In ceea ce priveste Craciunul european sau chiar american, obiceiurile lor nu sunt foarte indepartate de ale noastre. In schimb, atunci cand vine vorba despre China, Egipt sau Iran, nu putem fi decat curiosi in ceea ce priveste obiceiurile acestor tari indepartate in ziua de Craciun.
Craciunul in China
Copii crestini din China decoreaza brazii cu ornamente colorate, facute din hartie, in forma de flori, lanturi sau lanterne. De asemenea, ei agata sosete de semineu, sperand ca Batranul Craciunului le va umple cu cadouri.

Brazii de Craciun chinezi sunt numiti “Copacii luminii”, iar Mos Craciun este Dun Che Lao Ren, care inseamna Batranul Craciunului.
Chinezii care nu sunt crestini numesc Craciunul “Festivalul Primaverii” si il sarbatoresc cu multe festivitati, care include mancaruri delicioase. Copiii sunt in centrul atentiei acestei sarbatori si ei primesc haine si jucarii noi, mananca feluri de mancare gustoase si privesc jocurile de artificii.

Craciunul in Egipt
In Egipt, Craciunul e serbat pe 7 ianuarie. Inainte cu 40 de zile de Craciun, oamenii postesc si nu trebuie sa manance carne sau produse lactate. Unii oameni insa fac asta doar in ultima saptamana de post.

In Ajunul Craciunului, ei merg la biserica, purtand haine noi. La miezul noptii se incheie slujba de Craciun si oamenii merg acasa, unde servesc o masa numita “fata”, ce consta in paine, orez, usturoi si carne fiarta.

In dimineata Craciunului, se obisnuieste ca oamenii sa-si viziteze prietenii si vecinii. Iau cu ei un “kaik”, care este un tip de paine, pe care o ofera vecinilor si prietenilor.

Craciunul in Iran
In Iran, primele 25 de zile din decembrie sunt zile de post, in care nu se consuma carne, oua, lapte sau branza. Este o vreme de liniste si meditatie, o vreme in care oamenii merg la slujbele bisericesti. Cand postul e incheiat, incepe festinul de Craciun, cu mese bogate in carne.

Ajunul Craciunului este ultima zi de post. Inainte de dimineata zilei de Craciun, oamenii trebuie sa se impartaseasca si doar dupa ce s-au impartasit pot inceta postul. In Iran, nu exista Mos Craciun si nici obiceiul de a da si primi cadouri de Craciun. In schimb, se obsinuieste a se cumpara haine noi, care sunt purtate in timpul saptamanii Craciunului.

Felul de mancare clasic mancat in ziua de Craciun este un fel de tocana de pui. E pregatita in cantitati mari si servita de-a lungul mai multor zile.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii