In tara noastra, la finalul celor 40 de zile istovitoare de post, romanii se bucura, la masa de Craciun, de mancaruri traditionale precum friptura de porc, sarmalele, mamaliga, carnatii, piftia, cozonacul. In alte tari, insa, mancarurile consumate de obicei in ziua Craciunului sunt cu mult diferite.
Craciunul in Franta


In aceasta tara, masa de Craciun are preparate diferite pe ea, in functie de zona. Spre exemplu, daca parizienii consuma de Craciun scoici si foie gras, in Alsacia, felul principal este gasca, iar in Burgundia se mananca curcan cu castane.

In general, felul principal consta, de obicei, in curcan, cu garnitura de piure de castane sau de mere. Apoi, fiecare masa de Craciun contine si diverse branzeturi, iar desertul traditional al francezilor este Prajitura Buturuga (La buche de Noel). Prajitura are un blat de vanilie si crema de ciocolata si reteta dateaza inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a fost inventat de cofetarii parizieni.

Foarte importante sunt si vinurile, potrivite fiecarui fel de mancare. La desert, se serveste de obicei sampanie.

Craciunul in Italia

Si aici, masa de Craciun difera in functie de regiune. Astfel, daca in nordul tarii e preferata carnea de porc, in sud se mananca mai multa carne de vita.

Preparatele traditionale de craciun sunt Lo Zampone, picior de porc umplut cu carne si organe de porc tocate, Il Cotechino, un carnat cu aceeasi umplutura, si Torrone, un soi de nuga cu nuci. Ca aperitive, in Roma se prefera prosciutto cu pepene galben si mozzarela. La felul intai, aproape intotdeauna se mananca paste, iar felul doi este, de obicei,  carne de porc sau de vita cu spanac, salata sau mazare si diverse sosuri.


Craciunul in Spania

Masa de Craciun spaniola e influentata de cultura araba. Astfel, influenta araba a adus pe masa spaniolilor multe produse clasice de Craciun, precum orezul, portocalele si migdalele. Cele mai multe preparate traditionale contin migdale, nuci sau fructe uscate. De asemenea, un fel de mancare traditional este pestele.

Craciunul in Grecia

In Grecia, ca si in Romania, bucatele traditionale de Craciun sunt foarte importante. La nicio masa nu lipseste painea de Craciun si brutariile prepara, in perioada Craciunului, placinte ovale, pe care prietenii si vecinii si le daruiesc intre ei. Doua dintre prajiturile traditionale de Craciun grecesti sunt Melomakaronas, insiropata cu miere, si Kourabiedes, acoperita cu fulgi de zahar. Felul principal e, de obicei, curcan umplut.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Viorica Iluca, 29 decembrie 2013

    ori cum maninc de toate.sarbatori fericite.

  • Fara foto

    Silvia Cavaleru, 27 decembrie 2013

    Bine ar fi ,ca inaintea mesei principale sa se manance mai intai o salata goala si mai apoi dupa 15-30 minute, mancam carnatii ,sarmalele,caltabosii,etc,etc...Asta pentru sanatate si o digestie buna,sa aveti parte de sarbatori frumoase:))))

  • Fara foto

    Florin Mihalache, 26 decembrie 2013

    ori cum maninc de toate.sarbatori fericite.

  • Fara foto

    Netcu Adelina, 26 decembrie 2013

    Multumesc pentru informati, interesant si demn de respectat, fiecare cu obiceiul lui. Va doresc tuturor Sarbatori de iarna cat mai frumoase, dar ca si meniu, cel mai important sunt bucatele gatite cu sufletul pentru cei dragi.

  • Fara foto

    Marieta Pall, 26 decembrie 2013

    Mesele de craciun sunt minunate peste tot cred ca mai putin conteaza meniul si mai mult cu cine-l imparti.In Romania sunt mult prea greu digerabile,dar bune,bune.

  • Fara foto

    Marietta Mihai, 26 decembrie 2013

    Mese de Craciun ca in Bucovina nu se vor regasi nicaieri in lume. Sa aveti parte de sarbatori cu bine si cu sanatate!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 ianuarie 2013

    Ca si in alte tari si la noi masa de Craciun e foarte importanta si fiecare in functie de posibilitati incearca sa puna pe masa ce e mai bun.

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 25 aprilie 2009

    Sunt bogate mesele europenilor, dar parca tot la noi e mai bine de Craciun.

  • Fara foto

    Simona, 19 decembrie 2008

    In Spania, ca fel de mancare traditionala este celebra Paella, care este preparata din orez si fructe de mare sau din orez si legume, pentru cea vegetala.