Un Craciun exotic

In fiecare an, masa de Craciun e umpluta cu aceleasi preparate. Piftie, friptura de porc, carnati, sarmale, cozonac. Daca anul asta vrei o schimbare, Gustos.ro ti-a pregatit cateva sfaturi pe care poti sa le urmezi pentru a petrece in stil exotic anul acesta.

Un Craciun exotic

In locul carnii de porc, poti fi curajos si alege carnea de curcan, pui sau peste. Chiar daca invitatii tai vor fi suprinsi sa nu regaseasca pe masa ta clasica friptura de porc, ii poti impresiona cu o reteta frantuzeasca de curcan umplut (mancare traditionala de Craciun in Franta).

Nici aperitivele nu prea sufera modificari de-a lungul vremii. Anul acesta insa, in loc de clasica salata boeuf, poti servi invitatilor tai o salata exotica de fructe de mare sau aperitivul clasic italienesc: prosciutto si pepene galben.

De obicei, servim drept garnitura la fripturi clasicii cartofi prajiti, copti sau taranesti. Anul acesta, alege o varianta mai sanatoasa si mai interesanta: broccoli cu sos de iaurt sau spanac.

Desertul clasic de Craciun este cozonacul. Desi, cu o reteta potrivita, poti gati un cozonac delicios, acesta iti va lua consuma mult timp si energie. In schimb, incearca niste retete mai complicate anul acesta, cum ar fi crepes suzettes cu sos de portocale, salata de fructe exotice sau o tarta cu banane caramelizate.

La final, Gustos.ro iti propune cateva retete care cu siguranta iti vor uimi invitatii:

Tarta cu banane caramelizate

Timp de preparare:

30 min (complexitate medie)

Ingrediente:

1 foaie aluat foietaj

5 banane

100 g zahar brun

70 g margarina

2 pliculete vanilie

cateva picaturi esenta de rom

Mod de preparare:

Curatam bananele de coaja, le taiem pe lung, apoi in jumatate. Intr-o tigaie de teflon topim zaharul brun, vanilia si margarina. Eu am pus niste zahar alb si nitel din ala brun, insa bucati mari. Si s-au topit. Ideea este ca nu e musai cu din ala brun, ci merge si zahar normal. Zaharul incepe sa se topeasca, adaugam bananele. Dati focul mic si lasati 10 minute sa se faca bine zaharul. Se se caramelizeze.

Dupa caramelizare, am adaugat esenta de rom, vanilie si esenta de lamaie nitel. Am pus-o in forma de tarta. Dam la cuptorul preincalzit, pentru 30 de minute.

Curcan cu gutui

Timp de preparare:

150 minute (complexitate ridicata)

Ingrediente:

-1 curcan ( 5-6 kg)

- condimente pentru curcan (amestec rozmarin, salvie, etc.)

-sare si piper

-3-4 mere gutui de marime medie

-1-2 buc. de telina, taiata in felii mari

-1 ceapa mare,

- 200 ml de vin ( 100 ml cognac)

-unt topit

Mod de preparare:

Pentru cei care cresc sau cumpara curcanul viu se recomanda inainte cu o saptamana sa se faca indoparea curcanului cu galuste de pasat sau gris. Inainte de taiere cu cateva ore se “administreaza” pasarii 50-100 ml de cognac in functie de marimea lui.

Dupa taiere curcanul se curata, se spala, se freca cu vegeta, sare, boia si se presara cu piper. Merele gutui, telina si ceapa se curata de coaja, se taie felii si se introduc in interiorul curcanului.

Se prepara un amestec din untura lui , vin si apa. Curcanul se aranjeaza pe o tava si se toarna peste el o parte din amestec. Se introduce la cuptor, se supravegheaza si din 15 in 15 min se unge curcanul cu amestecul din untul topit si vin pana se rumeneste . Se tine la cuptor circa 70-90 min.

Se serveste cu cartofi nature si salata de sezon.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi