Tot ce nu ştiai despre sare

Ştiai că lipsa de sare poate să te ucidă? Află şi alte lucruri mai puţin cunoscute despre sare, lipsa ei din organism, dar şi despre excesul de sare. Cu toţii ştim că excesul de sare poate să ne ucidă în timp, afectând inima şi sistemul circulator. Însă la o anumită cantitate de sare consumată, decesul survine pe loc.

Tot ce nu ştiai despre sare

Excesul de sare ucide pe loc

Mulţi oameni nu ştiu asta. N-a ştiut-o nici o femeie din Statele Unite care şi-a ucis astfel fiica vitregă. Fetiţa pregătea împreună cu mama ei o budincă şi, pentru că a confundat pungile între ele, în loc să pună în compoziţie o cană de zahăr, a pus o cană de sare. Supărată foc pe greşeala fetei, mama vitregă a pedepsit-o obligând-o să mănânce toată budinca, aşa sărată cum era. La scurt timp fetiţa de patru ani a murit. Judecatorii s-au gândit că puţină lume cunoaşte efectele supradozei de sare, aşa că femeia a fost condamnată nu pentru omor, ci pentru neglijenţă.

Supradoza de sare nu este cunoscută în societatea vestica, însă alte popoare ştiu totul despre asta. Cu sute de ani în urmă, în China, samuraii care îşi pierduseră onoarea obişnuiau să se sinucidă bând multă apă cu sare. Era una din metodele tradiţionale de sinucidere.

Chinezii şi-au păstrat obiceiul până astăzi, căci metoda intoxicării cu sare se mai foloseşte încă drept tortură în închisori. Cel puţin asta susţine o americancă de origine chineză care a fost închisă timp de cinci ani în ţara natală. Ea a dezvăluit lumii întregi că gardienii îi puneau în gură o pâlnie prin care îi turnau apă cu multă sare.

Excesele mici omoară încet

Chiar dacă nu bei deodată o găleată de apă sărată, nu înseamnă că sarea nu e periculoasă. Mare parte din populaţia lumii face exces de sare, ceea ce în timp duce la boli cardiovasculare şi circulatorii.

Conform statisticilor, în Europa şi SUA, o persoană consumă în jur de 9 grame sare pe zi, adică dublu faţă de cantitatea maximă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).Se estimează că numai 15% din sarea consumată provine din ceea ce punem în mâncare atunci când gătim.

75% din cantitatrea de sare pe care o înghiţim provine din produsele gata preparate: pâine, supe instant, condimente, cereale, etc.

10% din sarea consumată este conţinută de alimentele în stare naturală: cereale, carne, ouă, etc.

OMS mai avertizează că, la nivel mondial, s-ar evita anual peste 4 milioane de decese dacă am învaţa să ne limităm la 4-5 grame de sare pe zi.

Femeia care a murit din lipsă de sare

Nu numai excesul de sare este periculos, ci şi lipsa ei. Afecţiunea, numită hiponatremie, se instalează în general la cei care beau foarte multă apă dintr-o dată.

A păţit-o o altă americancă, participantă la un concurs în care trebuia să bea cât mai multă apă fără să urineze. Dornică să câştige pentru copiii ei premiul pus în joc - o consolă de jocuri Wii - femeia a luat concursul atât de în serios încât a murit la scurt timp după. Nu se ştie câtă apă a băut, dar legiştii sunt siguri că a ucis-o intoxicaţia cu apă fiindcă nivelul sodiului din sângele ei era foarte mic. Cu alte cuvinte, cantitatea mare de apă băută a diluat foarte mult sarea din corpul femeii.

De altfel, se pare că în Evul Mediu, lipsa de sare era folosită ca metodă de tortură, oamenii fiind lăsaţi să moară astfel.

Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de stevie

Mancare de stevie

Reteta de mancare de stevie. Mancare de stevie reteta simpla si delicioasa. Cum se face mancarea de stevie. Retete cu stevie.

Mancare de stevie
Salata de cartofi cu smantana

Salata de cartofi cu smantana

Reteta de salata de cartofi cu smantana. Salata de cartofi cu smantana si usturoi reteta simpla. Retete de salata de cartofi....

Salata de cartofi cu smantana
Pasca poloneza

Pasca poloneza

Pasca poloneza
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor