Istoria bradului de Craciun

Nimic nu este mai frumos in perioada Craciunului decat sa avem un brad impodobit in sufragerie. Dar totusi, care este istoria pomului de Craciun? De ce isi pune lumea brazi in casa si de ce tocmai brazi?

Istoria bradului de Craciun

Istoria bradului de Craciun este invaluita in ceata dar putem spune ca de cel putin 500 de ani, europenii sarbatoresc Craciunul aducand un brad in casa. Bradul a fost ales tocmai pentru faptul ramane verde in timpul iernii si si simbolizeaza viata asa cum lumanarile (cu care erau impodobiti primii brazi) simbolizeaza speranta.

In acelasi timp, bradul este preferat dintre toate speciile de conifere pentru ca, taiat fiind si stand intr-un mediu calduros isi pierde mult mai greu acele si isi pastreaza culoarea verde intensa pentru mult mai mult timp.

In Romania sunt preferati brazii inalti (care dovedesc bunastarea) si cu crengi mai rare care cresc in muntii nostri. Totusi, importurile de brazi au crescut semnificativ in ultimii ani si vedem tot mai multi brazi pitici, cu crengi dese.

Culoarea ideala pentru a impodobi un brad de Craciun este culoarea rosie poate si din cauza faptului ca cele doua culori se completeaza reciproc. Totusi, unii istorici spun ca rosul nu este o culoare aleasa la intamplare si ca primii pomi erau impodobiti cu ornamente rosii deoarece aceasta culoare simbolizeaza sangele lui Iisus.

Datina impodobirii pomilor de Craciun provine din Evul Mediu. Traditia pomului Craciun a aparut in 1419 cand un patiser din Freiburg, a impodobit un pom cu nuci si fructe care puteau fi mancate in noaptea de Anul Nou de catre copii.

Spre sfarsitul sec. al 16-lea au aparut in Alsacia primii pomi impodobiti in camera de zi pentru a sarbatori Craciunul. Pomii erau decorati cu bomboane, nuci şi mere. In 1730 este atestat primul pom de Craciun cu lumanari.

Primele globuri au aparut pe piata in 1830 si erau initial destinate doar inaltei societati. De-a lungul timpului, au existat intotdeauna mai frumoase si mai colorate bile de Crăciun, şi, prin urmare, au fost, de asemenea, populare, printre oamenii obisnuiti.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Castraveti murati la soare

Castraveti murati la soare

Reteta de castraveti murati la soare. Castraveti murati de vara, reteta simpla si delicioasa.

Castraveti murati la soare
Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine