Sacoşele de cumpărături adăpostesc bacterii

Odată cu creşterea interesului pentru ecologie, am început să preferăm sacoşele de cumpărături refolosibile care sunt o „casă” numai bună pentru bacterii.

Sacoşele de cumpărături adăpostesc bacterii

Sacoşele de cumpărături, mediu favorabil pentru bacterii
 
Un studiu cerut de o organizaţie a chimiştilor americani a dezvăluit că sacoşele de cumpărături refolosibile, care sunt tot mai des folosite astăzi, pot reprezenta un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Totuşi, acesta n-ar fi un motiv ca să revenim la sacoşele de unică folosinţă.
 
Cercetătorii s-au amestecat printre cumpărătorii supermarketurilor şi au testat 84 de sacoşe refolosibile. Mai mult de jumătate din ele conţineau mucegai, ciuperci şi bacterii, inclusiv E. coli. Asta nu înseamnă că riscăm vreo epidemie provocată de sacoşe, spun cercetătorii. E doar un avertisament că sacoşele de cumpărături ar trebui curăţate după fiecare folosire.
 
Dintre persoanele intervievate, 97% au recunoscut că nu spală sacoşele folosite la cumpărături.

O veste controversată

 
Totuşi, problema n-ar fi aşa de gravă pe cat spun cercetatorii. Studiul a apărut tocmai acum când unele state americane plănuiesc să interzică sacoşele de plastic, de unică folosinţă, care nu sunt deloc prietenoase cu mediul. Americanii bănuiesc că producătorii de sacoşe din plastic ar avea ceva de a face cu această cercetatre, deşi organizaţia care a cerut-o susţine că cei ce produc sacoşe de plastic produc şi răşinile folosite la fabricarea sacoşelor de unică folosinţă.
 
Autorităţile spun că o persoană sănătoasă nu s-ar îmbolnăvi de la bacteriile care se găsesc într-o sacoşă de cumpărături. Bacteria E. coli, care s-a găsit în unele sacoşe testate nu este întotdeauna periculoasă, spun autorităţile, totul depinzând de tulpină.
 
Şi mai mult, în statele unde s-au interzis deja sacoşele de unică folosinţă, nu s-au observat modificări în numărul infecţiilor cu E. coli.
 
Sacoşele de cumpărături se spală după fiecare folosire
 
Chiar şi aşa, studiul nu trebuie ignorat pentru că ne arată cât de importanta este igiena chiar şi în acest caz. Când cumperi carne, de orice fel, sucul care se poate scurge din ea ajunge cu uşurinţă pe sacoşă, care apoi este abandonată într-un colţ de casă sau în portbagajul maşinii. În acest ultim caz, şansele de contaminare sunt mai mari pentru că temperatura dintr-un portbagaj este ridicată, ceea ce favorizează înmulţirea bacteriilor.
 
Data următoare când mergi la cumpărături, fructele, legumele sau alte produse neambalate se pot contamina cu uşurinţă rezultatul fiind o alergie sau o toxinfecţie alimentară.

Sacoşa folosită la cumpărături ar trebui spălată dupa fiecare folosire, mai ales dacă în ea ai pus carne, legume, fructe şi alte produse care ar putea-o contamina cu diverse bacterii. De asemenea, sacoşa trebuie spălată chiar dacă nu ai fost cu ea la cumpărături. Dacă duci în ea hainele de la sală în care ai transpirat 30 de minute, evident că nu o mai poţi folosi pentru a transporta mâncarea.

 
Este valabil atât pentru sacoşele din material textil, cât şi pentru cele din rafie. Dacă speli sacoşa la maşina sau de mână, cu apă şi săpun, numărul bacteriilor din ea se reduce cu 99.9%, au arătat chimiştii americani.

Sursa foto.

Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pizza bread

Pizza bread

Pizza bread
Ciorbă de crap

Ciorbă de crap

Ciorbă de crap
Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor