Carnea de peste este nu doar sanatoasa, dar se si poate folosi pentru a prepara retete foarte gustoase si simple. Cei mai multi se feresc sa foloseasca pestele in bucatarie de teama ca este prea complicat sa-l prepare. Ca sa demitizam mancarea cu peste, am ales cateva retete savuroase si simple cu peste.
Intai de toate, iata cateva sfaturi despre cum sa alegem si sa pastram pestele proaspat:
Incepem cu o reteta extrem de simpla, greceasca, in care se foloseste peste de mici dimensiuni (hamsie, stavrid).
Peste mic la cuptor
Ingrediente:
1 kg de peste mic;
sucul de la o lamaie;
1 ceasca de ulei;
4 catei de usturoi taiati marunt;
oregano;
sare si piper.
Mode de preparare:
Curatati pestele, indepartati capetele, spalati-l si scurgeti-l de apa. Puneti pestele intr-o tava rotunda pentru copt, adaugati sucul de lamaie, usturoiul, sarea, piperul, oregano, uleiul si bagati la cuptor, la foc mediu, pentru 25 de minute.
Salata asiatica cu peste
Ingrediente :
2 bucati de peste file sau medalion;
susan alb si negru;
2 linguri de ulei pentru prajit;
2 mandarine (proaspete sau din compot);
1 ardei rosu, taiat fasii;
1 ceapa rosie, taiata julien;
2 tomate taiate in sferturi;
1 castravete mic, taiat in sferturi, pe lung;
1 salata iceberg sau salata verde;
Pentru dressing:
10 ml sos de soia;
2 linguri ulei de susan;
1 lingurita de otet balsamic;
un varf de cutit de ghimbir pulbere;
un praf de piper.
Preparare:
Se decojesc mandarinele (este recomandat sa se indeparteze si pielita de pe fiecare felie, daca sunt din compot ele sunt deja decojite). Pe o farfurie intinsa, in forma de patrat si mare se pun legumele: salata si ceapa se pun in mijlocul farfuriei, iar pe margini restul legumelor si bucatile de mandarine. Se amesteca ingredientele pentru dressing si se toarna peste legume. Puteti folosi dressing-ul si ca sos pentru peste.
Pestele (decongelat) se da prin amestecul de susan alb si susan negru, apoi se prajeste intr-o tigaie incinsa, in cele doua linguri de ulei. Dupa ce se prajeste pestele, se asaza pe acel pat de salata din mijlocul farfuriei.
Sardine in foi de vita
Ingrediente:
500 de gr. de sardine;
cate o jumatate de frunza de vita de vie pentru fiecare sardina;
2 lamai;
2 pahare de vin alb;
sare si piper.
Preparare:
Spalati sardinele, indepartati solzii si eviscerati-le. Nu este neaparata nevoie sa indepartati capetele. Infasurati fiecare sardina in frunza de vita si puneti-le intr-o tava, bucatile sa fie apropiate una de cealalta. Puneti sare si piper, apoi sucul de la o lamaie. Apoi puneti un strat de felii de lamaie (de la a doua lamaie) deasupra pestelui. Lasati la cuptor pentru 15 minute, la foc moderat. Dupa ce puneti bucatile de sardine in farfurie, turnati sosul ramas in tava peste pestele din farfurie.
Pastrav in stil asiatic
Ingrediente:
4 bucati de file de pastrav;
2 lingurite de sos de soia;
sare si piper dupa gust;
1 lingurita de zahar alb;
1 lingurita de ulei de masline sau de susan;
1 lingurita de usturoi pisat;
1 lingurita de ghimbir proaspat si pisat (se poate pune si pulbere);
4 bucati de ceapa verde, taiata.
Preparare:
Puneti peste fileurile de pastrav sosul de soia. Asezonati cu sare, piper si zahar, puneti de-o parte.
Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu spre mare. Adaugati usturoiul, ghimbirul si ceapa verde, lasati-le sa se prajeasca pana ce prind culoarea auriu inchis. Adaugati fileurile de pastrav si prajiti pentru aprox. 3 minute, pana ce devin maronii si crocante. Intoarceti fileurile pe cealalta parte si prajiti-le inca trei minute, pana ce sunt gata. Se poate servi cu orez si pastai de fasole verde.
Somon la gratar
Ingrediente:
4 fileuri de somon;
½ ceasca de ulei vegetal;
½ ceasca de suc de lamaie;
4 cepe verzi, taiate in felii subtiri;
3 lingurite de patrunjel verde maruntit;
1 lingurita si jumatate de rozmarin proaspat;
o jumtate de lingurita de sare;
u praf de piper.
Preparare:
Puneti somonul intr-o farfurie intinsa.Combinati ingredientele ramase si amestecati-le bine. Puneti deoparte un sfert de ceasca pentru a stropi pestele in timp ce se gateste si puneti restul de sos peste peste, pentru a se marina. Acoperiti pestele si bagati la frigider pentru 30 de minute. Scurgeti sosul marinat ramas in farfuria cu peste, apoi puneti pestele pe gratar, cu pielita in jos, pentru 15-20 de minute. Ungeti din cand in cand pestele cu sosul pus de-o parte.
Acum ca stiti sum sa alegeti pestele si cunoasteti deja cinci retete, nu va ramane decat sa testati ceea ce ati aflat in acest articol. Pofta buna!
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatPrajitura cu foi de napolitana si crema de cacao. Un desert fara coacere, usor de facut, perfect pentru orice ocazie....
Prajitura cu foi de napolitana si crema de cacao . Un desert fara coacere, delicios si usor de facutDescopera o reteta rapida, economica si delicioasa de tocanita simpla de vinete. Perfecta pentru o masa sanatoasa, aceasta...
Tocanita simpla de vinete. Reteta rapida, economica si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii