnic. In stanga sunt exemple de alimente, iar in dreapta, exprimata in grame, cantitatea de proteine pe care o contin.

90 grame piept de pui (fara pielita): 26 g
90 grame carne de vita, vitel sau porc: 25 g
90 de grame peste alb: 18 g
o jumatate de ceasca de branza: 13 g
250 ml lapte degresat: 9 g
doua lingurite unt de arahide: 8 g
un ou mediu: 7 g
30 g branza cheddar: 7 g
30 g nuci: 6 g
o felie de paine integrala: 4 g
o jumatate de ceasca de orez alb: 2 g

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Nică Schirod, 08 aprilie 2013

    Interesant, explicat pe înțelesul tuturor, FELICITĂRI!

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 21 octombrie 2009

    Foarte interesant acest articol, l-am recitit de cateva ori. Felicitari!

  • Fara foto

    mariana scarlat, 05 octombrie 2009

    O dietă corespunzătoare organismului tău nu o poate da decât un dietetician care îţi cunoaşte şi dosarul medical.

  • Fara foto

    Dodot, 19 septembrie 2009

    Slab articol. Nu inteleg de ce ziceti ca e bun. Nu zice nimic de sursele vegetale de proteine care sunt foarte importante. Daca iti calculezi ratia de proteine conform acestui articol ai ajunge obez. De exemplu ar trebui sa am la 82 kg 164 de grame de proteine zilnic. Adica sa mananc ce? Jumate de kg de carne cu branza, jumate de litru de lapte si un munte de nuci paine si orez ca sa imi acopar necesarul? Deci incomplet si nerealist. Plus ca lista de la sfarsit e \"tradusa\" dintr-o lista in care unitatile de masura sunt cele \"imperiale\" (oz, pound) iar ingredientele la fel (unt de arahide si branza cedar - componente uzuale in dieta americanilor nu a romanilor)

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 07 septembrie 2009

    Foarte bun acest articol chiar la subiect si cum noi avem nevoie de proteine,este chiar interesant.Felicitari.

  • Fara foto

    zana b., 15 august 2009

    Este un articol demn de luat in seama,important .Proteinele sunt folosite ca sursa energetica dupa epuizarea rezervelor de glucide si lipide. Deficitul de proteine provoaca oboseala,probleme de concentrare si de memorie,anemie,incetinirea cresterii la copii,tulburari de metabolism.

  • Fara foto

    valentina ionita, 22 iunie 2009

    Demn de luat in calcul...Felicitari.

  • Fara foto

    proca constanta, 14 iunie 2009

    Interesant articol.

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 21 aprilie 2009

    Daca reduci cantitatea de proteina necesara la kg/corp, ce se intampla, slabesti ori te imbolnavesti?

  • Fara foto

    Adrian, 20 ianuarie 2009

    De ce nu se vorbeste (aproape) nimic despre proteina vegetala, fasole, soia, linte, mazare, bob? De ce mereu punem semn de egalitate mai ales intre carne si proteine?

  • Fara foto

    Toncean Doina-Sidonia, 15 noiembrie 2008

    Super fain articolul vostru, de fapt, la fel de bun ca si celelalte pe cate le-ati scris... Tocmai eram intr-un program in care mi se recomanda cit mai multe proteine sanatoase, asa ca , pentru mine, articolul este foarte bun...

  • Fara foto

    teo_23, 14 noiembrie 2008

    Eu nu prea folosesc lapte degresat pentru ca mi se pare ca mai bine mananci mai putin lapte normal decat sa il cumperi pe cel degresat. In rest, informatii valoroase, interesant.

  • Fara foto

    delia_puiu, 14 noiembrie 2008

    Un articol foarte folositor. Imi place mult site-ul vostru despre mancarea sanatoasa pentru ca sunt foarte interesata de acest subiect. Bravo!