Carnea de peste este nu doar sanatoasa, dar se si poate folosi pentru a prepara retete foarte gustoase si simple. Cei mai multi se feresc sa foloseasca pestele in bucatarie de teama ca este prea complicat sa-l prepare. Ca sa demitizam mancarea cu peste, am ales cateva retete savuroase si simple cu peste.

Intai de toate, iata cateva sfaturi despre cum sa alegem si sa pastram pestele proaspat:

  • Mirosul este foarte important, daca pestele nu are un miros dulceag, ca proaspat scos din apa si mirosul este intepator sau foarte puternic, atunci este clar ca nu mai e proaspat.
  • Pestele trebuie sa arate proaspat: ochii sa fie limpezi, carnea sa fie ferma si fara pete maronii (este valabil si pentru pestele file).
  • Ca regula de pastrare, ca pestele sa nu se strice dupa ce l-ati cumparat proaspat, el poate fi tinut o zi sau doua in frigider, dupa aceea trebuie neaparat congelat.


Incepem cu o reteta extrem de simpla, greceasca, in care se foloseste peste de mici dimensiuni (hamsie, stavrid).

Peste mic la cuptor

Ingrediente:
1 kg de peste mic;
sucul de la o lamaie;
1 ceasca de ulei;
4 catei de usturoi taiati marunt;
oregano;
sare si piper.

Mode de preparare
:
Curatati pestele, indepartati capetele, spalati-l si scurgeti-l de apa. Puneti pestele intr-o tava rotunda pentru copt, adaugati sucul de lamaie, usturoiul, sarea, piperul, oregano, uleiul si bagati la cuptor, la foc mediu, pentru 25 de minute.


Salata asiatica cu peste

Ingrediente :
2 bucati de peste file sau medalion;
susan alb si negru;
2 linguri de ulei pentru prajit;
2 mandarine (proaspete sau din compot);
1 ardei rosu, taiat fasii;
1 ceapa rosie, taiata julien;
2 tomate taiate in sferturi;
1 castravete mic, taiat in sferturi, pe lung;
1 salata iceberg sau salata verde;

Pentru dressing:
10 ml sos de soia;
2 linguri ulei de susan;
1 lingurita de otet balsamic;
un varf de cutit de ghimbir pulbere;
un praf de piper.

Preparare
:
Se decojesc mandarinele (este recomandat sa se indeparteze si pielita de pe fiecare felie, daca sunt din compot ele sunt deja decojite). Pe o farfurie intinsa, in forma de patrat si mare se pun legumele: salata si ceapa se pun in mijlocul farfuriei, iar pe margini restul legumelor si bucatile de mandarine. Se amesteca ingredientele pentru dressing si se toarna peste legume. Puteti folosi dressing-ul si ca sos pentru peste.

Pestele (decongelat) se da prin amestecul de susan alb si susan negru, apoi se prajeste intr-o tigaie incinsa, in cele doua linguri de ulei. Dupa ce se prajeste pestele, se asaza pe acel pat de salata din mijlocul farfuriei.


Sardine in foi de vita

Ingrediente:
500 de gr. de sardine;
cate o jumatate de frunza de vita de vie pentru fiecare sardina;
2 lamai;
2 pahare de vin alb;
sare si piper.

Preparare:
Spalati sardinele, indepartati solzii si eviscerati-le. Nu este neaparata nevoie sa indepartati capetele. Infasurati fiecare sardina in frunza de vita si puneti-le intr-o tava, bucatile sa fie apropiate una de cealalta. Puneti sare si piper, apoi sucul de la o lamaie. Apoi puneti un strat de felii de lamaie (de la a doua lamaie) deasupra pestelui. Lasati la cuptor pentru 15 minute, la foc moderat. Dupa ce puneti bucatile de sardine in farfurie, turnati sosul ramas in tava peste pestele din farfurie.


Pastrav in stil asiatic

Ingrediente:
4 bucati de file de pastrav;
2 lingurite de sos de soia;
sare si piper dupa gust;
1 lingurita de zahar alb;
1 lingurita de ulei de masline sau de susan;
1 lingurita de usturoi pisat;
1 lingurita de ghimbir proaspat si pisat (se poate pune si pulbere);
4 bucati de ceapa verde, taiata.

Preparare:
Puneti peste fileurile de pastrav sosul de soia. Asezonati cu sare, piper si zahar, puneti de-o parte.
Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu spre mare. Adaugati usturoiul, ghimbirul si ceapa verde, lasati-le sa se prajeasca pana ce prind culoarea auriu inchis. Adaugati fileurile de pastrav si prajiti pentru aprox. 3 minute, pana ce devin maronii si crocante. Intoarceti fileurile pe cealalta parte si prajiti-le inca trei minute, pana ce sunt gata. Se poate servi cu orez si pastai de fasole verde.


Somon la gratar

Ingrediente:
4 fileuri de somon;
½ ceasca de ulei vegetal;
½ ceasca de suc de lamaie;
4 cepe verzi, taiate in felii subtiri;
3 lingurite de patrunjel verde maruntit;
1 lingurita si jumatate de rozmarin proaspat;
o jumtate de lingurita de sare;
u praf de piper.

Preparare:
Puneti somonul intr-o farfurie intinsa.Combinati ingredientele ramase si amestecati-le bine. Puneti deoparte un sfert de ceasca pentru a stropi pestele in timp ce se gateste si puneti restul de sos peste peste, pentru a se marina. Acoperiti pestele si bagati la frigider pentru 30 de minute. Scurgeti sosul marinat ramas in farfuria cu peste, apoi puneti pestele pe gratar, cu pielita in jos, pentru 15-20 de minute. Ungeti din cand in cand pestele cu sosul pus de-o parte.


Acum ca stiti sum sa alegeti pestele si cunoasteti deja cinci retete, nu va ramane decat sa testati ceea ce ati aflat in acest articol. Pofta buna!
 

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Iubesc pestele! Multumim!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Am pregatit "somon la gratar "e o delicatesa !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Felicitari pentru retetele postate !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 27 martie 2010

    Am pregatit peste mic la cuptor ,e simplu de facut si foarte bun !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010

    Retete minunate.

  • proca constanta

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

    Voi pregati si eu somon la gratar.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Un articol foarte bun pentru noi gospodinele.Felicitari.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    intr-adevar retetele par a fi foarte bune si usor de preparat.Mi-a atras atentia ,,sardine in foi de vita".

  • Fara foto

    margareta scorte, 30 ianuarie 2010

    retete deosebite, "bune rau", le voi incerca

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 30 ianuarie 2010

    Multumesc ptr. retete.Toate sunt bine prezentate,dar mai mult ma incanta somonul la gratar.

  • silviana maftei

    silviana maftei (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    magnifice retetele tale am sa le incerc sigur,iubesc pestele indiferent cum este gatit

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    cred ca sunt bune retetele! Sa nu uitam si de bucataria romaneasca:peste la gratar cu saramura sau peste la cuptor cu mujdei de usturoi!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    Ft interesanta reteta de sardine in foi de vita,de fapt toate sunt bine venite,va multumim!

  • Fara foto

    Simona, 29 ianuarie 2010

    mie mi se pare mult..15-20 min. pe gratar.....

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    Sunt o consumatoare fidela de peste,retetele sunt super !

  • Fara foto

    Adina P (Maestru bucatar) , 29 ianuarie 2010

    Suna apetisant, le testez.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    Am să încerc cu siguranţă ceste reţete!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010

    Un articol super cu multe retete foarte reusite.Eu sunt fan peste si sigur am sa le testez.Felicitari pentru acest minunat articol,mereu avem cate ceva de invatat din aceste articole.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010

    Sper sa reusesc sa testez macar cateva din aceste minunate retete. Pestele e un aliment deosebit de sanatos si de gustos.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010

    Delicioase si tare apetisante!!!