Slow food, un stil de viaţă simplu

Reîntoarcerea la plăcerile simple ale vieţii oferite de natura ce ne înconjoară, aşa ar suna pe scurt explicarea conceptului de slow food. Acest concept a apărut în 1986 în Italia şi s-a transformat într-o mişcare care capătă din ce în ce mai mulţi adepţi în toate colţurile lumii, tocmai datorită avantajelor pe care le impune şi le promovează.

Slow food, un stil de viaţă simplu

Mişcarea slow food protestează în primul rând împotriva mâncării de tip fast food şi a alimentaţiei iraţionale şi nesănătoase pe care societatea secolului XXI a adoptat-o.

De asemenea, susţinătorii mişcării încearcă să atragă atenţia asupra produselor modificate genetic şi a agricultorilor care recurg la astfel de practici. Întoarcerea la gustul simplu al hranei oferite de natură combinată cu obiceiuri sănătoase de a mânca şi a aprecia bucuriile simple ale vieţii sunt principalele caracteristici prin care mişcarea slow food îşi face cunoscute valorile şi se deosebeşte de orice alt tip de alimentaţie eco pe care unii dintre noi încercam deja să ni-l impunem.

Adepţii acestui curent sunt de părere că este nevoie de ceva mai mult decât nişte tendinţe date de societate sau de mass media, pentru ca un anumit stil de alimentaţie să fie cunoscut şi urmat. De aceea mişcarea îşi propune să faciliteze legătura dintre oameni cu producatorii de elită, să susţină agricultura tradiţională, biodiversitatea şi nu în ultimul rând încurajează evenimentele, iniţiativele şi întâlnirile care au ca scop popularizarea acestui tip de alimentaţie în rândul oamenilor.

Mişcarea îşi doreşte să aibă în primul rând un rol educativ plecând de la un comportament alimentar mult mai raţional, bazat pe gusturile simple ale produselor naturale şi terminând cu schimbarea radicală a stilului de viaţa şi a modului în care percepem şi apreciem ceea ce ne înconjoară.

Cum trecem la slow food?

Detaliile sunt foarte importante atunci când dorim să adoptăm acest tip de comportament. În primul rând trebuie să acordăm o atenţie deosebită chiar şi momentului în care aranjăm masa: un decor reconfortant, farfuriile care ne plac şi muzica preferata ar fi inceputul. După care, la fel de importantă este compania alături de care luăm masa: familia, prietenii, în general oamenii pe care ne face plăcere să îi avem lânga noi. Una dintre regulile ce nu trebuie încălcate nici când vorbim de slow food este savurarea în tihnă a mâncării pentru a simţi cât mai bine fiecare gust şi aromă. Toate aceste obiceiuri formate trebuie combinate bineîntels cu măncare naturală, obţinută prin mijloace tradiţionale.

Adoptând acest tip de alimentaţie cu siguranţă efectele vor fi vizibile: un mod de viaţă mai sănătos, menţinerea siluetei sau modelarea acesteia în cazul în care existau probleme de acest tip până atunci, un metabolism sănătos, un organism tonifiat şi nu în ultimul rând apropierea de natură.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise