Obiceiuri de Craciun din Europa

In tara noastra, la finalul celor 40 de zile istovitoare de post, romanii se bucura, la masa de Craciun, de mancaruri traditionale precum friptura de porc, sarmalele, mamaliga, carnatii, piftia, cozonacul. In alte tari, insa, mancarurile consumate de obicei in ziua Craciunului sunt cu mult diferite.

Obiceiuri de Craciun din Europa

Craciunul in Franta

In aceasta tara, masa de Craciun are preparate diferite pe ea, in functie de zona. Spre exemplu, daca parizienii consuma de Craciun scoici si foie gras, in Alsacia, felul principal este gasca, iar in Burgundia se mananca curcan cu castane.

In general, felul principal consta, de obicei, in curcan, cu garnitura de piure de castane sau de mere. Apoi, fiecare masa de Craciun contine si diverse branzeturi, iar desertul traditional al francezilor este Prajitura Buturuga (La buche de Noel). Prajitura are un blat de vanilie si crema de ciocolata si reteta dateaza inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a fost inventat de cofetarii parizieni.

Foarte importante sunt si vinurile, potrivite fiecarui fel de mancare. La desert, se serveste de obicei sampanie.

Craciunul in Italia

Si aici, masa de Craciun difera in functie de regiune. Astfel, daca in nordul tarii e preferata carnea de porc, in sud se mananca mai multa carne de vita.

Preparatele traditionale de craciun sunt Lo Zampone, picior de porc umplut cu carne si organe de porc tocate, Il Cotechino, un carnat cu aceeasi umplutura, si Torrone, un soi de nuga cu nuci. Ca aperitive, in Roma se prefera prosciutto cu pepene galben si mozzarela. La felul intai, aproape intotdeauna se mananca paste, iar felul doi este, de obicei,  carne de porc sau de vita cu spanac, salata sau mazare si diverse sosuri.

Craciunul in Spania

Masa de Craciun spaniola e influentata de cultura araba. Astfel, influenta araba a adus pe masa spaniolilor multe produse clasice de Craciun, precum orezul, portocalele si migdalele. Cele mai multe preparate traditionale contin migdale, nuci sau fructe uscate. De asemenea, un fel de mancare traditional este pestele.

Craciunul in Grecia

In Grecia, ca si in Romania, bucatele traditionale de Craciun sunt foarte importante. La nicio masa nu lipseste painea de Craciun si brutariile prepara, in perioada Craciunului, placinte ovale, pe care prietenii si vecinii si le daruiesc intre ei. Doua dintre prajiturile traditionale de Craciun grecesti sunt Melomakaronas, insiropata cu miere, si Kourabiedes, acoperita cu fulgi de zahar. Felul principal e, de obicei, curcan umplut.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise